Samsung Galaxy M20 İnceleme

Bataryasıyla canavar bütçe dostu akıllı telefon Samsung Galaxy M20'yi inceledik!

CHIP Online Notu 80
  • Güzel görünen ekran
  • Mükemmel pil performansı
  • 15W hızlı şarj
  • Geniş açılı kamera
  • Temiz arayüz
  • Rekabetçi performans
  • Bluetooth 5 & aptX & USB-C
  • Eski Android sürümü kullanılıyor
  • 1080p/60 kare video kaydı yok
  • Kameranın düşük ışık performansı

Samsung'un ocak ayı sonunda tanıttığı Galaxy M20 modeli, şubat ayı itibariyle Türkiye'de satışa çıkmış ve fiyatıyla, bütçeye uygun bir akıllı telefon olarak raflarda yer almıştı. Çok geçmeden elbette Galaxy M20 elimize geçti ve bir süredir bu telefonu kullanıyoruz. Şu an 1599 TL fiyatla bulunabilen Galaxy M20, sahip olduğu bu fiyatıyla iyi bir çizgide duruyor durmasına ancak karşısında da önemli rakipler var. Galaxy M20'yi ayıran en önemli özelliklerden biri de 5000 mAh kapasitesindeki bataryası oluyor. Peki, telefon bizlere başka neler sunuyor, detaylarında neler var? Hemen incelemeye başlayalım...

Samsung Galaxy M20 tasarımı nasıl?

Samsung Galaxy M20 tasarımı nasıl?

Galaxy M20, son dönemde çokça karşımıza çıkan su damlası çentikli bir ekranla geliyor. İnce ekran çerçeveleri ile geniş bir ekran görünümü sunan telefon, kenarlarda yuvarlatılmış hatlarıyla dikkat çekiyor. Böylece elde iyi bir tutuş hissi sağlayan M20, bataryasının 5000 mAh kapasitesinde olması sebebiyle nispeten kalın bir model oluyor. Telefonun kalınlığı 8.8 mm, ağırlığı ise 186 gram seviyesinde.

Galaxy M20'nin arka yüzeyi, cam malzemeye sahip değil. Bunun yerine mat polikarbonat malzeme kullanılan telefonda iki farklı renk seçeneği mevcut. Elimizdeki okyanus mavisi renkli modelinin yanı sıra telefonun koyu gri renkli seçeneği de bulunuyor.

Telefonun çevresine baktığımızda, sağ tarafta güç ve ses butonlarını, sol tarafta ise SIM kart ve microSD kart çekmecesini görüyoruz. Galaxy M20, çift SIM kart desteği göstermiyor. MicroSD kart yuvasına ise 512 GB kapasitesine kadar olan kartları takabiliyorsunuz.

Galaxy M20'nin alt kenarına baktığımızda, burada 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C portu ve yanında hoparlör mazgalını görüyoruz. Tek hoparlör destekli olan telefon, kutu içeriğinde kendi kulaklığını da bulunduruyor.

Yine telefonun arka yüzüne dönecek olursak, orta alanda oval biçimli bir parmak izi sensörünün yer aldığını görüyoruz. Sol köşede ise çift kamera dizilimi ve altında LED flaş mevcut.

Samsung Galaxy M20 görüntü performansı

Samsung Galaxy M20 görüntü performansı

Galaxy M20'nin ekranı 6.3 inç boyutunda Full HD+ destekli olarak geliyor. Ekran paneli ise Samsung'dan alıştığımız gibi Super AMOLED değil. Samsung bu modelinde PLS TFT panel kullanmış. Açılımı Plane Line Switching olan PLS, Samsung'un IPS panele benzeyen ancak kendi tescilli ekran tasarımı. Bu ekranla beraber daha yüksek kontrast, daha az yansıma ve düşük güç tüketimini hedefleyen Samsung, bunun karşılığını Galaxy M20'de alabiliyor.

Ekran zengin renk üretiminde bulunuyor, görüş açısı bir hayli geniş ve dış kullanımlarda da ekran görünürlüğüyle gayet iyi seviyede. Yeterince keskin ve oldukça parlak bulduğumuz ekran, yine de AMOLED panelin sağladığı gibi derin siyahlar üretemiyor. Ancak IPS panel performansını karşılayabiliyor.

Telefonun ekran görüntü oranı, 19.5:9 seviyesinde. Gerek çözünürlük, gerek görüntü oranıyla P Smart 2019 ve Honor 10 Lite ile muadil olan Galaxy M20, ekran – gövde oranıyla yüzde 83.6'lık bir değer sunuyor. Yine ekranın piksel yoğunluğunun 409 ppi olduğunu da belirtelim.

Galaxy M20 hangi işletim sistemini kullanıyor?

Galaxy M20 hangi işletim sistemini kullanıyor?

Galaxy M20'nin işletim sistemine baktığımızda ise, kutusundan çıkarttığınızda Android 8.1 Oreo'nun kullanıldığını görüyoruz. Evet, Android 8 nispeten yeni bir işletim sistemi fakat artık yeni gelen telefonlarda Android 9 Pie işletim sisteminin kullanıldığını görüyoruz. Bu anlamda Galaxy M20 bu konuda bir adım geride kalıyor. Yakın zamanda hızlıca Android 9 güncellemesi gelmesi gerekiyor telefona.

Kullanıcı arayüzü ise, Samsung Experience 9.5 olarak tercih edilmiş. Bilindiği gibi Samsung, yeni dönem amiral gemisi akıllı telefonlarında One UI arayüzüne geçiş sağlamıştı. Bu yeni sürüm bu telefona gelir mi bilinmez, fakat Samsung Experience 9.5 da daha önce Galaxy Note 9'da karşımıza çıkan arayüzdü ve oldukça da temiz bir görünüm ile rahat bir kullanım sağlıyordu. Aynı kullanımı Galaxy M20'de de yakalayabiliyorsunuz.

Galaxy M20, ilk açtığınızda uygulama çekmecesiz bir arayüzle karşınıza çıkıyor. Dilerseniz uygulama çekmecesini geri getirebiliyorsunuz. Bunun için Ana Ekran Ayarları'ndan Uygulamalar Tuşu ayarını yapmanız gerekiyor. Yine dilerseniz ekranın altındaki navigasyon çubuğunu özelleştirebilir, tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

Arayüz kullanımı gayet basit ve sade. Kolayca alışacaksınız. Aradığınız pek çok uygulamaya, ekranı yukarı doğru kaydırdığınızda karşınıza çıkan ekrandaki arama satırını kullanarak ulaşabiliyorsunuz. Oyunları bir araya toplayan Game Launcher yine mevcut.

Yine güvenlik kısmından parmak izi ve yüz tanılamalarını hızlıca yapabiliyorsunuz. Biyometrik veriler bölümünde iki seçenek de mevcut. Bu arad parmak izi sensörü yeterince hızlı çalışıyor. Yüz tanıma noktasında ise daha hızlı sonuç almak için, ayarlarından Daha Hızlı Tanıma kilidini açmanız gerekiyor. Aksi halde telefon yüz tanıması yaparken daha ince eleyip, sık dokuyor. Bu güvenlik için faydalı, ancak bu şekilde her ışık koşulunda hızlı sonuç alamayacağınızı da belirtelim.

Bu arada son olarak uygulamalar arasında FM-Radyo seçeneğini bulacağınızı da söyleyelim ve şimdi telefonun teknik detaylarına ve performansına ilişkin notlarımıza geçelim.

Samsung Galaxy M20 performansı nasıl?

Samsung Galaxy M20 performansı nasıl?

Galaxy M20, yeni Exynos 7904 işlemciyle geliyor. 14nm FinFET üretim sürecinin eseri olan bu işlemci, 8 çekirdekli yapıda. Bu çekirdeklerin ikisi 1.8 GHz frekanslı Cortex-A73 ile çalışırken, diğer 6 çekirdek paketi ise 1.6 GHz frekanslı Cortex-A53 ile çalışıyor. Grafik hanesinde Mali-G71 yer alıyor, ayrıca RAM hanesinde 3 GB bulunuyor. Telefonun dahili hafızası ise 32 GB kapasitesinde.

Şimdi bu kadroyla beraber hemen aldığımız sentetik test sonuçlarından bahsedecek olursak, Geekbench ve AnTuTu'ya yakından bakabiliriz.

Galaxy M20'nin AnTuTu Benchmark'tan aldığı puan, 108794 oluyor. Bu skorla beraber diğer modellerle karşı karşıya koyduğumuz Galaxy M20, kendine orta sıralarda yer buluyor. Ondan birkaç basamak daha yukarıda ise muadil modeller Honor 10 Lite ile P Smart 2019 modeli yer alıyor.

Geekbench'e geldiğimizde, burada da Galaxy M20'nin tek çekirdek skoruyla 1322, çoklu çekirdek puanıyla da 4114 puan topladığını görmek mümkün. Yine bu test için de bir tablo yaptık elbette ve burada da yine AnTuTu Benchmark'a benzer bir grafik görüyoruz. Yine diğer rakip modelleri birkaç basamak geriden takip ediyor Galaxy M20.

Evet, sentetik test sonuçlarında durum bu şekilde. Peki, pratik kullanımda telefonun performansı nasıl? Hemen söyleyelim, Galaxy M20'de hemen hemen her türden uygulamayı kullandık. Bunlar arasında sosyal medya uygulamaları da var, oyunlar da. Bunu takiben şunu söyleyebiliriz: Arka planda 20 kadar uygulamayı bir arada çalıştırabileceğiniz bir telefon modeli olmuş Galaxy M20. Bu anlamda uygulamalar arası geçişlerde veya günlük kullanımda sorunsuzca kullanabiliyorsunuz.

Oyun kısmına gelirsek, Galaxy M20'nin de klasik olarak PUBG performansına göz attık. PUBG performansında gözümüze takılan şey, akıcı bir oyun deneyimi elde etmek için grafik ayarlarını aşağı çekmeniz gerektiği. Bu şekilde akıcı bir deneyim elde edebiliyorsunuz, aksi halde kare atlamalarını görmeniz mümkün.

Telefonun multimedya performansına ilişkin olarak, Galaxy M20'de Dolby Atmos desteği verildiğini söylemek lazım. Böylece kulaklıkla müzik dinlerken keyifli bir ses performansı sağlayabiliyorsunuz. Bir diğer önemli özellik de kablosuz kulaklık kullanmayı sevenlere yönelik. Galaxy M20'de aptX desteği mevcut. Bununla beraber bir Bluetooth kulaklıkla iyi bir müzik deneyimi elde edebilirsiniz.

Samsung Galaxy M20'ye uyguladığımız performans testlerini ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videomuzda bulabilirsiniz.

Samsung Galaxy M20 pil performansı

Samsung Galaxy M20 pil performansı

Samsung Galaxy M20, üzerinde 5000 mAh kapasitesinde bir batarya bulunduruyor. Telefonun en önemli özelliklerinden biri olan bu geniş batarya kapasitesi, size uzun vadeli kullanım imkanı tanıyor. Böylece telefonu kullanırken şarj ettim derdi yok, gece yatarken düşünmenize gerek yok.

24 saat aktif olarak kullanacağınız durumlarda yanınızda mobil şarj cihazı taşımak istemiyorsanız, sizin için gayet ideal bir telefon olacaktır Galaxy M20. Yoğun kullanımda ki, bunun içinde Google Haritalar, Bluetooth üzerinden müzik dinleme, birkaç saat aralıksız PUBG performansı, web dolaşımı, kamera ve sosyal medya kullanımıyla beraber, sabah şarjdan çıkarttığımız telefon, günün sonunda yüzde 50 oranına ancak geriledi. Bu da aynı performansla sonraki günü de rahat çıkartabileceğiniz anlamına geliyor.

Peki, Galaxy M20 ne kadar sürede şarj oluyor? Telefonda hızlı şarj desteği mevcut durumda ve kutu içeriğinde 15W'lık şarj adaptörü bulunduruyor. Bununla beraber 10 dakikalık hızlı şarj yaparak yine 3 saate kadar video izleme olanağı tanıyan telefon, tam kapasiteye ise 2 saat 20 dakika süresinde ulaşıyor. Yine testlerimiz sırasında telefonun şarjı yüzde 30 oranına düştüğünde şarja bağladık ve tam 1 saat içinde yüzde 80 oranına ulaştığını da ek bir bilgi olarak söyleyelim.

Samsung Galaxy M20'nin kameraları nasıl?

Samsung Galaxy M20'nin kameraları nasıl?

Şimdi gelelim Galaxy M20'nin kameralarına. Telefonda arka yüzde çift kamera yer alıyken, ön yüzde ise çentikli alanda tek kamera karşımıza çıkıyor. Arka taraftaki kamera dizilimi, f/2.2 diyaframlı 5 MP ikincil kamera, yine f/1.9 diyaframlı 13 MP ana kameradan oluşurken, bunlardan ikincil kamera, 120 derecelik ultra geniş açılı fotoğraflar çekebiliyor. Kamera arayüzünde yer alan ikonlara tıklayarak, kameralar arasında kolayca geçiş yapabiliyor ve böylece farklı açılı fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Çift kamera kullanımıyla beraber canlı odaklama özelliğinden yararlanabildiğiniz Galaxy M20, böylece arka planı bulanık fotoğraflar çekebiliyor, aynı senaryoyu ön kamera için de uygulayabiliyorsunuz. Yani ön kamerada da canlı odak özelliği mevcut. Yazılım ile alan derinliği sağlanabiliyor. Yazılım, canlı odaklı çektiğiniz fotoğraflarda düzgün bir bulanıklık sağlamak için kenarları tespit etmede ve derinlik uygulamada iyi iş çıkartıyor. Bu arada hem arka hem ön kamerayla 30 kare Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz. Fakat rakiplere arka kamerada 60 kare Full HD video kaydı bulunduğunu da bu noktada belirtmek lazım.

Galaxy M20 ile yaptığımız çekimlerde, gün ışığında aldığımız sonuçların etkileyici olduğunu kabul etmek lazım. Renkler fazla yoğun, yüksek kontrastlı ve canlı fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Güzel Instagram fotoğrafları çekebilir ve sosyal medya ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Telefonun gece çekim performansı ise karşımıza grenler çıkartıyor. Ne yalan söyleyelim, düşük ışık performansını beğenmedik doğrusu.

Öte yandan kameralarda bir diğer göze çarpan eksiklik de, muadil modellere baktığımızda karşımıza çıkan yapay zeka desteği oluyor. Bu modelde kameralar yapay zeka desteği göstermiyor. Yani çekim koşullarını optimize edip, çekim özelliklerini ona göre ayarlamıyor. Ha, bu diğer aynı fiyat kategorisindeki modellerde ne kadar işe yarıyor o tartışılır, fakat bu modelde yok.

Yine kameralara ilişkin olarak seçenekleriniz arasında panorama, güzellik ve profesyonel modlarının yer aldığını da söyleyelim.

Samsung Galaxy M20 ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki videomuzda bulabilirsiniz.

Özetle

Evet, geldik incelemenin sonuç bölümüne. Temel olarak Galaxy M20, bütçeye uygun bir akıllı telefon arayan ve bu telefonu uzun süreli kullanmak isteyen kullanıcılara uygun bir model olmuş. Elbette bunun arkasında uzun pil ömrü sağlayan 5000 mAh kapasitesinde bataryası yer alıyor. Tasarımıyla güzel görünen, geniş ve iyi bir ekran sunan, 15W'lık hızlı şarj adaptörüyle gelen ve önemli rakiplerinde olmayan USB-C portuna yer vermesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca önemli bir diğer ayrıntı, telefonda yer alan Bluetooth 5 desteği oluyor. Bunların yanı sıra performansıyla liste başı değil, ancak rekabet halinde, yine düşük ışık kamera performansıyla da muadilleriyle benzer görüntü çizen Galaxy M20, hızlıca Android 9 güncellemesi alırsa daha dikkat çeken bir model olacaktır kanısındayız. Şu an Galaxy M20'yi piyasada 1599 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Ancak bu fiyat bandında önemli rakipleri olduğu da açık.

Kimler Almalı

Özellikle bütçeye uygun, geniş ekranıyla güzel görüntü sağlayan ve pil ömrüyle uzun uzadıya bir kullanım sağlayabileceğiniz bir akıllı telefon arıyorsanız, Galaxy M20 sizin için ideal bir model olacaktır.

Alternatifleri

Samsung Galaxy M20 modeline alternatif olarak Honor 10 Lite'ı da yakından değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy M20
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 8.1
İşlemciExynos 7904
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı1.8 - 1.6 GHz
Ekran TeknolojisiPLS TFT
Ekran Boyutu6.3 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G71 MP2
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Arka Kamera (2)5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 156 x 8.8 mm
Ağırlık186 gr.
SAR Değeri0.25 W/kg
Okuyucu Yorumları