Desktop PC’ler de Küçülüyor...

Dünyadaki yeni trend Mini PC’ler. Oldukça ergonomik bir yapıya sahip olan bu ürünler yükseltilebilme imkanları ile de göze çarpıyorlar. Bu trende uyan üreticilerden biri de Shuttle.

Shuttle SB51G İnceleme
CHIP Online Notu 77

Desktop PC’ler Küçüldü: Masaüstü PC denildiğinde birçok kişinin aklına ilk olarak koca ATX kasa sistemlerine sahip, upgrade işlemine çok müsait sistemler geliyor. Bu kısmen de doğru. Fakat çıkartılıp takılabilen parçalardan oluşan bu sistemler masanızda önemli bir yer işgal ediyorlar. PC sisteminin fazla yer kaplamasını istemeyen kullanıcılar da ne yazık ki upgrade imkanlarından fedakarlık etmek zorunda kalıyorlar. Bu sistemlerin fiyatlarının daha yüksek olması da bir dezavantaj.Gördüğünüz gibi, her bir sistemin kendine göre artıları ve eksileri var.Oysa yapısı küçük, maliyeti düşük ve upgrade imkanı geniş olan sistemler birçok isteği karşılayabilir. Cebit fuarında dikkatleri üzerine çeken ürünlerin başında mini PC sistemleri geliyordu. Bu PC’ler tıpkı masaüstü PC’ler gibi çeşitli bileşenlerden oluşuyorlar ve upgrade işlemine uygunlar. Küçük yapıları ile de masa üstünde fazla yer kaplamıyorlar. Bahsi geçen bu mini PC’ler artık ülkemizde de görülmeye başlandı. Bu tarz ürünlerin başını çeken markalardan biri de anakart ürünleri ile tanınan Shuttle. Shuttle’nin SB51G modeli incelenmek üzere test merkezimize yollandı. SB51G’nin üzerinde bir çok bileşenle geldiğini söylemeliyiz. Ama bu bileşenler de kullanıcıların isteğine göre değiştirilebiliyor. Hatta sadece kasa sistemi ile anakartı satın almak da mümkün. Shuttle SB51G’nin teknik özellikleri ve ergonomik yapısı Oldukça başarılı bir ergonomiye sahip olan Shuttle SB51G, 300 x 200 x 185 mm boyutlarıyla ilgi çekiyor. Sistemde kullanılan anakart Shuttle’in i845GE destekli FB51 modeli. Bu anakart üzerinde Intel’in Extreme Graphics chipini barındırıyor ve Hyper Threading özelliğini destekliyor. Söz konusu chipsetin yeni nesil 533 MHz FSB’li Pentium4 işlemcilerle uyumlu olması ve entegre grafik chip’i ile kullanıcılara yeterli bir performans sunması da dikkate değer nitelikler. 256 MB’lık DDR333 bellek modülleri ile güçlendirilen bu sistemin yalnızca 2 adet bellek yuvası bulunuyor. Bu yüzden bellek seçiminde dikkatli olmak gerekiyor. 1 AGP, 1 PCI, 6 USB 2.0, Ethernet ve Firewire portları ve 6 kanal ses çıkışı, Shuttle’ın kullanıcıların birçok isteğine rahatça yanıt vermesini sağlıyor. Shuttle’ın özellikleri bunlarla da bitmiyor, çünkü bu sistemde yok yok. Kasa sisteminin yapısı: Cooling Engine ile etkili soğutma Shuttle SB51G’nin belki de en önemli özelliği kasa sisteminin ergonomik yapısı. Alüminyumdan yapılmış bu kasa, zahmetsizce sökülebiliyor. Gayet sade tasarlanmış ön panelde USB ve ses bağlantıları ile birer de optik sürücü ve floppy yuvası yer alıyor. Sabit disk için tek bir yuva bulunuyor. 200 Watt’lık güç kaynağıyla da sorunsuz bir çalışma ortamı elde edilebiliyor. Shuttle SB51G’de çok hoşnut kaldığımız bir özellik ise Integrated Cooling Engine özelliği ile sessiz ve oldukça etkili bir soğutma sağlanması. 8 cm büyüklüğündeki fan ve CPU’ya kadar uzanan hava boruları, gerek işlemciyi gerekse sistemin geri kalanını soğutuyor

Özetle

Gördüğünüz gibi, Shuttle SB51G her türlü ihtiyacı karşılamak için tasarlanmış bir mini PC sistemi. Yüksek performanslı bu sistemin öne çıkan avantajları masa üstünde yer kaplamaması ve çok sessiz çalışması. Küçük boyutlarından beklenenin aksine, upgrade imkanından yoksun olmadığının da altını çizelim. Örneğin onboard grafik performansından memnun olmayan kullanıcılar AGP slotu sayesinde istedikleri grafik kartını takabilirler. AMD’den Intel versiyonlu sistemlere kadar geniş bir seçeneğe sahip olan Shuttle, belirlediğiniz konfigürasyona göre de oluşturulabiliyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Shuttle SB51G
Ürün Markası Shuttle
CHIP Online Notu
77
Okuyucu Yorumları