Aradığınız Shuttle Nano Küp PC olabilir mi?

Ne masaüstü, ne dizüstü... İsteğiniz mini PC ise, aradığınız Shuttle Nano Küp PC olabilir mi?

CHIP Online Notu 77
  • Kompakt tasarım
  • Sınıfı için iyi performans
  • 4K desteği
  • 802.11ac ve Gigabit Ethernet
  • USB zenginliği sunuyor
  • Fiyatı yüksek
  • Kutuda kompakt klavye ve fare de bulunması iyi olurdu

Masaüstü bilgisayarlardan geldiğimiz nokta flaş belleklere kadar indirgenmiş durumda. Aslında birer cep bilgisayarı olarak anılması gereken akıllı telefonlar bir yana, televizyonların akıllanarak bilgisayar özellikleri kazanması, saatlerin içine dijital uygulamaların girmesi ve örneklerle çoğaltabileceğimiz tüm bu teknoloji avantajları, bilgisayarları da alıp farklı noktalara getirmiş durumda. Evet, bugünkü konumuz mini PC'ler.

Aslında mini PC'ler çoğumuza yabancı değil, ancak son kullanıcı tarafında yaygın olarak kullanıldığını söylemek güç. Özellikle ofisler ve kurumsal tarafta daha çok tercih edildiğini düşündüğümüz mini PC'lerden bir örnek şu an test masamızda duruyor. Bugün Shuttle'ın Nano Küp PC olarak anılan NC01U modelini inceleyeceğiz.

Seçenek bol

Seçenek bol

Mini PC'ler farklı boyutlarda olabiliyor. Kimi bugün elimizdeki Shuttle Nano Küp PC gibi masa üzerine yerleşen boyutlarda, kimi ise yalnızca parmak boyutunda, televizyon veya monitöre HDMI üzerinden bağlanan biçimleriyle karşımıza çıkıyor. Bunlar arasında Android veya Windows işletim sistemli ve Intel Atom, Celeron veya Core işlemcili modelleri de görmek mümkün. Bunlar arasından genellikle Android ve flaş bellek boyundakiler son kullanıcılar tarafından monitör veya televizyonlarını akıllandırmak, salonlarına internet taşımak ve ek eğlence platformları yaratmak için tercih ediliyorken, Windows tabanlı olanlar ve kutulu tasarımlarda olanlar daha çok çalışma ortamları için ofislerde kullanılıyor. Elimizdeki Shuttle Nano Küp PC, bu cümlenin ikinci kısmında yer alan bir ürün. Fakat son kullanıcılar tarafından tercih edilmesinde de elbette herhangi bir sakınca görmüyoruz –ki az sonra sebeplerini de açıklayacağımız gibi, kompakt boyutta bir bilgisayar tercih edenler rahatlıkla tercih edebilirler.

Kompakt tasarım

Kompakt tasarım

Shuttle Nano Küp PC, minik bir kutu formunda bir PC. Parlak piyano renkli plastik bir kasadan oluşan cihaz, farklı biçimlerde kullanıma uygun. İster direk masa üzerine yerleştirebiliyor, ister kutu içeriğinden çıkan standı ile dik konumda konumlandırabiliyor, ister yine kutu içeriğinde bulunan montaj ekipmanıyla, monitörünüzün VESA yüzüne entegre edebiliyorsunuz. Seçim size kalmış.

Ön yüzünde sağ kenarda güç butonlarını bulunduran Shuttle Nano Küp PC, sol tarafta da iki USB 3.0 ve SD kart okuyucusu bulunduruyor. Bu bağlantıların kolay erişim için ön yüze yerleştirilmiş olması artı puan.

Arka yüzde de diğer bağlantılarını bulunduran cihaz, burada bir mini DisplayPort, HDMI, Ethernet ve kulaklık girişi bulunduruyor. Ayrıca iki USB 2.0 da bulunuyor. Böylece cihazdaki toplam USB'lerin sayısı 4'e ulaşırken, arkadakileri klavye ve fare gibi çevresel cihazlara ayırıyorsunuz. Ön yüzdekiler de hızlı transfer için USB bellek ve harici disklere ayrılabilir.

Cihaz, akıllı fan tasarımı sayesinde sağ ve sol taraftaki mazgallardan ısıyı dışarıya atabiliyor. Öte yandan cihazın içini açarak RAM takviyesi yapabilir ve hatta M.2 SSD de ekleyebilirsiniz.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Shuttle Nano Küp PC'nin teknik kadrosuna baktığımızda, elimizdeki modelin Intel Celeron işlemciye sahip olduğunu görüyoruz. 1.5 GHz frekansında çalışan ve çift çekirdekli Celeron 3205U işlemci, bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya sürülen yeni bir işlemci. Beraberinde Intel HD Graphics'le sunulan bu işlemciye, 4 GB RAM de eşlik ediyor.

Performans olarak ofis uygulamalarını kullanabileceğiniz ve internet erişimi sağlayabileceğiniz ölçüde duran Shuttle Nano Küp PC, bunun yanında 4K çözünürlük sunmasıyla da ilginç bir özellik kazanıyor. Bu sayede 4K videoları 4K çözünürlükte oynatabilen cihaz, ağ bağlantısı konusunda da son standardı sunuyor. 802.11ac kablosuz ağ desteği gösteren cihaz, SATA 6.0GB depolama arabirimi, Realtek ALC269 HD Audio desteği ve Ethernet portuyla Gigabit Ethernet desteğini de bulunduruyor.

Gerçek zamanlı kullanımında ofis çalışmalarında ve günlük kullanımlarda yerli yerinde bir grafik çizen Shuttle Nano Küp PC'ye elbette durduğu yeri görmek için birkaç sentetik test de uyguladık. Bunlar arasında WinRAR'la yaptığımız hız testinde 1355 puanını alan Shuttle Nano Küp PC, statüsüne göre iyi bir yerde duruyor.

Cihazda yer alan disk performansını gözlemlemek için CrystalDiskMark'la ölçümlediğimizde, 458 MB/sn okuma ve 131 MB/sn yazma değerlerini görüyoruz. Bu anlamda cihazın veri okuma hızı gayet iyi. Bunun da günlük kullanımda karşılığı, veri işleme noktasında hızlı erişim sağlaması olarak geliyor.

Özetle

Shuttle Nano Küp PC, hem ofis hem kişisel kullanımlar için kompakt bir PC sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilebilecek bir ürün. Kompakt yapısı ve esnek kullanım şekilleri sunması avantaj yaratıyor. 4K desteği, M.2 SSD desteği sunması, RAM takviyesi yapabiliyor olmanız, kablolu ve kablosuz bağlantı seçenekleriyle iyi bir model olmuş. Performans konusunda büyük vaatleri olmadığını da söylemek lazım. Günlük kullanımlar ve ofis uygulamalarını hedefliyor. Fiyat etiketi ise buna karşın açıkçası biraz yüksek geldi bize. En azından kutu içeriğinde kompakt birer klavye ve fare seti de sunulsa güzel olurmuş. Shuttle Nano Küp PC'nin fiyatı yaklaşık 1266 TL civarında.

Kimler Almalı

Kompakt bir bilgisayar sahibi olmak isteyen, bunu ister ev ister iş bilgisayarı yapmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Piyasada Shuttle Nano Küp PC benzeri çok sayıda ürün mevcut. Fiyatıyla da ona yakın modellerden biri olan, ancak Core i5 işlemci sahibi olan Zotac ZBOX CI540 iyi bir alternatif gibi görünüyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Shuttle NC01U
Ürün Markası Shuttle
CHIP Online Notu
77
İşletim Sistemi Windows 8 Pro
İşlemci Intel Celeron 3205U
Çekirdek 2
Frekans 1.50 GHz
Bellek 4 GB DDR3L
Depolama 128 GB
Grafik İşlemci Intel HD Graphics
Güç Tüketimi 65 watt
Bağlantılar HDMI, USB 3.0 (2 adet), USB 2.0 (2 adet), Wi-Fi, mini DP, Bluetooth 4.0, kart okuyucu
Boyutlar 141 x 141 x 29 mm
Okuyucu Yorumları