Taşınabilir bilgisayar ve tablet melezi.

Microsoft Windows 8'e sahip cihazlar arasından benzersiz tasarımı sayesinde kolaylıkla sıyrılıyor.

Sony VAIO Duo 11 İnceleme
CHIP Online Notu 97
  • Etkileyici tasarım
  • Zengin özellikler
  • Sıra dışılığı ne yazık ki fiyatı da biraz etkiliyor.

Sony'nin taşınabilir bilgisayarlarını ve tabletlerini kapsayan VAIO ailesi başarısını Microsoft Windows 8 işletim sisteminden sonra da sürdürmeye devam ediyor. Firmanın VAIO Duo 11 olarak adlandırdığı yeni ürünü melez bir tablet-taşınabilir bilgisayar. Siz nasıl kullanmak isterseniz ona dönüşüyor ve benzersiz bir rahatlık sağlıyor. Standart bir tablete göre biraz daha kalın ve ağır olduğunu kabul ediyoruz ancak donanım açısından da oldukça güçlü. Sony VAIO Duo 11'in sahip olduğu ekran adından da anlaşılabileceği gibi 11 inç –tam olarak 11.6 inç- büyüklüğünde. Etkileyici olansa çözünürlüğün 1920 x 1080 yani Full HD olması. Aydınlatma sistemindeyse LED'ler görev yapıyor. Gerçekten kusursuz bir görüntü söz konusu.

Sony VAIO Duo 11 şimdilik tek bir donanım seçeneği sunuyor. Ekrandan bahsetmişken dokunmatik desteği sunduğunu biz söylemesek bile tahmin edebilirsiniz diye düşünüyoruz. İşlemci olarak Intel'in üçüncü nesil Core i5 3317U modeli tercih edilmiş. Kendisini Ultrabook'lardan da yeterince tanıyoruz. Normal şartlarda 1.7 GHz olarak çalışan işlemci, tek çekirdeğe odaklanan uygulamalarda hızını 2.6 GHz'e kadar yükseltebiliyor. Çift çekirdek sayesinde hemen hemen tüm uygulamalardan üstün bir performans elde ediliyor. Seçilmiş olan sistem belleğiyse 4 GB kapasitede ve 1600 MHz frekansa sahip. Desteklenen en yüksek değer doğrudan sunulmuş. Sadece siyah renkle satışa çıkan Sony VAIO Duo 11'in depolama birimiyse 128 GB kapasitede bir SSD. SSD ile sistem arasında SATA 6.0 Gbps arabirimi kullanılıyor. Doğal olarak optik sürücüye yer verilmiyor.

Bilgisayarda veya tablette mi denmeli bilemiyoruz ama Intel'in işlemcisine bağlı olarak çalışan HD Graphics 4000 grafik adaptörü görev yapıyor. İnce gövde yapısına rağmen D-Sub ve HDMI görüntü çıkışları atlanmamış. Hatta arka tarafta adaptör girişinin hemen yanında kablolu ağ bağlantısı da göze çarpıyor. Sağ tarafta sunulan USB arabirimlerininse ikisi de USB 3.0 yani yeni nesle uygun. 802.11a / b / g / n kablosuz ağ adaptörüne sahip olan Sony VAIO Duo 11'de Bluetooth 4.0, GPS ve NFC gibi önemli detaylara da yer veriliyor. Kamera sadece ön tarafta var ve 2.07 MP çözünürlüğe sahip. 1920 x 1080 piksel görüntü yakalayabiliyor. Son olarak soldaki bellek karı okuyucunun da hayat kolaylaştıran bir detay olduğunun altını çizelim.

1.3 kg ağırlığa sahip olan Sony VAIO Duo 11'in ölçüleri 320 x 199 x 17.8 mm şeklinde. Bir tablete göre kalın ancak ürünün bir Ultrabook gibi değerlendirilmesi gerektiğini söylemiştik. Ekran açılı bir şekilde kayarak açılıyor ve karşınıza QWERTY klavyeyi getiriyor. Klavye oldukça rahat bir kullanıma sahip ve tüm yazı tuşlarının büyüklükleri aynı. Türkçe karakterler de dahil. Fare kontrolü ise optik bir TrackPad ile sağlanıyor. Alışkanlık gerektirebilir. Basit bir hareketle Sony VAIO Duo 11'in tablet formundan taşınabilir bilgisayara dönüşmesi büyüleyici bir özellik. Sunulan donanım da günümüz için oldukça yeterli bir seviyede. Bilgisayarın benzersiz bir kategoride yer aldığını söylemeliyiz.

Özetle

Sony VAIO Duo 11 için Ultrabook donanımlarına sahip demiştik. Doğru. Ancak fiyat olarak Ultrabook standartlarının üzerine çıktığını tahmin etmesi zor olmasa gerek. Tasarımı düşünüldüğünde aradaki farkı ödemeye değebilir. Ekran kalitesi, kullanımı ve donanımsal gücü olarak Sony VAIO Duo 11'le Microsoft Windows 8'in tadına tam anlamıyla varabilmeniz mümkün.

Alternatifleri

Sony VAIO Duo 11'in kayan ekranlı tasarımı şu an için ülkemizin ilklerinden biri gibi görünüyor ancak rakiplerin bombaları da yolda. Eğer bu tür bir ürün seçecekseniz biraz daha beklemeniz daha iyi olabilir. Ancak özellik olarak yine Sony'nin ağır basabileceğini unutmamalısınız.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony VAIO Duo 11
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
97
İşletim SistemiWindows 8
İşlemciIntel Core i5 3317U
İşlemci Hızı1.7 GHz
Ekran TeknolojisiLED
Ekran Boyutu11.6 inç
Ekran Çözünürlüğü1920 x 1200 px
Grafik İşlemciHD Grafik Kartı 4000
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera2.07 MP
Wi-FiVar
NFCVar
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIVar
USBYok
Boyutlar199 x 320 x 17.8 mm
Ağırlık1.3 gr.
Okuyucu Yorumları