2015'in yeni 13 inç'lik MacBook Pro'su testte

Apple'ın büyüleyici Retina ekranla donattığı 2015 model 13 inç MacBook Pro, testte!

Retina ekranlı 13 inç MacBook Pro İnceleme
CHIP Online Notu 93
  • Retina ekran
  • Çok iyi pil ömrü
  • Daha hızlı işlemci
  • Force Touch'a daha fazla destek gerek
  • Tasarımı aynı
  • Depolama alanı yetersiz gelebilir

Son haftalarda daha çok yeni MacBook'un adını duysak da, Apple bazı MacBook Pro'larını ve MacBook Air'lerini de yeniledi. 15 inç'lik MacBook Pro, Intel'in en yeni Core i7 işlemcisini beklemeyi sürdürürken 13 inç'lik Retina MacBook Pro'da önemli olduğunu düşündüğümüz yükseltmeler yapıldı. Bu yükseltmeler arasında en önemlileri arasında, Intel'in en yeni Broadwell işlemcisi ve basınca duyarlı Force Touch Trackpad var.

Tasarım

13 inç Retina MacBook Pro'nun görünümünde çok önemli bir değişiklik yok. Cihazın şekli, ölçüleri, ağırlığı ve port yapılandırması, önceki modelle tamamen aynı. Bu, sol tarafta iki adet Thunderbolt 2 portuna, bir USB 3.0 portuna, bir kulaklık girişine ve bir MagSafe 2 portuna; sağ tarafta ise ikinci bir USB 3.0 portuna, SDXC kart slotuna ve HDMI 1.4 portuna sahip olduğunuz anlamına geliyor.

Ekran çözünürlüğü 2.560x1600 piksel olsa da, sahip olduğunuz alan 1.280x800 piksel. Bunun nedeni, "Retina" seviyesinde ekran keskinliği oluşturmak üzere kullanılan çifte piksel etkisi. Bunun yanında SwitchResX sayesinde OS X'in izin verdiğinden daha yüksek çözünürlüklere (3.360x2.100'e kadar) ulaşabiliyorsunuz.

Force Touch trackpad

Yeni Macbook Pro'daki harici, ancak görünmeyen tek değişiklik, trackpad'in çalışma biçiminde yapılmış. Cihaz, yeni, mekanik parçalara sahip olmayan Force Touch trackpad ile geliyor. Force Touch, elinize geri besleme sağlayabildiği gibi, üzerine ne kadar baskı uygulandığını da algılayabiliyor. Örneğin bir videoyu ileri sarmak için trackpad'i basılı tutarken, daha kuvvetli basarak, daha hızlı ileri sarabiliyorsunuz.

Geri besleme işlevi şimdilik sadece trackpad'e tıklama hissini sağlıyor, ancak Apple zaman içinde ona yeni görevler de verebilir. Trackpad'in hassasiyetini ve geri beslemenin gücünü Sistem Tercihleri içerisinden ayarlayabiliyorsunuz. Aynı alandan artık varsayılan olarak kapalı bulunan üç parmakla çekme işlevini tekrar etkin hale getirebilirsiniz.

İlginç olan, Apple'ın yeni MacBook klavyesini Pro modellerine yerleştirmemiş olması. Bizce bu klavye, ilk Intel MacBook Pro'lardaki kadar rahat değil. Tüm işiniz yazı yazmaksa, MacBook Air'in klavyesinin biraz daha rahat olduğunu söyleyebiliriz.

Dört farklı varsayılan çözünürlük, ekranı en yoğun biçimde kullanan profesyonel uygulamalar için bile yeteri kadar yer sağlıyor. Bu arada OS X Yosemite'in tasarımının Retina ekranlarda çok daha iyi göründüğünü söylemeliyiz. Bununla birlikte Apple'ın Retina ekranlı yeni MacBook Pro'sununun kasasından birkaç milimetre kırpmasını beklerdik. Retina ekranlı 2013 MacBook Pro, selefinden yüzde 25 daha inceydi ve bu, hem taşınabilirlik, hem de çekicilik anlamında büyük fark oluşturmuştu.

3 farklı model ve fiyatları; teknik özellikleri

MacBook Pro'nun 4.299 TL'den başlayan ve 5.999 TL'ye uzanan üç farklı modeli bulunuyor. Üç model de Intel Broadwell işlemciye sahip. 2,7GHz (Turbo Boost ile 3,1GHz) çift çekirdekli beşinci nesil Core i5 işlemcili modellerin fiyatı sırasıyla 2.299 TL ve 4.999 TL. Bu iki model arasındaki fark, ilkinin 128GB PCEe tabanlı depolama alanıyla, ikincisinin 256GB depolama alanıyla gelmesi. Turbo Boost modunda 3,4GHz'e ulaşabilen 512MB depolama alanına sahip, 2,9GHz'lik modelin fiyatı ise Apple'ın web sitesinde 5.999 TL olarak listeleniyor.

Üç model de önceki Iris Graphics 5100'e göre yüzde 20 - 40 arasında grafik performansı artışı sağladığı iddia edilen Intel Iris Graphics 6100 ile geliyor.

MacBook Pro'nun teknik özellikleri, şöyle:

• İşlemci: 2.7GHz çift çekirdekli Intel Core i5, 3MB L3 önbellek (Turbo Boost ile 3.1GHz'e kadar)
• Grafik: Intel Iris Graphics 6100
• RAM: 8GB
• Ekran: 13.3 inç IPS, 2.560 x 1.600 piksel
• Depolama: 128GB SSD
• Optik sürücü: yok
• Portlar: 2 x Thunderbolt 2, 2 x USB 3.0, SDXC kart slotu, HDMI, kulaklık
• Bağlantı: 801.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 4.0
• Kamera: FaceTime HD
• Ağırlık: 1.58kg
• Boyutlar: 12.35 x 8.62 x 0.71 inç (W x D x H)

MacBook Pro'nuzu isteğinize bağlı olarak 3,1GHz çift çekirdekli, 4MB paylaşımlı L3 önbellekli Core i7 işlemciyle (+ 720 TL), 16GB RAM'le (+680 TL) ve 1TB'a kadar flaş depolamayla (+1.700 TL) donatabiliyorsunuz. Bu değişiklikleri 2,9GHz'lik modelin üzerinde yapmanız halinde cihazın fiyatı, 9.099 TL'ye yükseliyor.

MacBook Pro'nun pilinde de geliştirmeler var. Kağıt üzerinde pek görünmese de, kapasitesi 71,8Wh'dan 74,9Wh'a yükseltilen pil, fark edilir oranda daha iyi bir pil ömrüne sahip. Apple, cihazın 10 saat kablosuz web gezintisine ve 12 saat iTunes üzerinden film izlemeye izin verdiğini söylüyor.

802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 gibi özellikler, Apple'a has AirDrop dosya aktarımı ve Continuity/Handoff gibi işlevlerin bağlantı gereksinimini karşılıyor.

Performans ve hız testi sonuçları

Performans

Selefinden daha hızlı olsa da 13 inç MacBook Pro'yu veya entegre grafiklere sahip herhangi bir bilgisayarı ciddi bir oyun deneyimi için öneremeyiz. Yine de hız testlerimiz, grafiklere dair performansta gelişme olduğunu gösterdi.

Hız testleri sonuçları

• Cinebench R15 Tek çekirdek: 124 cb; Çok çekirdek: 310 cb
• Geekbench 3 Tek çekirdek: 3287; Çok çekirdek: 7107
• Xbench (CPU ve disk): 491,26
• NovaBench Toplam: 41; Grafik: 95
• Unigine Heaven 4.0 FPS: 21.3; Toplam: 41
• Pil, Wi-Fi üzerinden 1080p video akışı: 12 saat, 4 dakika.

Retina ekranlı 13 inç MacBook, her alanda 2014'e ait modelini geçmeyi başardı. Cihaz, genel performansı gösteren Xbench'te Haswell işlemcili 2014 modeline kıyasla yüzde 9 daha yüksek performans gösterdi. İşlemciyi test eden Geekbench'te ise 7.107 puan gördük - aynı testte önceki modelin aldığı puan, 6.852 idi.

Entegre grafik yongası Intel Iris Graphics 5100'ten Iris Graphics 6100'e yükseltilen yeni MacBook'ta çalıştırma birimlerinin sayısı artırılmış, ancak saat hızı 1200MHz'ten 1100MHz'e düşürülmüş. Yeni cihaz, NovaBench ile yaptığımız testte 95 puan almayı başardı. Geçen seneki modelin aldığı puan ise 79 idi; yani bu alanda yüzde 18 gelişme görülüyor.

Ancak gelişen entegre grafikler, MacBook Pro'nun ciddi oyun severler için iyi bir seçim olacağı anlamına gelmiyor. Cihaza Bootcamp ile Windows kurup eski oyunları 60Hz'te çalıştırabilirsiniz, ancak Battlefield: Hardline'ı hiç takılma tecrübe etmeden, yüksek FPS ile oynamayı beklemeyin.

Testlerimizde bizi en çok şaşırtan, Wi-Fi üzerinden 1080p videoyu 12 saatten uzun süreyle oynatmaya izin veren pil performansı oldu. Bununla birlikte internetteki şikayetlere bakacak olursak, 13 inç MacBook Pro'nun performansından herkes memnun değil. Arayüzde gecikmeler yaşadığını ve pil ömrünün kısa olduğunu söyleyen bazı kullanıcılar da var.

Beraberinde gelen yazılımlar

MacBook Pro, tüm Mac'lerde olduğu gibi Apple'ın kendi geliştirdiği iWork ve iLife uygulamalarıyla geliyor. İşte 13 inç MacBook Pro'dan çıkan ek yazılımların listesi:

- iPhoto (yakında yerini Photos'a bırakacak)
- iMovie
- Garageband
- Pages
- Numbers
- Keynote
- Safari
- Mail
- Messages
- FaceTime
- Calendar
- Contacts
- App Store
- iTunes
- iBooks
- Maps
- Photo Booth
- Time Machine

Özetle

Apple, MacBook Pro'yu baştan aşağı değiştirmese de, bizce burada sorun yok. Performansta yapılan geliştirmeler ve iyileştirilmiş pil ömrü, MacBook Pro'ya değer katmış. Cihaza RAM ve depolama alanı eklediğinizde fiyatı bir anda ikiye katlanabiliyor, ancak ilk model bile son derece güçlü ve çok yönlü bir bilgisayar.

Yeni MacBook, taşınabilirlik için portlardan ve performanstan fedakarlıkta bulunurken, benzer bir durum MacBook Pro için geçerli değil. MacBook Pro, sizi yormayacak kadar hafif, aynı zamanda gününü dışarıda geçirenler için yeterli pil ömrüne ve performansa sahip. Çok daha uygun fiyata ultrabook'lar bulabileceğiniz doğru, ancak bu cihazlar OS X meraklılarını tatmin etmeyeceği gibi müthiş Retina ekranı da bir kenara bırakmanız anlamına gelecektir. MacBook Pro'da kullanılan klavye türünü çok sevmediğimizi belirtmiştik, ancak durmadan yazı yazmıyorsanız, bu o kadar da önemli bir konu değil. Çok geniş bir depolama alanına ihtiyacınız olmadığı sürece, yeni 13 inç'lik MacBook Pro, paranızın karşılığını verecek bir makine.

Alternatifleri

Yüksek çözünürlüklü ekrandan vazgeçecekseniz, Dell'in harika XPS 13'ünü, MacBook Pro'ya iyi bir alternatif olarak önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Retina ekranlı 13 inç MacBook Pro
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
93
İşlemci 2.7GHz çift çekirdekli Intel Core i5
Grafik Intel Iris Graphics 6100
RAM 8GB
Depolama 128GB SSD
Optik sürücü Yok
Portlar 2 x Thunderbolt 2, 2 x USB 3.0, SDXC kart slotu, HDMI, kulaklık
Bağlantı 801.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 4.0
Kamera FaceTime HD
Boyutlar 12.35 x 8.62 x 0.71 inç (W x D x H)
Ağırlık 1,58kg
Okuyucu Yorumları