TCL C755 QD-Mini LED 4K TV İnceleme

TCL C755 QD-Mini LED 4K TV hem oyunlar hem de filmler için ihtiyaç duyulan tüm özellikleri 75 inçlik devasa bir ekranda topluyor. İşte tüm detaylarıyla yeni TCL C755 QD-Mini LED 4K TV incelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Parlak ve canlı görüntü
  • AMD FreeSync Preimum ve oyun odaklı özellikler
  • Dolby Vision & Dolby Atmos desteği
  • HDR10+ desteği
  • Kaliteli hoparlörler
  • Google TV
  • Eller serbest modu
  • Zarif ve şık tasarım
  • AiPQ Engine 3.0
  • Fiyatı herkesin ulaşabileceği noktada değil

Evet, arkamda yine kadraja sığdırmakta zorlandığımız bir televizyon daha var. Bu televizyon tam 75 inç boyutunda, TCL’in en yeni televizyon modellerinden biri olan TCL C755. Bizdeki modelin TCL 75C755 olduğunu da ayrıca söyleyelim bu arada. Geçtiğimiz aylarda TCL, İstanbul’da açtığı ofisiyle resmi olarak ülkemizde de faaliyete başladı. Bu da demek oluyor ki artık yeni çıkan bütün TCL ürünlerinde daha rahat erişebileceğiz; özellikle de televizyonlarına. Bu konu önemli, zira TCL dünyanın en çok satan Android Google TV markası ve haliyle de her bütçeye uygun bir modeli var. Bu yüzden şu sıralar TV yenilemeyi düşünüyorsanız TCL’in modellerine kesinlikle bakmanızı öneririz. Hazır hem Euro 2024 maçları hem de Şampiyonlar Ligi finali yaklaşıyorken, bize sorarsanız yeni bir TV almayı düşünüyorsanız tam zamanı. Ancak satın alma aşamasında bu modeli de listenize eklemenizi öneririz, zira TCL C755 QD-Mini LED 4K TV hem böyle devasa boyutta olup hem de alternatiflere kıyasla uygun fiyatlı QLED Google TV arayanlara güzel bir seçenek olarak öne çıkıyor.

TCL C755 QD-Mini LED 4K TV Tasarımı Nasıl?

Bildiğiniz gibi televizyonlar günümüzde sadece televizyon kanallarını izlediğimiz cihazlar olmaktan çıkmış durumda. Artık tüm dijital platformlara ulaştığımız bir hub, evlerimizden dijital dünyaya açılan bir pencere olarak da görev yapıyorlar. TCL C755 bir Google TV olmasıyla zaten bunu yerine getiriyor, birazdan bunlardan detaylıca bahsedeceğiz, ancak öte yandan tasarımıyla da oldukça kibar görünen modellerden biri.

Ekranı çevreleyen ince çerçeveler hem hoş duruyor hem de bir şey izlerken görüntünün ön plana çıkmasını sağlıyor, karşısına geçip baktığınızda, özellikle iyi de bir film açtıysanız ya da maç izliyorsanız, ekrandan gözlerinizi kaçırmanız biraz zor, sizi atmosfere sokmakta zorlanmıyor. Dikkatli baktığınızda görebileceğiniz metal detaylarsa televizyona sofistike bir görünüm kazandırmış. Televizyonu ünitenizde ayakta tutan ayak ise altına varsa soundbar’ınızı yerleştirmeniz için gerekli boşluğu bırakıyor. Böylece bizim gibi buraya rahatlıkla yerleştirebiliyorsunuz soundbar’ı. Ayrıca bu ayağın oldukça sağlam olduğunu da söyleyelim. Böylece televizyon ünite üzerinde sağlam şekilde duruyor.

Televizyon bağlantı açısından da oldukça zengin; burada ihtiyacınız olabilecek her şey düşünülmüş. Harici belleklerinizi takabileceğiniz bir USB-A 3.0 portunun yanı sıra biri eARC destekli olmak üzere 2 adet HDMI 2.1 portu bulunuyor. Yani PS5 veya Xbox Series X konsollarınızın tüm gücünden bu televizyonda yararlanabiliyorsunuz. Biz de kullandığımız süre boyunca PlayStation 5’te çok sayıda oyun oynadık, 4K çözünürlükte 120 kare görüntü alabiliyorsunuz. Öte yandan unutmadan, televizyonda 3.5 mm’lik bir kulaklık çıkışı ve optik ses çıkış desteği olduğunu da söyleyelim.

TCL C755 QD-Mini LED 4K TV Görüntü Özellikleri Neler?

Şimdi, gelelim bu 75 inçlik devasa ekranın özelliklerine. Televizyon elbette 4K UHD görüntü üreten bir panele sahip. Yeni nesil 4 alaşımlı Quantum Nokta Kristali (QLED-PRO) teknolojisini kullanan bu ekran, DCI-P3 renk gamının yüzde 93’ünü kapsıyor ve 1 milyardan fazla renk tonunu gösterebiliyor. Üstelik QLED-Pro teknolojisi sayesinde artık renk solması sorunu da çözülmüş durumda. Sizin de görebileceğiniz gibi renkler epey canlı ve siyahlar derin.

Bu arada televizyonun arka aydınlatma kontrolü oldukça iyi. Diğer modellerde karşılaştığımız gölgelerde aşırı detay sorunu yok. Gölgeler demişken, ekrandaki 500’den fazla lokal karartma bölgesi sayesinde her bir karede daha fazla ışık ve gölge detayı görebiliyoruz. Ayrıca HDR açıkken televizyon 1300 nit’e kadar parlaklık sunabiliyor. Bu yüksek parlaklığı sağlayan da yine QLED Pro teknolojisi. Zira QLED Pro, geleneksel TV’lere göre yüzde 25 daha fazla parlaklık sunuyor. İşte bu çok sayıda karartma bölgesi ve parlaklık düzeyi birleştiğindeyse şahane bir görüntü ortaya çıkıyor.

TCL C755'in etkileyici görüntü kalitesinin arkasındaki en önemli faktörlerden biri de HDR10, HDR10+ ve Dolby Vision gibi çeşitli HDR formatlarını desteklemesi. Bu teknolojiler sayesinde daha parlak tonlar ve daha hassas doğrulukta renkler görebiliyoruz. Ek olarak televizyonun sahip olduğu Dolby Vision IQ akıllı optimizasyon özelliği de izleme deneyimini oldukça geliştiriyor. Bu özellik Dolby Vision içeriğine kodlanan meta verileri ile beraber TV'deki gömülü ışık sensörünü görüntü ayarlarını optimize etmek için kullanıyor. Bu sayede de ortam ışığı algılanıp Dolby Vision ışık ve renk ayarlarını otomatik yapıyor. Dolayısıyla artık ayarları sürekli manuel olarak değiştirmek zorunda değilsiniz.

Tüm bunların yanında C755, IMAX Enhanced özelliğini de bünyesinde barındırarak sinema kalitesini ev ortamına taşıyor. Daha önce bazı filmlerde ekranın üst ve alt kısımlarında siyah barlar olduğunu fark etmişsinizdir; işte IMAX Enhanced tam da bunu çözüyor. IMAX formatında çekilen görüntüler daha geniş en ve boy oranına sahip olduğundan yüzde 26’ya kadar daha fazla alan sağlıyor. Özellikle Disney+’daki içerikleri takip edenleriniz varsa bu özelliği fazlasıyla seveceğini söyleyebiliriz. Yani TCL 755’de ister HDR film izleyin ister konsolunuzda oyun oynayın, görüntülerin içinde kendinizi kaybetmeniz zor değil. Özellikle aksiyonu bol film ve oyunlarda çok keyif alacaksınız diye düşünüyoruz.

Oyunlardan söz açılmışken, TCL C755’in konsolunuzda oyun oynamak için en iyi televizyonlardan biri olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Barındırdığı Game Accelerator adındaki özellik, algoritması ve gelişmiş teknolojisi sayesinde 120 Hz’e varan yenileme hızı sunarak akıcı bir oyun deneyimi sağlıyor. Ayrıca ALLM özelliği, yani Otomatik Düşük Gecikme Modu yanıt süresini otomatik olarak yaklaşık 6 ms'ye kadar düşürüyor. Dahası AMD FreeSync Premium Pro teknolojisiyle yırtılma gibi problemler de çözülmüş, yani PC oyunlarını da böyle devasa bir ekranda oynamak gibi çılgın bir düşünceniz de varsa, size bu fırsatı veriyor. Kısacası oyunlar söz konusu olduğunda her şey dört dörtlük. Öyle ki biz de söylediğimiz gibi PlayStation 5’te uzun oyun süreleri geçirdik ve bol bol FIFA oynadık. Ayrıca tabi sıkı bir futbol izleyicisiyseniz de çok keyif alacağınızı söyleyebiliriz. Kullandığımız süre içinde Şampiyonlar Ligi maçlarını takip ettik, şimdilerde de Avrupa Futbol Şampiyonası'nın açılış maçının ilk düdüğü için 14 Haziran’ı bekliyoruz.

Bu arada televizyonun sağladığı görüntü kalitesinin altında yatan gücün TCL’nin AiPQ Engine 3.0 işlemcisinden geldiğini de belirtelim. TCL AiPQ İşlemcisi, görüntüdeki birden fazla nesneyi tanıyarak görüntü optimizasyonu yapıyor. HDR’ın 1300 nite ulaşmasını veya lokal karartma bölgelerinin oluşturduğu detayları sağlayan şey bu işlemci. Dahası, böylesine güzel renklerde görüntüler görebilmemizin sebebi işlemcideki Ai-Renk özelliği. Bu özellik renklerin hacmine, doygunluğuna ve kontrastına ince ayarlar yaparak her şeyi arka planda hallediyor.

TCL C755 QD-Mini LED 4K TV Ses Kalitesi Nasıl?

Evet, TCL C755 gerçekten görsel bir şölen sunuyor desek yeridir. Bunun yanında 3 adet ONKYO hoparlörüyle de bu deneyimi tamamlıyor. Toplamda 30W güce sahip dahili hoparlörler Dolby Atmos ve DTS Virtual-X gibi tüm güncel teknolojileri destekliyor. Ses kalitesi olaraksa net ve iyi bir ses aralığı sunuyorlar. Ses seviyesi de gayet yeterli. Yine de ses sizi tatmin etmezse, televizyonda Bluetooth 5.2 desteği olduğundan kablosuz hoparlör, kulaklık veya bizim gibi bir soundbar kullanabilme imkanınız da var. Ancak açıkçası biz televizyonun kendi hoparlörlerinden gayet memnun kaldık, ekstra bir soundbar’a çok da ihtiyaç yok, elbette bu öznel bir konu.

TCL C755 QD-Mini LED 4K TV Google TV Deneyimi

Şimdi, buraya kadar her şey güzel. Peki kullanım deneyimi açısından televizyon bize neler sunuyor? C755, TCL’in diğer televizyonlarında olduğu gibi işletim sistemi olarak Google TV platformunu kullanıyor ve temelinde Android 12 var. Sistem son derece stabil çalışıyor. Çökme veya donma olmadan, daha da önemlisi rahatsız edici reklamlar olmadan rahat bir kullanım sağlıyor. Özellikle çok akıcı olmasından fazlasıyla memnun kaldığımızı söylememiz lazım. Öte yandan her şeyi bir arada bulabilmek de önemli bir avantaj sağlıyor. Böylece tüm dijital platformlara erişebişiyorsunuz. Bizde Netflix de, Disney+ da, Prime Video da, TV+ da, Exxen de, Mubi de var mesela. Hepsine tek bir noktadan erişebiliyorsunuz.

Daha önce kullanmamış olanlar için, Google TV’nin Android TV’den tamamen farklı deneyim sunduğunu belirtelim. Platform tamamen isteğe bağlı içeriğe; başka bir deyişle tercihlerinizi analiz etmeye odaklanıyor. Bu sayede içerikler uygulamalara giriş yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak ana ekranınızda beliriyor. Bu arada arayüz Android TV’lerle aşağı yukarı aynı. Eğer alışamam diye düşünüyorsanız endişe etmeyin, öğrenme eğrisi gayet düşük. Arayüzde televizyona yüklenebilecek uygulamalara ayrılmış bir bölüm var. Uygulama kutucuklarının konumunu değiştirebiliyorsunuz. Arayüzün üst kısmındaysa bir arama motoru ve filmler, diziler, uygulamalar ve kütüphane gibi başlıklar halinde düzenlenmiş içerikler mevcut. TCL C755’in Google TV’ye sahip olmasının avantajlarından biri de geliştiriciler tarafından çok daha iyi destekleniyor olması. Öyle ki çoğu küresel veya yerel uygulamaya erişebiliyorsunuz. Google Play Store’da binlerce oyun ve uygulamaya erişebileceğiniz büyük bir arşiv var.

Bununla birlikte Google Meet ile televizyondaki harici kamera desteği sayesinde görüntülü konuşmalar yapabiliyorsunuz. Ayrıca sadece “Hey Google” diyerek Google Asistan’ı aktifleştirip televizyonu eller serbest modunda da kullanabiliyorsunuz. Tabii buraya bir parantez açalım; “Hey Google” dediğimiz için komutların İngilizce söylenmesi gerektiğini düşünmeyin, tüm komutlar Türkçe olarak verilebiliyor. Örneğin sesli asistandan müzik çalmasını, hava durumunu kontrol etmesini veya Netflix/Amazon Prime gibi platformları açmasını isteyebiliyorsunuz.

Son olarak, TCL 755 her ne kadar Android tabanlı olsa da Apple kullanıcılarını da unutmuyor. Zira televizyonun sahip olduğu önemli özelliklerden biri de AirPlay 2 desteği. Şu an için Google TV kategorisinde yalnızca TCL’de olan bu özellik sayesinde, Apple cihazlarınızın ekranını TV’ye yansıtabiliyorsunuz. Ancak bu özellik için iOS 12.3 veya üzeri ya da macOS 10.14.5 veya üzeri bir cihaz gerektiğini belirtelim.

Sonuç

Evet, toparlamak gerekirse TCL C755 QD-Mini LED 4K TV; büyük ekranı, görüntü kalitesi, kullanışlı özellikleri ve Google TV entegrasyonuyla yeni bir QLED TV arayanlar için gerçekten şahane bir alternatif oluşturuyor. Peki, fiyatı ne kadar? Biz bu içeriği hazırlarken fiyatı 68.389 TL idi. Elbette bu fiyat etiketi nereden baksanız yüksek ve herkesin ulaşabileceği noktada değil. Ancak kendi segmentindeki diğer modellere baktığımızda aralarında uygun bir seçenek olarak öne çıktığını söyleyebiliriz, bu anlamda tercih edilebilir. Bu arada en sona sakladık: TCL C755’i alanlara TCL’in güzel de bir hediyesi var. Yakında başlayacak kampanya dahilinde, televizyonu alanlara TCL bir de bu güzel Arsenal tişörtünü hediye ediyor. Arsenal her ne kadar Bayern Munih’e elenip turnuvaya veda etmiş olsa da futbol hayranları için bizce güzel bir hediye.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TCL C755 QD-Mini LED 4K TV
Ürün Markası TCL
CHIP Online Notu
92
Panel QD-Mini LED
Ekran Boyutu 75 inç
Çözünürlük 4K UHD
İşletim Sistemi Google TV
Görüntü Motoru AIPQ Engine 3.0
HDR HDR10+
Hoparlör 2 x 10 W, 1 x 20 W
Bağlantılar HDMI (3 adet), 2.4G/5G, Wi-Fİ 6, Bluetooth 5.2
Boyutlar 2179 x 1289 x 420 mm
Ağırlık 13 kg.