Fiyat/performans PC'si XPC Nano incelemesi

Mini PC'ye mi ihtiyacınız var? XPC Nano sizin için fiyat/performans tercihi olabilir. İnceledik!

CHIP Online Notu 86
  • Kompakt tasarım
  • Başarılı performans
  • 802.11ac ve Gigabit Ethernet
  • Güzel fiyat
  • Yük altında sesli çalışabiliyor

Gerek masaüstü bilgisayarlara göre yer avantajı sağladıkları, gerekse de fiyat/performans oranlarıyla dikkat çektikleri için bazı kullanıcıların tercihi mini PC'lerden yana oluyor. Elbette burada da çok sayıda segment ve model yer alıyor. Oyuncular için güçlü modelleri görebildiğimiz gibi, evinde veya ofisinde bir çalışma ortamı yaratmak isteyenlere uygun çözümler de bu kategoride mevcut. Bugün bizim elimizdeki model de daha çok ofis ve ev kullanıcıları için tercih edilebilecek bir mini PC modeli.

Hatırlarsanız daha önce de Shuttle'ın benzer bir modelini incelemiştik. Çift çekirdekli Intel Celeron işlemciyle çalışan Shuttle NC01U, fiyatıyla ise bizce biraz abartılıydı o dönem için. Zira çevresinde yakın fiyata Core i5'li modelleri görebiliyorduk. Peki, bu kez Shuttle nasıl bir ürünle karşımıza çıkıyor; XPC Nano'nun sahip oldukları ve fiyatı nedir? Şimdi yakından bakalım...

Ev ve ofis için uygun

Ev ve ofis için uygun

XPC Nano, az önce de bahsettiğimiz gibi hem ev kullanıcıları, bilgisayar başında gündelik işlerini yapmak isteyenler için, hem de ofis kullanıcıları için uygun bir çözüm oluyor. Kompakt boyutlara sahip olması ve stabil çalışmasıyla, monitöre bağladığınızda unutabileceğiniz bu küçük cihaz, yetenekli teknik kadroya sahip. Bu arada cihaz, Windows 10 işletim sistemiyle çalışıyor.

Üzerinde çift çekirdekli Intel Core i3 işlemci bulunduran cihaz, 2.0 GHz frekansında çalışan i3-5005U işlemcisi ve 4GB kapasitesindeki 1600 MHz DDR3L RAM'iyle iyi iş çıkartıyor. Grafik işlemci olarak Intel HD Graphics 5500 yer alıyor. Depolama birimi ise 64 GB kapasitesinde bir SSD.

Piyasada benzer teknik kadroya sahip mini PC'leri daha yüksek fiyattan bulabiliyoruz. Elimizdeki XPC Nano'nun fiyatı ise 820 TL dolaylarında. Bu bağlamda cihaz, fiyat/performans olarak bu defa bizden tam not alıyor. Hatırlarsanız selef modeli yüksek fiyatından dolayı beğenmemiştik.

Kompakt tasarım

Kompakt tasarım

XPC Nano, kompakt boyutlarıyla çok rahat kullanılabilen ve yer bulunabilen bir cihaz. Kutu içeriğinden bir stant ve ayrıca bir de VESA kiti çıkıyor. Böylece ister XPC Nano'ya masanızın üzerinde dikey şekilde yer verebiliyorsunuz, isterseniz de monitörünüzün arkasına sabitliyorsunuz. Elbette yatay olarak da konumlandırabilirsiniz, seçim size kalmış.

Tasarım olarak selef modelle büyük benzerlik gösteren XPC Nano, parlak piyona siyahı renginde bir gövdenin sahibi. Ön yüzünde sağ kenarda güç butonlarını bulunduran Shuttle Nano Küp PC, sol tarafta da iki USB 3.0 ve SD kart okuyucusu bulunduruyor. Bu bağlantıların kolay erişim için ön yüze yerleştirilmiş olması artı puan.

Arka yüzde de diğer bağlantılarını bulunduran cihaz, burada bir mini DisplayPort, HDMI, Ethernet ve kulaklık girişi bulunduruyor. Ayrıca iki USB 2.0 da bulunuyor. Böylece cihazdaki toplam USB'lerin sayısı 4'e ulaşırken, arkadakileri klavye ve fare gibi çevresel cihazlara ayırıyorsunuz. Ön yüzdekiler de hızlı transfer için USB bellek ve harici disklere ayrılabilir.

Cihazda ayrıca yan kenarda bir VGA port girişi de mevcut.

XPC Nano, güzel ve kullanışlı bir cihaz. Günlük olarak internete bağlanacak, doküman ve belgelerle uğraşacaksanız sizin için kullanışlı bir ürün olacaktır. Ofis dokümanlarıyla ilgili rahat bir kullanım sergileyen cihaz, ayrıca küçük çapta oyunlarda da keyifli zaman geçirmenizi sağlayabilir. Bu bağlamda yükselen donanım maliyetleriyle beraber doğru orantılı olarak yükselen bilgisayar fiyatlarına iyi bir alternatif olabiliyor XPC Nano.

802.11ac standardında Wi-Fi desteği sunması, Gigabit Ethernet portu bulunması, içeriğinde 2.5 inç boyutunda bir SSD taşıması ve stabil çalışmasıyla beğendiğimiz XPC Nano, eğer fazla yüklenirseniz biraz sesli çalışıyor. Sanıyoruz ki, bu cihaz için söyleyebileceğimiz en belirgin eksik yan bu. Elbette bunda rakipleriyle olan fiyat farkının rolü büyük.

Özetle

XPC Nano türevi cihazlar daha çok ofislerde ve kurumsal alanda tercih ediliyor. Elbette son kullanıcı, yani sizler tarafından da kullanışlı bulunabilecek türde bir cihaz. Zira yer kaplamaması, monitörün arkasına sabitlenebilmesi, günlük bilgisayar ihtiyacını karşılaması ve fiyatıyla da rakiplerinden daha uygun ölçüde olması, XPC Nano'yu tercih edilebilir kılıyor. Şu an XPC Nano NC01U3 modelini 820 TL civarında fiyatla bulabiliyorsunuz. Benzer rakiplerinin fiyatları nispeten daha yüksek. Bu bağlamda XPC Nano NC01U3 modeli bizden rahatlıkla geçer not alıyor.

Kimler Almalı

Evde günlük bilgisayar ihtiyacı, ofiste de işlerde kullanılabilecek bir PC arayanlar, rahatlıkla XPC Nano NC01U3'ü tercih edebilirler.

Alternatifleri

Piyasada elbette bu cihazın Core i5 ve Core i7 muadilleri de mevcut. Eğer bu tür cihaz formatından daha üst gömlek performans istiyorsanız, bunlara bakabilirsiniz. Ayrıca Android'li örnekleri de mevcut.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Shuttle XPC Nano NC01U3
Ürün Markası Shuttle
CHIP Online Notu
86
İşlemci Intel Core i3-5005U
Çekirdek 2
Frekans 2.0 GHz
Bellek 4 GB DDR3L 1600MHz
Depolama 64 GB SSD
Grafik İşlemci Intel HD Graphics 5500
Güç Tüketimi 65 watt
Bağlantılar HDMI 1.4a, USB 3.0 (2 adet), USB 2.0 (2 adet), 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi, mini DP, Bluetooth 4.0, kart okuyucu
Boyutlar 141 x 141 x 29 mm
Okuyucu Yorumları