Sony Alpha 99 II İncelemesi

Sony'nin fotoğraf makinesi alanındaki amiral gemisi Alpha 99 II inceleme altında.

CHIP Online Notu 90
  • Çok yönlü özellik seti
  • Üstün genel görüntü
  • Hızlı odaklama sistemi
  • Sorunsuz LCD / EVF kullanımı
  • Son derece esnek LCD ekran
  • Nispeten kısa pil ömrü
  • Dokunmatik ekran yok
  • Otofokus ile video kaydı

Sony Alpha 99'u bundan tam 3 yıl öncesinde incelemişiz. O makineyi alıp Letonya ve Litvanya'yı gezmiştik ve çektiğimiz karelere hayran kalmıştık doğrusu. Bir filmin ilki sevildiğinde mutlaka ikincisi de çekilir mantığıyla, Sony Alpha 99 II de tanıtıldı pek tabii ve yine çok geçmeden elimize ulaştı.

Sony, Full Frame Alpha markalı kompakt sistem kameraları ile büyük başarı elde etti. Yeni modeliyle ise selefinin üzerine çıkıyor diyebiliriz. Yüksek çözünürlüklü, tam çerçeve sensörünün yanı sıra heyecan verici teknolojisi ile Sony, açıkçası DSLR tarzı bir kameranın arkasındaki gözün illa ki Canon, Nikon veya Pentax vizöründen bakma geleneğine bir son veriyor diyebiliriz. Tabii ki yine elimizdeki kameranın Mid-size SLR tipinde olduğunu söylemekte yarar var.

Yeni model de elbette aynı SLT konseptine uyuyor. Ayrıca SLT hattının biçim ve avantajlarını, a7 serisi modellerde görülenlere benzer özellikler ile bu makinede birleştiriyor. Bunlar arasında, a7R II modeline çok benzeyen 42.2 MP sensör ve beş eksenli sensör tabanlı görüntü sabitleme sistemi dahil bulunuyor.

Tasarım

Tasarım

Tasarım olarak magnezyum alaşımlı bir gövdeden oluşan Alpha 99 II, büyük ölçüde ilk modele benziyor. Fakat büyüklük anlamında oranlarsak, Alpha 99 II'nin Alpha 99'dan yaklaşık yüzde 8 oranında daha küçük olduğunu söyleyebiliriz. Bu da DSLR kullanımını daha kompakt boyutlara indirgiyor demek oluyor.

Özellikle iki makineyi yan yana koyduğunuzda, aradaki fark daha da belirgin olarak göze çarpıyor. A99 II, selefine kıyasla daha hafif bir model. Ayrıca kaslı yapısından sıyrılarak daha rahat kavranabilecek bir makine imajı çiziyor. Bunun kullanıma etkisi de bu yönde.

Üzerinde yine 3 inç boyutunda bir ekran bulunduramayı sürdüren makine, ekranı yine elbette eğip bükmenize izin veriyor. Ekran yine dokunmatik değil ve panel tipi olarak da WhiteMagic TFT LCD tercih edilmiş.

Bağlantıları arasında da micro HDMI ve microUSB de dahil olmak üzere, iki adet SD kart girişi, mikrofon ve kulaklık girişi bulunduruyor. Öte yandan Wi-Fi ve NFC desteği de yer alıyor.

Bu arada fotoğraf makinesinin toza karşı sensör korumasının bulunduğunu ve ayrıca rutubete karşı dayanıklı tasarlandığını da söyleyelim.

Özellikler

Özellikler

A99 II, az önce de söylediğimiz gibi a7R serisinden a7R II'de de gördüğümüz gibi 42.2 MP sensör ve beş eksenli sensör tabanlı görüntü sabitleme sistemini bulunduruyor. Böylece etkili piksel alanını selef modele kıyasla yukarı taşıyan makine, ayrıca beş eksenli görüntü sabitleme sistemi ile özellikle hareketli sahnelerde büyük yardımcınız oluyor. Maksimum 7952x5304 piksel çözünürlük sağlayan sensör, pek tabii arka aydınlatmalı CMOS tipinde.

Hareketli sahneler demişken, video konusunda da bilgi verecek olursak, 100Mbps 30 kare 4K video kaydı yapabildiğiniz kamera, Full HD'de 120 kare ağır çekim yapabilme imkanı da tanıyor. Ayrıca pek tabii ki Full HD 60 kare kayıt alabiliyorsunuz.

Hibrit faz algılama otofokus sistemini kullanan makinenin, 12fps sürekli çekim modunun Raw modu için aktif olduğunu söylemek lazım. 399 + 79 noktalı faz algılamalı otofokus sistemiyle fazlasıyla seri ve doğru netleme yapmayı başaran makinenin gerek fotoğraf gerek video kaydı noktasında yaptığı çekimlerden fazlasıyla memnun kaldığımızı belirtelim ve şimdi sizlerle çektiğimiz fotoğrafları paylaşalım.

Sony Alpha 99 II ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini, hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Özetle

Sony, orijinal A99'dan sonra önemli değişiklikler yapmış ve sonuç fazlasıyla başarılı olmuş. Birçok temel özellik, daha yüksek çözünürlüğe sahip bir algılayıcı, daha yetenekli otomatik odaklama sistemi, daha iyi video özellikleri ve daha kompakt boyutlarda sunuluyor. Böylece A99 II, fotoğraf veya video diye ayırt etmeksizin, geniş bir kullanıcı yelpazesine sahip oluyor. Elbette eksileri de yer alıyor. Bunlar arasında otofokus ile video çekimi ve nispeten kısa pil ömrü diyebiliriz.

Alpha A99 II'nin fiyatı ise 12.449 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Alpha 99 II'yi iyi bir DSLT sahibi olmak isteyen fotoğrafseverlere öneriririz.

Alternatifleri

Alpha 99 II'ye alternatif olarak Canon EOS 5D Mark IV, Nikon D810, Sony Alpha A7R II modellerini de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Alpha 99 II
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
90
Kamera Sınıfı DSLR
Etkili Piksel 42.4 megapiksel
Sensör Tipi CMOS
Sensör Boyutu 35,9 x 24 mm
Video 4K, Full HD
Minimum Deklanşör Hızı 1/8000 s
Maksimum Deklanşör Hızı 30 sn
ISO 25600
Ekran 3 inç TFT LCD
HDMI Var
Mikrofon Var
Kulaklık Var
Wi-Fi Var
NFC Var
microUSB 2.0 Var
Boyutlar 143 x 104 x 76 mm
Ağırlık 849 gr.
Okuyucu Yorumları