Xperia T2 Ultra testte!

Sony'nin dev ekranlı cebi Xperia T2 Ultra'yı her yönüyle test ettik!

CHIP Online Notu 82
  • İdeal performans
  • Büyük ekran
  • Şık tasarımı
  • Kamera
  • Pil yönetimi
  • Maksimum 32 GB microSD desteği
  • 720p çözünürlük
  • Ön kamera 1.1 MP

Sene başında Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtılan Sony'nin dev akıllı telefonu Xperia T2 Ultra, ülkemizde de satışa sunuldu ve biz de elbette telefonun incelemesini gerçekleştirmekte gecikmedik.

Sony'nin orta segment kullanıcılara sunduğu Xperia T2 Ultra, adından da anlaşılabileceği gibi dev ekranlı bir cep telefonumu. Phablet olarak da isimlendirilebilecek olan cep, geçtiğimiz günlerde suya karşı dayanıklılığını özel bir testle incelediğimiz Sony'nin amirali Xperia Z2'nin tasarımını andırıyor. Ancak hemen söyleyelim Xperia T2 Ultra, suya karşı korumalı değil. Görünümüyle Xperia Z2'yi andıran cebin tasarımında farklı bir malzeme kullanılmış.

Özellikleriyle büyük ekranlı cep telefonu arayan orta segment kullanıcıların beğenisini kazanacak olan T2 Ultra, yine geçtiğimiz günlerde incelediğimiz HTC'nin Desire 816 modeliyle aynı kefede kendine yer buluyor.

Peki, Xperia T2 Ultra ne gibi özelliklere sahip? Şimdi hep T2 Ultra'yı yakından inceleyelim.

Sony'nin "dev" cebi

Xperia T2 Ultra, oldukça büyük bir cep telefonu. O nedenle onu tek elle kullanmanız zor olabilir; şimdiden söyleyelim. Fakat cebin dengesi gayet iyi; inceliğiyle de göz dolduruyor. İncelediğimiz modeliyle siyah renkli bir kasaya sahip olan cep, diğer yandan farklı renk seçenekleriyle de tercih edilebiliyor.

Xperia T2 Ultra'nın çevresine baktığımızda sağ yüzeyde kulaklık ve SIM kart girişi görüyoruz. Hemen altında artık klasikleşmiş güç butonu, ses ve deklanşör düğmeleri yer alıyor. Sol yüzeyde ise bir kapak altında microSD kart girişi bulunuyor. microUSB ise sol üst köşede açık bırakılmış. Xperia T2 Ultra, tasarımıyla her ne kadar Sony'nin amiral serisine benzese de suya karşı dayanıklı değil. Yani cebi alıp sualtı denemelerinde bulunmamanızı tavsiye ederiz.

Orta segment için ideal

Xperia T2 Ultra, işletim sistemi olarak Android 4.3 sürümüyle geliyor. Tabii ki işletim sistemi yine Xperia'ya özel sürüme sahip. Bu noktada cebin yakın bir dönemde Android 4.4'e güncelleneceğini de söyleyelim. Rahat bir kullanım sunan cep, teknik detayları arasında ise orta segmentin ihtiyaçlarını karşılayacak özellikte.

Xperia T2 Ultra'nın dev bir ekrana sahip olduğunu söylemiştik. Tam 6.0 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan cep, panel olarak IPS LCD kullanıyor. 720x1280 piksel çözünürlük sunan ekran, HTC Desire 816'daki gibi yine Full HD'yi desteklemediği için bizden eksi puan alıyor.

Qualcomm Snapdragon 400 işlemcinin sahibi olan cep, dört çekirdekli işlemcisiyle 1.4 GHz hız sağlıyor. Telefonun RAM hanesinde ise 1 GB kapasitesini görüyoruz. Telefonun hafızası 8 GB seviyesinde olsa da kullanılabilir olarak 5 GB'a yakın bir alan mevcut. microSD kart ile hafızayı 32 GB daha arttırabiliyorsunuz. Fakat Desire 816'da bu destek 128 GB'a kadardı. O nedenle 32 GB'ı yetersiz bulduk.

Hemen telefonun performans notlarından da bahsedelim. AnTuTu Benchmark raporuna göre 18252 puan toplayan cep, CPU Prime'da 3178 sonucunu gördü. 3DMark ve Epic Citadel'de de denediğimiz Xperia T2 Ultra, 3DMark'ta sırasıyla 5274, 2730 ve 4393 puanlarını aldı. Epic Citadel'de ise 59 FPS'de üretti. Buraya kadar aldığı sonuçlarla Desire 816'nın gerisinde duran cep, sıra HTML5 performansına gelince ise 1783 puan toplayarak rakibini geride bıraktı.

Multimedyaya pencere açıyor

Xperia T2 Ultra, geniş ekranı nedeniyle ağırlıklı olarak film ve video izleyeceğiniz, rahat rahat sosyal medyada dolaşabileceğiniz bir cep telefonu. Multimedya alanında yapabilecekleriniz arasında elbette oyun oynamak da bulunuyor. Telefonun oyun performansı da yine Desire 816'yla eşdeğer. Zaten iki cep de yakın teknik birimleri kullanıyorlar. Xperia T2 Ultra'yla Asphalt 8 ve Thor The Dark World oynadığımızda sonuç gayet iyiydi. Yer yer takılmalarla karşılaşmaların elbette mümkün olduğunu da bu noktada söyleyelim.

Hazır multimedyadan bahsetmişken telefonun kameralarını da ele alalım. Xperia T2 Ultra, ön kamerasıyla 1.1 megapikseli destekliyor. Önkamera "selfie"ler için yeterli, fakat Desire 816 ile karşılaştığında geri kaldığını söylemek mümkün. Ön kamerayla 30 FPS'de 720p videolar da kaydedebiliyorsunuz.

Telefonun arka kamerasına baktığımızda elbette 13.0 megapiksel yine karşımızda. LED flaşlı olan cep; otofokus, HDR, panorama, imaj sabitleme gibi özelliklerle geliyor. 30 FPS'de Full HD videolar da çekebileceğiniz telefonla iyi kareler yakalayabiliyorsunuz. Kamera özellikleri arasında TimeShift Burst özelliği ile en iyi kareyi yakalayabilmenizi sağlayan telefon, Xperia X2'de karşımıza çıkan TimeShift Video'yu ise ne yazık ki özellikleri arasında bulundurmuyor.

Batarya ve bağlantılar

Son olarak Xperia T2 Ultra'nın bataryası ve bağlantı seçeneklerinden bahsedelim. Desire 816 ile karşılaştırdığımızda daha güçlü bir bataryayla gelen Xperia T2 Ultra, tam 3000 mAh'lik bir bataryanın sahibi. Böylece günü rahatlıkla çıkarttığınız telefonda, multimedya keyfini de geniş ekranda rahat rahat yaşamanız mümkün. 24 saate kadar konuşma süresi sunan telefon, elbette Sony'nin güç yönetimlerine ilişkin uygulamalarını da içeriyor. Stamina modu ve düşük pil modunu kullanarak pil ömrünüzü yönetebiliyorsunuz.

Xperia T2 Ultra, kablosuz bağlantılar açısından amiral serisiyle birebir özellikler içeriyor. Her ne kadar henüz ülkemizde bulunmasa da 4G bağlantı desteği getiren telefon, elbette NFC'yi de dahil ediyor.

Özetle

Orta segmentte kendine yer bulan Xperia T2 Ultra, geniş ekrana ve iyi özelliklere sahip bir cep telefonu. Oyun ve video gibi multimedya uygulamaları için rahat bir platform olan cep, en büyük artısını elbette büyük ekranıyla kazanıyor. Performansıyla segmenti için iyi bir konumda olan cebin kamerası da iyi seviyede. Diğer yandan 4G bağlantısını desteklemesi de bir artı. Büyük ekranlı bir telefon almak isteyenler T2 Ultra'yı yakından görebilirler.

Sony Xperia T2 Ultra'nın fiyatı şu an için 1399 TL civarında.

Kimler Almalı

Büyük ekranlı bir telefon almak isteyen kullanıcılar Xperia T2 Ultra'yı inceleyebilirler. Oyun ve video uygulamaları için rahatlıkla kullanılabilir.

Alternatifleri

Sony Xperia T2 Ultra'ya alternatif olarak HTC Desire 816'yı önerebiliriz. Diğer yandan Windows Phone platformunda bir cep olan Nokia Lumia 1320 de güzel bir örnek.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia T2 Ultra
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
82
ModelD5303
İşletim SistemiAndroid 4.3
İşlemciQualcomm MSM8928 Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera1.1 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Konuşma Süresi024:00 saat
Boyutlar83 x 165 x 7.7 mm
Ağırlık171 gr.
Okuyucu Yorumları