SanDisk iXpand testte!

iPhone'lular için mobil dosya transferi ve depolama için şık aksesuar olan iXpand testte!

CHIP Online Notu 85
  • Uygulama kullanımı
  • Lightning desteği
  • Hafif, şık tasarım
  • Geniş video format desteği
  • İki cihaz arası aktarım hızı yavaş
  • Fiyat

Yapılan analizlere göre, bu yıl toplamda 1.6 trilyon fotoğraf çekilecek ve paylaşılacak. Üstelik bu fotoğrafların 10'undan yedisinin mobil cihazlar kullanılarak çekileceğini de göz önünde bulundurduğumuzda, özellikle cep telefonlarının kullanıcıları fotoğraf çekmeye ne kadar hazır hale getirdiğini görebiliyoruz. Bu bağlamda günlük kullanımların yanı sıra özellikle bir seyahate veya turistik bir geziye giden kullanıcıların, cep telefonlarıyla çektiği fotoğrafları depolamaları konusunda bazı durumlarda çeşitli sıkıntılar baş gösterebiliyor. Dolan cep telefonu kapasitesi, çevrede internet bağlantısının olmaması ve bu nedenle fotoğraf ve videoları buluta kaydedememek gibi durumlar neticesine, kullanıcı yeni fotoğraflar için eskilerini bellekten temizlemek gibi kötü senaryolarla karşılaşabiliyor. Elbette otele veya eve dönüldüğünde ilk yapılacak iş de telefonun içindekileri bilgisayara aktararak kapasiteyi tazelemekten geçiyor. Bugün inceleyeceğimiz SanDisk'in iXpand flaş sürücüsü bu kötü senaryoları ortadan kaldırmak üzere sunuluyor. Peki, cihaz ne işe yarıyor ve nasıl çalışıyor? Şimdi daha yakından bakalım...

Otomatik senkronizasyon

SanDisk iXpand flaş sürücü,16, 32, 64 ve 128 GB kapasitelerinde kullanıcılara sunulan mobil bir bellek. Özellikle iPhone kullanıcılarına hitap eden iXpand, bir ucunda Ligthning bağlantısı, diğer ucunda ise USB 2.0 noktası bulunduruyor. Küçük boyutları ve şık yapısıyla beğeni toplayacağını düşündüğümüz cihazı, iPhonu'nuza bağlıyorsunuz. Böylece fotoğraf rulonuzdaki içerikleri iXpand'a aktarabiliyor ve cep telefonunuzun kapasitesini tazeleyebiliyorsunuz.

Öte yandan iPhone'dan Mac'e veya diğer bir bilgisayara aktarım imkanı tanıyan iXpand, App Store'dan ulaşılabilecek olan iXpand Sync uygulaması yoluyla kolay senkronizasyon sağlayabiliyor. İsterseniz otomatik senkronizasyon özelliğini de aktif hale getirebileceğiniz cihazın en güzel özelliklerinden biri de AVI, MKV, WMV, MP4 ve MOV gibi popüler dosya formatlarına tam destek vermesi.

Öte yandan veri şifreleme fonksiyonuna da sahip iXpand flaş sürücü, böylece size özel dosyaları iki aşamalı kimlik doğrulama yeteneğiyle koruma altına alabiliyor. Bu arada bizim incelediğimiz modelin 16 GB'lık kapasiteye sahip olduğunu da söyleyelim.

Senkronizasyon yetenekleri

SanDisk iXpand flaş sürücü, iPhone'unuzla birlikte sürekli yanınızda taşıyabileceğiniz bir cihaz. Ek kapasite kazandırmasıyla biz fazlasıyla beğendik. Özellikle çok sık fotoğraf ve video çeken kullanıcılar için büyük kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz.

iPhone'la senkronize yeteneğiyle tekil olarak kullanılabileceği gibi, öte yandan bir ucunda USB noktası bulundurmasıyla birlikte, cep telefonuyla bilgisayar arasında senkronizasyon imkanı da tanıyor. iPhone'la senkronizasyon hızı oldukça yüksek olan ve ek bir depolama aygıtı olarak kullanıldığında kendinden memnun bırakan cihazın elbette iki cihaz arasında köprü olma özelliğini de aktarım hızını deneyimlemek için farklı bir senaryo ile test etmeyi atlamadık.

Daha önce...

"246 adet imaj ve üç videodan oluşan multimedya öbeğini iPhone'dan bir bilgisayara Apple'ın Lightning USB kablosunu kullanarak aktardığımızda bu işlem yalnızca iki dakika kadar sürdü. Aynı işlemi iXpand üzerinden yaptığımızda ise bu süre ilginç bir şekilde 27 dakikaya kadar ulaştı.

Bu ilginç sonuçtan sonra emin olmak için aynı işlemi tekrarladık. Bu defa Apple'ın kablosuyla üç dakikalık bir sonuçla karşılaşırken, iXpand'dan aldığımız sonuç 28 dakikaydı. Bu noktada vardığımız kanı şu yönde: Eğer iPhone'dan bilgisayarınıza aktarım yapacaksanız iXpand sahibi olsanız da aktarım için eski yöntemi kullanmanızı öneriyoruz."

Demiştik ancak...

Hatırlayacak olursanız iXpand'in bu ürününe uyguladığımız test sonucunda cihaz aktarım konusunda pek iyi performans gösterememişti. Kaldı ki arada –yukarıda da yazıldığı gibi- büyük fark olmasını biz de beklememiştik. Daha sonra firmadan gelen bilgiler doğrultusunda, incelediğimiz o modelde sorun olabileceği bilgisi verildi ve ürünün farklı bir sürümü bize ulaştırıldı. Testi o cihaza da uyguladığımızda ise (14 Mayıs 2015 tarihinde) doğru sonuçları aldık.

426 imaj ve üç videodan oluşan multimedya öbeğini iPhone'dan bir bilgisayara Apple'ın Lightning USB kablosunu kullanarak aktardığımızda bu işlem yine iki dakika sürdü. Aynı işlemi iXpand üzerinden yaptığımızda ise süre çok farklı değildi, toplamda 2 dakika 51 saniyede kopyalama işlemi tamamlandı.

Ayrıca 426 imajı iPhone'dan Lightning ucuna bağladığımız iXpand'e aktarırken geçen süre 3 dakika 57 saniye, üç videoyu aktarırken geçen süre ise 50 saniyeydi. Bunlar da gayet makul değerler.

Özetle

SanDisk iXpand flaş sürücü, iPhone ve iPad'inizle kullanabileceğiniz ve özel yeteneklerle geliştirilmiş bir flaş sürücü. Özellikle kapasite sorunu yaşayan ve iPhone'uyla fotoğraf çekmekten hoşlanan gezgin fotoğrafçıların beğeneceklerini düşünüyoruz. Bu anlamda fotoğraf ve videolarınızı hızlıca iPhone'dan bir sürücüye senkronize edecek bir cihaz arıyorsanız SanDisk iXpand flaş sürücü size uygun bir cihaz.

SanDisk iXpand flaş sürücü'nün incelediğimiz 16 GB'lık kapasiteli modelinni fiyatı ise 249 TL. Bu da onu satın almadan önce kullanıcıyı iyice düşünmeye itiyor doğrusu.

Kimler Almalı

Fotoğraf ve videolarınızı hızlıca iPhone'dan bir sürücüye senkronize edecek bir cihaz arıyorsanız SanDisk iXpand flaş sürücü size uygun bir cihaz.

Alternatifleri

SanDisk iXpand flaş sürücüye alternatif olarak Dark iPad/mini 5in1 Lightning kart okuyucuyu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli SanDisk iXpand Flash Drive
Ürün Markası Sandisk
CHIP Online Notu
85
Arayüz USB 2.0, Lightning
Kapasite 16 GB
Kapasite Seçenekleri 16 / 32 / 64 / 128 GB
Desteklenen Formatlar WMV, AVI, MKV, MP4, MOV
Boyutlar 64 x 36 x 11 mm
Okuyucu Yorumları