4K'lı dev Sony BRAVIA X90C testte!

Sony'nin 65 inç, 4K ve Android işletim sistemiyle donattığı X90C 4K Ultra HD TV'sini inceledik.

CHIP Online Notu 91
  • Yeni X1 imaj işlemcisi
  • Çok ince
  • Estetik tasarım
  • Kontrast oranı
  • Renk doygunluğu
  • Android işletim sistemi
  • 3D gözlükler içinden çıkmıyor
  • Görüş açısı daha iyi olabilirdi
  • Arabirim ağır

4K televizyonlar geçtiğimiz yılın yükselen trendleri arasındaydı. Bu yıl bu akım katlanarak devam edecek. Özellikle son dönemde piyasaya sürülen hemen her televizyonda 4K panel görmek mümkün. Öte yandan bunlara özel tasarımlar da eşlik ederek, televizyonların yalnızca panel teknolojileri ile değil, ince çerçeve ve hatta kavisli yapılarla birlikte, oturma odaklarının başköşesini layıkıyla işgal etmelerini sağlıyor. Elbette akıllı özellikler de artık çok daha akıllı. Bu sayede televizyonlar eskisine nazaran çok da işlevsel bir hal aldı. Bugün, bu saydıklarımıza iyi bir örnek olan Sony'nin BRAVIA ailesinin yeni üyelerinden X90C ya da tam model adıyla 65X9005C modelini inceleyeceğiz.

Kışkırtıcı tasarım

Kışkırtıcı tasarım

4K televizyonlara özel, yakın zamanda Samsung'un 65 inçlik SUDH televizyonunu incelemiştik. Kavisli yapısı ve 65 inçlik dev ekranıyla göz dolduran bu televizyondan sonra bu defa da test merkezimize Sony X90C modeli konuk oldu.

Uzunca bir süre misafirimiz olan Sony X90C, dev yapısıyla dikkat çekmesinin yanında tasarımıyla da oldukça şık bir model. Samsung'un özellikle üzerinde durduğu kavisli yapılarının yanında, Sony'nin bu televizyonu, çok çok ince paneliyle fark yaratıyor. Öyle ki, televizyonun paneli 4.9 mm'ye erişen kalınlığıyla, bir akıllı telefondan daha ince profile sahip. Bu da onu, özellikle televizyonu duvara monte etmek isteyenler için, adeta bir resim tablosuna çeviriyor.

Sony, X90C'nin bu denli ince olması için aslında tasarımı iki farklı biçimde ele almış. Ekranı alt ve üst şekilde ikiye ayıran Sony, ekranı alt kısımda tüm teknik birimlerini yer verdiği plastik bir kasayla bütünleştirirken, üst kısımda yalnız bırakmış. Bunun sonucunda da ortaya muazzam bir tasarım çıkmış doğrusu. Öte yandan ekranın çerçevesi de fazlasıyla da ince. Bu da ister televizyon kanallarını, ister video içeriklerini izlerken güzel bir seyir keyfi sunuyor.

Sony X90C'yi az önce de söylediğimiz gibi ister duvarınıza monte edebiliyor, ister şık standıyla masa üzerine yerleştirebiliyorsunuz. Bu arada, ekranı duvara asmak isteyenlere küçük bir önerimiz olacak: Televizyon biraz ağır, o nedenle sağlam monte ettiğinizden emin olun.

Televizyonun çevresinde yer alan bağlantılara geçersek, 4 HDMI çıkışının yanında 3 USB bağlantısının bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu USB'lerden biri 3.0 formatında. TV'de ayrıca gerekli olabilecek Ethernet, komponent, kulaklık gibi tüm diğer bağlantılar mevcut. Bunlara dahili uydu alıcısı da dahil. Elbette kablosuz bağlantılar da bulunuyor. Wi-Fi'ın yanında Bluetooth ve NFC gibi seçenekler de atlanmamış.

X90C'nin kutu içeriğinde ayrıca iki adet uzaktan kumanda geliyor. Bunlardan biri tipik, televizyonun tüm ayarlarını yapabileceğiniz klasik BRAVIA uzaktan kumandasıyken, bir diğeri ise daha küçük olan, televizyonun arabiriminde rahatça dolaşma olanağı tanıyan One-Flick isimli küçük kumanda. One-Flick'in üzerinde yer alan dokunmatik yüzey ile arabirimde rahatlıkla dolaşabiliyorsunuz. Web tarayıcıya geçtiğinizde ise bir fare imleci halini alan uzaktan kumanda, dizüstü bilgisayarlardaki touchpad gibi davranıyor. Sony'nin bu yaklaşımını, açıklası AirMouse mantığından daha işlevsel bulduk. Fakat öte yandan arabirimde yazı yazmanız gereken noktalarda, elbette Philips'in uzaktan kumandalarında yer verdiği fiziksel klavye opsiyonunu aramadık değil.

4K TRILUMINOS panel

4K TRILUMINOS panel

Sony'nin X90C 4K Ultra HD TV'si, az önce de belirttiğimiz gibi 65 inç boyutun sahibi. 4K TRILUMINOS panel ve bunu yönetebilmek için içeriğinde 4K X1 işlemciye yer veren televizyon, tasarımı kadar işlediği görsellikle de ne yalan söyleyelim fazlasıyla büyüleyici görünüyor. 4K X1 işlemcinin hassas renk eşleme özelliği ile renkleri gerçek zamanlı olarak ayrı ayrı optimize edebilen televizyon, bunun sonucunda gerek kontrast, gerek renk doygunluğu, gerekse de parlaklık noktasında 4K'dan tüm beklentiyi gözler önüne seriyor.

Peki, 4K gerekli mi? Elbette her ne kadar içerik tüketim noktasında ortalama bir kullanıcının halen 4K'ya çok fazla ihtiyacı yok. Kaldı ki, televizyon yayınları da henüz 4K konusunda tek tük test yayınlarına başlamış durumda. Fakat yeni bir televizyon satın alacak birinin bu televizyonu önümüzdeki 5 – 10 yıl boyunca kullanacağını düşünürsek, evet, 4K panel tercih etmek bir gereklilik.

Ayrıca, televizyon yayınlarından ziyade YouTube içerikleri ve Netflix'in de ülkemizde yayına başlamasıyla beraber 4K içeriklere erişmek çok daha kolay. Öte yandan video kamera ve cep telefonlarıyla beraber 4K içeriklerin daha fazla hayatımıza girdiğini de söylemek lazım. Elbette bu noktada Sony'nin video kamera ve Xperia akıllı telefonlarını kullananların daha geniş senkronizasyom seçenekleri olduğunu da belirtmekte fayda var.

Android ve kullanım

Android ve kullanım

Sony X90C, Android işletim sistemini kullanıcılara sunuyor. Android 5.1.1 Lollipop platformunu kullanan televizyon, böylece Google Play'deki içeriklere erişim sağlama noktasında kullanıcıları tamamen özgür bırakıyor. One-Flick uzaktan kumanda ile rahatlıkla arabirimde dolaşabiliyor ve oyun ve uygulamaları edinebiliyor, ardından da rahatlıkla çalıştırabiliyorsunuz. Fakat açıkçası Android işletim sisteminin akıcılık noktasında, televizyonlarda her zaman beklentimizi karşılamadığını görüyoruz. Son olarak incelediğimiz Samsung'un SUHD TV'sinde kullanılan Tizen platformunu bu yönüyle oldukça sevmiştik mesela. Bizlere Android'li TV'lere göre çok daha akıcı bir deneyim sunmuştu.

Arabirimin kolaylığı noktasında ise söyleyeceğimiz çok şey yok, oldukça basit ve sade şekilde hazırlanmış. One-Flick üzerinde parmağınızı kaydırarak uygulamalara rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Dilerseniz televizyon için gerekli ayarları da en alt kısımdan gerçekleştirebiliyorsunuz.

Sony X90C'nin Android tabanlı olmasının elbette en büyük avantajını oyun konusunda görüyoruz. Her ne kadar Asphalt 8 gibi yüksek grafik gerektiren oyunlarda çok akıcı performans elde edememiş olsak da, Dead Trigger 2 gibi oyunlarda eğlenceli dakikalar geçirmek mümkün. Oyunlarda kontrolü uzaktan kumandanın menü dairesiyle sağlayabildiğiniz gibi, Bluetooth veya kablo yardımıyla bağlayacağınız bir gamepad ile de sağlamak mümkün.

Hazır bir kez daha uzaktan kumandaya değinmişken, Sony X90C'nin One-Flick kumandasında yer alan mikrofon ile Android'in sesli komut özelliğini de kullanabiliyorsunuz. Türkçe içerikleri rahatlıkla bu yolla aratmanızın mümkün olduğunu söyleyelim.

Son olarak Sony X90C'nin 3D desteği sunduğunu da söyleyelim. Ancak bu özelliği deneyemedik. Zira televizyon, kutu içeriğinde 3D gözlüklerden yoksun bırakılmış. Televizyonlarda 3D desteği, özellikle pasif gözlüklerle birlikte yeniden moda olduğu dönemde her kutudan ikişer – dörder adet çıkan bu gözlüklere, şimdi rastlamak pek mümkün değil. Fakat burada Philips'i tenzih etmek gerek. Zira Philips, modellerinde kutu içeriğinde 3D gözlük desteğine tam gaz devam ediyor.

Özetle

Sony, X90C modeliyle iyi bir işe imza atmış. Televizyonun tasarımına diyecek çok fazla şey yok, ağır olmasının yanında görselliğiyle fazlasıyla dikkat çekici duruyor. Özellikle akıllı telefonlardan ince paneli, oldukça göz kamaştırıcı. Yine görüntü kalitesiyle de fazlasıyla beğendiğimiz televizyon, 4K paneller arasında kendine iyi bir yer ediniyor. Net, keskin görüntüler sunan panel, görüş açısıyla ise açıkçası biraz zayıf kalıyor. Televizyona kenarlardan baktığınızda tonlarda bir miktar zayıflama görmeniz mümkün. Karşıdan baktığınızdaysa renklerin tüm doğallığını görebiliyorsunuz.

Sony X90C için Android işletim sistemi zengin içerik sağlıyor belki fakat arabirimde yer yer takılmalara rastlamamız ve hatta bazı noktalarda kısa aralıklarla işletim sisteminin anlık cevap vermemesi pek hoş değil doğrusu.

Fiyata gelecek olursak, Sony'nin bu modelini 9499 TL civarında fiyat etiketiyle bulmak mümkün. Evet, biraz pahalı; fakat boyut ve 4K çözünürlükle beraber şu an piyasada durum bundan ibaret. Bu pencereden bakarsak X90C'nin fiyatı, fiyat/performans açısından iyi bir noktada. Bunu da söylemek gerek.

Kimler Almalı

Televizyonunu yenilemek isteyen ve tercihini Android işletim sisteminden yana kullanacaklar Sony X90C'yi tercih edebilirler. Görüntü kalitesi muazzam olan televizyon, tasarımıyla da pişman etmeyecek türden.

Alternatifleri

Sony X90C'ye alternatif olarak Samsung UE65JU7000T modelini de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony BRAVIA X90C
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
91
İşletim Sistemi Android 5.1 Lollipop
İşlemci 4K Processor X1
Panel 4K X-Reality PRO Triluminos
Ekran Büyüklüğü 65 inç
Çözünürlük 4K Ultra HD (3840x2160)
3D Var
Hoparlör 7.5 W x4
Bağlantılar HDMI (4 adet), Komponent, Kompozit, Ethernet, USB (3 adet), Wi-Fi, NFC
Güç 290W -268W
Boyutlar 123 x 77 x 25 cm
Ağırlık 19.7 kg.
Okuyucu Yorumları