Sony XR-65A95K İnceleme

Sony XR-65A95K‘nın test merkezine gelişini merakla bekliyorduk, çünkü ne de olsa UHD TV‘de yeni bir panel teknolojisi kullanılıyor. Sony, Samsung Displays‘in yeni QD-OLED panelini kullanan ilk televizyon üreticilerinden biri. Peki, Sony XR-65A95K görüntü kalitesi nasıl? İnceledik!

Sony XR-65A95K inceleme
CHIP Online Notu 97
  • Görüntü kalitesi
  • Üstün özellikler
  • Web kamerası dahil
  • Hoparlörler
  • HDR10+ yok
  • Pahalı
  • Web kamerasının görüntü kalitesi ortalama
Editörün Seçimi

Sony XR-65A95K‘nın test merkezine gelişini merakla bekliyorduk, çünkü ne de olsa UHD TV‘de yeni bir panel teknolojisi kullanılıyor. Sony, Samsung Displays‘in yeni QD-OLED panelini kullanan ilk televizyon üreticilerinden biri.

Bu panel, mavi OLED‘lerin kırmızı ve yeşil yarı iletken kristaller olan kuantum noktaları (QD) ile birleşiminden oluşuyor. Alt pikseller üçgen bir matris şeklinde düzenlenmiş: En üstte daha büyük bir yeşil piksel ve altında kırmızı piksel ve mavi piksel. Bu özellik QD-OLED‘leri, yatay bir sıra halinde yan yana yerleştirilmiş beyaz, kırmızı, mavi ve yeşil alt piksellere sahip rakip OLED Evo panellerden ayırıyor.

Peki, bu yeni teknoloji testte nasıl bir performans gösterdi? Fazlasıyla iyi, Sony bu performansıyla üst sıralarda yer alıyor. Diğer başarılı rakip televizyon modellerinde HDR görüntüler için belirleyici olan DCI-P3 renk alanının yüzde 100‘ünün ancak dolduğunu görürken, burada aslında yüzde 123‘ünü dolduruyor.

4K çözünürlüğünde görüntü sağlayan Sony XR-65A95K, 65 inç büyüklüğünde devasa bir panele sahip. Böylece evinde büyük ekran bir televizyon isteyenlere hitap ediyor. İşletim sistemi olarak Google TV'nin yer aldığı televizyonda, pek çok dijital video platformu kullanıma hazır.

Maksimum parlaklığı 1.042 cd/m2 olan Sony XR-65A95K, aynı zamanda çok parlak ve gün ışığında güzel görüntüler sunuyor. Ancak koyu gri tonlar, ortam ışığında zengin OLED siyahını kaybediyor. Kuantum noktaları dışarıdan ışınlandıklarında da parlıyor.

Bununla birlikte, ışığı her yöne dağınık olarak yayıyorlar, bu nedenle bu QD-OLED sıradan OLED‘lerden önemli ölçüde daha az yansıtıcı. Japon üretici, Bravia CAM ile birlikte televizyonun üstüne takılabilen bir web kamerası da sağlıyor. Ancak, Full HD görüntü yalnızca ortalama bir deneyim sunuyor ve 4K ekran için gerçekten uygun görünmüyor.

Öte yandan hoparlörleri de oldukça başarılı olan Sony XR-65A95K'da 2 adet aktüatör ve ek bas hoparlörler mevcut. Böylece iyi bir seyir keyfinin yanında başarılı ses performansı da sağlanıyor.

Sonuç

Sony XR-65A95K, görüntü kalitesiyle fazlasıyla beğendiğimiz televizyonlardan biri olurken, parlak ekran, geniş özellikler, hoparlörler ve web kamerası dahil tasarımıyla da etkileyici modellerden biri. Elbette web kamerasının görüntü kalitesi biraz daha iyi olsaymış ve HDR10+ da yer alsaymış daha iyi olurmuş.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony XR-65A95K
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
97