Tecno Phantom V Flip İnceleme

TECNO, yeni PHANTOM V Flip 5G ile Türkiye’de fiyatının ötesinde performans sunantelefonlardan birini daha kullanıcıların beğenisine sundu. Peki gezegene benzeyen kapak ekranı ve daha birçok özelliğiyle dikkat çeken PHANTOM V Flip 5G’yi satın almaya değer mi? Tüm detaylarıyla cevaplıyoruz!

CHIP Online Notu 92
  • Özgün ve şık tasarım
  • Kaliteli kameralar
  • Kutu içeriği
  • Parlak ve canlı ekranlar
  • 45W hızlı şarj desteği
  • Uzun açma-kapama ömrü
  • İyi pil ömrü
  • Uygun fiyat
  • HDR yok

Katlanabilir telefonlar, kullanım oranı açısından halen ana akım modellere yaklaşabilmiş değil. Bunun aslında 2 büyük sebebi var; bunlardan biri çok pahalı olmaları, diğeriyse insanların katlanabilir bir cihaz aldığında uzun yıllar kullanabilecek kadar sağlam olmadığını düşünmesi. Ancak ilk zamanlarına göre katlanabilir ekranların kalitesi epey arttı. Kalitenin artmasının yanı sıra fiyatlar da eskisine nazaran daha ulaşılabilir seviyelerde. İşte bunun en güzel örneklerinden biri de bugün bizimle; TECNO PHANTOMV Flip 5G

Yenilikçi telefon markası TECNO’yu artık hepiniz tanıyorsunuz. Geçtiğimiz sene yeni serisi CAMON 20’nin neredeyse tüm modellerini inceledik. Yine de bilmeyenler için TECNO, Transsion Holding çatısı altında faaliyet gösteren Çin menşeili bir akıllı telefon üreticisi. PHANTOM serisi ise CAMON serisinden farklı olarak, markanın en üst segment cihazlarını barındırıyor. PHANTOM V Flip 5G de bu serinin son amiral gemisi olarak konumlanıyor. Peki şu anda Türkiye’deki en uygun fiyatlı katlanabilir telefonlardan biri olan PHANTOM V Flip 5G nasıl bir telefon? Gerçekten satın almaya değer mi? Son iki haftadır birlikte geçirdiğimiz deneyimlere dayanarak hepsinin cevabını vereceğiz, ancak ilk olarak gelin telefonun kutusundan neler çıkıyor onlara bakalım.

Kutu İçeriğinde Neler Var?

Telefon, gerekli olan her şeyi barındıran oldukça büyük bir kutuda geliyor. İçerisinden telefonun kendisi dışında; 45W’lık bir şarj adaptörü, USB-C uçlu bir kablo, SIM iğnesi ve garanti kartı dışında çok da güzel bir kılıf çıkıyor. Kılıf, vegan deri kaplamasıyla gayet şık duruyor ve metal halkasıyla beraber kullanım noktasında epey kolaylık sağlıyor. Gerçekten özenle tasarlanmış, öylesine kutuya dahil edilen bir kılıf kesinlikle değil. Eğer ücretli olarak sunulsaydı da eminiz alıcısı çok olurdu, ancak TECNO burada kullanıcılara bir jest yapmayı tercih etmiş.

TECNO PHANTOMV Flip 5G Tasarım Detayları

Telefonu elimize aldığımızda, TECNO’nun bunu piyasadaki en güzel katlanabilir telefonlardan biri haline getirmek için ne kadar özen gösterdiği anlaşılıyor. Tasarım tamamen amiral gemisi standartlarında; kapaklar vegan deri ile kaplanmış, çerçeveler alüminyumdan, menteşe ise çelikten. Renk olarak İkonik Lila ve İkonik Siyah olmak üzere 2 ayrı seçeneği var. Her ikisinin de oldukça zarif ve klas durdurduğunu söyleyebiliriz. Elimizdeki İkonik Lila özelinde konuşursak, arka alt kapakta açık ve koyu mor olarak iki ton kullanılmış. Bu renklerin tam ayrım noktasına V logosuyla ince ama şık bir dokunuş yapılmış. Ayrıca vegan deri hiçbir şekilde parmak izi tutmuyor.

Tasarımsal açıdan her şey çok güzel dursa da buradaki asıl olay gezegene benzeyen kapak ekranı. TECNO, flip form faktörüne bu tasarımla yepyeni bir yorum getirmiş. Elbette gezegene benzediğini tek biz düşünmüyoruz; zira TECNO kapağı “Gezegen Kapak Ekranı” olarak adlandırıyor. Bunun sebebiyse, yuvarlak ekranın çevresindeki 2 kamera ve flaşla birlikte bir grup dönen gezegene benzemesi. Açıkçası TECNO’nun cesaret göstererek diğer standart flip modellerinden farklı bir tasarım ortaya çıkarması övgüyü hak ediyor. Daha da önemlisi bunu estetik açıdan güzel duracak şekilde başarmış.

PHANTOM V Flip 5G’deki menteşeler oldukça ince ve iddiaya göre 200.000’in üzerinde kullanım ömrüne sahip. Bunun doğru olduğunu düşünürsek, günde 100 kez kapatıp açsanız dahi uzun seneler boyunca sağlam kalacağını varsayabiliriz. Ayrıca kapak kapalıyken ortada herhangi bir boşluk da yok. Açı olarak 30 ve 150 derece arasında kullanımı destekliyor. Ancak telefon tamamen açılmış haldeyken tam olarak düz durmuyor, yaklaşık 2-3 derece eğik duruyor. Neyse ki bu durumun ayrım noktasındaki kırışıklığa bir etkisi yok. Ekran ışığı açıkken hiçbir açıdan kırışıklık belirgin değil, yalnızca siyah ekranda bazı açılardan görünüyor. Kapağın kolay açılıp kapandığını da belirtelim, şahsen bu konuda hiçbir sorun yaşamadık. Ele oturuşu ve tutması da iyi; vegan deri yüzey bu konuda çok yardımcı oluyor.

TECNO PHANTOM V Flip 5G Ekran Özellikleri

Tasarımı bir kenara bırakırsak, PHANTOM V Flip 5G gördüğünüz gibi 2 ekrana sahip. Kapak ekranı; 466 x 466 çözünürlüğe, 60 Hz yenileme hızına ve 800 nit maksimum parlaklığa sahip 1.32 inçlik bir AMOLED. Tüm uygulamaları desteklemiyor, asıl amacı bildirimleri göstermek ve selfie çekerken vizör olarak kullanılması. Ancak her halükârda işlevsel; sağa veya sola kaydırarak, hava durumu bilgilerine, takvime, müzik çalara, alarmlara, ses kaydediciye, zamanlayıcıya, kronometreye ve kameraya erişebiliyorsunuz. Ayrıca kamera menüsünde sola veya sağa kaydırarak portre moduna veya video moduna geçmek de mümkün. Üçüncü taraf uygulamalar şu an için kapak ekranı tarafından desteklenmiyor, ancak bildirimler alabiliyorsunuz ve üzerlerine dokunduğunuzda devam etmek için ekranı açmanız isteniyor. Kapak ekranı kişiselleştirme seçenekleri arasında birden fazla saat tasarımı ve sevimli görünen 3D evcil hayvan koleksiyonu yer alıyor. Ancak sevimli hayvanlar henüz kullanılabilir değil, seçmek istediğinizde yakında bir güncellemeyle geleceği söyleniyor.

İç ekrana bakarsak; 6.9 inç boyutunda, FHD+ çözünürlüğe ve 120Hz yenileme hızına sahip bir LTPO AMOLED panel. Bu ekranı gerçekten beğendik, kağıt üzerinde güzel olduğu gibi gerçek dünya kullanımında da her şey harika. Renkler canlı ve multimedya kullanımı için birebir. Netflix ve Youtube’da video izlemek çok keyifli. Özellikle ekranı “L” şeklinde kullanmanın zevki apayrı. Dizi/film izlerken telefonu tutmaya gerek kalmadan herhangi bir yere koyarak izlemek büyük kolaylık sağlıyor. Aynı şekilde görüntülü aramalarda veya çekim yaparken de yaşattığı konforlu deneyim mükemmel. Ayrıca yüksek yenileme hızı ve geniş ekran birleşince oyunların zevki de katbekat artıyor. Ekranın okunabilirliği 1000 nit ile hem iç hem dış mekanlarda fazlasıyla yeterli. Buna rağmen TECNO, ekran ayarlarına aşırı parlak ortamlar için “Yüksek Parlaklık Modu” eklemeyi ihmal etmemiş.

PHANTOM V Flip 5G’de Parlak ve Orijinal olmak üzere 2 ayrı renk modu bulunuyor ve her ikisi de DCI-P3 renk gamını kapsıyor. Göz zevkinize göre renk sıcaklığını ayarlayabileceğiniz bir kaydırıcı da ayarlarda mevcut. Telefonda herhangi bir HDR özelliği yok. Ancak Widevine L1 sertifikası sayesinde DRM korumalı içeriklerde Full HD oynatmaya izin veriyor.

TECNO PHANTOMV Flip 5G Teknik Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Şimdi, PHANTOM V Flip 5G’nin uygun fiyatlı bir katlanabilir telefon olduğunu en başta belirtmiştik. Ancak buraya kadar telefonun bize sunduğu her şey tamamen üst düzey. Peki TECNO fiyatı düşürmeyi nasıl başardı? Genelde bir telefonun fiyatını düşürmenin en iyi yollarından biri orta segment bir işlemci kullanmaktı -ki TECNO’nun yaptığı da bu. PHANTOMV Flip 5G, gücünü MediaTek Dimensity 8050’den alıyor. Bu noktada telefonun performansının kötü olduğunu kesinlikle düşünmeyin. Dimensity 8050, Dimensity 1300'ün yenilenmiş bir versiyonu ve aynı çekirdekleri kullanıyor; içerisinde 3.0GHz hızında bir Cortex A78 çekirdeği, 2.6GHz hızında 3 A78 çekirdeği ve 2.0GHz hızında 4 A55 çekirdeği bulunuyor. Bu işlemciye de 8GB RAM ve 256 GB depolama alanı eşlik ediyor.

Tüm bu donanım bir araya geldiğinde telefon günlük kullanımda takdire şayan bir performans sunuyor. Popüler uygulamaların hepsi sorunsuz çalışıyor; internette sörf yaparken veya sosyal medyada gezinirken her şey akıcı. Keza sadece günlük kullanımda değil oyun performansı da son derece iyi. Görsel açıdan yüksek gereksinim gerektiren oyunların çoğunu oynadık ve hiçbir donma veya takılmayla karşılaşmadık. Üstelik PHANTOM V Flip 5G, dünyanın ultra ince VC soğutma sıvısına sahip ilk katlanabilir akıllı telefonu. Bu ultra ince VC sıvı soğutma ve grafit soğutmayı birleştiren soğutma sistemi sayesinde, termal iletkenlik yüksek seviyelere ulaşarak telefonu soğuk tutuyor. Haliyle bu da performansa büyük katkı sağlıyor.

Kullanım ömrü söz konusu olduğunda, telefon içerisindeki 4000 mAh’lik batarya ile yoğun kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. 2 haftalık süre içerisinde gün içinde pilin bittiğine hiç şahit olmadık. Zaten kutudan çıkan 45W gücündeki şarj aleti bataryayı 15 dakika gibi kısa bir sürede yaklaşık yüzde 50 civarı doldurduğundan aciliyetiniz olsa bile pek sorun yaşamıyorsunuz -ki aciliyetiniz olmadığı durumlarda tamamen şarj olması 45 dakika sürdüğünden her iki durumda da avantajlısınız.

TECNO PHANTOM V Flip 5G Kameraları Nasıl?

Gelelim kameralara. PHANTOMV Flip 5G, şu anda piyasada bir kapaklı telefonda bulabileceğiniz en yüksek çözünürlüklü sensörlerden biri olan 64 MP RGBW sensör ile geliyor. Bu RGBW sensör, geleneksel RGGB sensörlerinden farklı olarak beyaz bir filtre ekleyerek; yüzde 60 daha fazla ışık alımı, yüzde 15 daha az parazitlenme ve yüzde 10 daha doğru renk sunuyor. Ayrıca Çift Kamera Füzyon teknolojisi sayesinde 13 MP’lik Ultra Geniş Açılı Kamera ve ana kamera birlikte çalışarak geniş açılı çekimler iyileştirilmiş durumda. Deneyimlerimize göre, her iki kameranın da detay seviyesi yüksek ve dinamik aralığı geniş. Normal modda renkler doğala çok yakın, ancak yapay zekalı renk iyileştirmeyi açarsanız doygunluk biraz artıyor. Elbette bu sizin zevkinize kalmış, bazıları daha canlı renkler tercih edebiliyor. Düşük ışık senaryolarında ise aydınlık ortamlar kadar olmasa da detaylar yüksek. Zira PDAF, ISOCELL Piksel İzolasyonu ve Piksel Füzyon Algoritması gibi farklı teknolojiler düşük ışıkta çekilen görüntüleri oldukça iyileştiriyor.

Özçekimler için telefonun ön tarafında 32MP çift flaşlı bir kamera bulunuyor. Otomatik göz odaklama özelliğine sahip bu kamera, geleneksel yüz odaklamasına göre daha detaylı bir algılama yapıyor. Dolayısıyla ortaya daha net ve ayrıntılı görüntüler çıkıyor. Ön kamerayla çektiğimiz fotoğrafları çok kaliteli bulduğumuzu söyleyebiliriz. Hepsi son derecede ayrıntılı, canlı renklerde ve geniş dinamik aralıkta. Yüzün keskinliği bazen yüksek çıkabiliyor ancak yine de görüntüler çok iyi.

Elbette PHANTOM V Flip 5G’nin en avantajlı olduğu konu arka kamerayı ön kamera gibi kullanabilmeye imkan vermesi. Telefonu bu şekilde kullanarak daha kaliteli grup fotoğrafları veya ayrıntılı arka kamera selfieleri çekebilmek mümkün. En iyi yanı da bunlar için zamanlayıcı kullanmanız gerekmiyor. Ayarlarda bunun için birçok seçenek mevcut. El hareketleriyle veya sesinizle çekimi gerçekleştirebiliyorsunuz. Hatta güldüğünüzde otomatik algılayarak çekim yapan bir ayar bile var.

Video tarafında telefon, arka kameradan 4K 30 fps'ye kadar ve ön kameradan 2K 30 fps'ye kadar video kaydedebiliyor. Vloggerlar için tasarlanan hem ön hem de arka kamerayla aynı anda çekim yapmaya izin veren “İkili Video” gibi özellikler de unutulmamış. Yalnız sarsıntıyı önlemek için geliştirilen “Ultra sabit” özelliğinin sadece 1080p 30 fps’te kullanılabildiğini belirtelim. Özelliği devre dışı bıraktığınızdaysa istediğiniz çözünürlükte kayıt alabiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, TECNO PHANTOM V Flip 5G, kendisini diğerlerinden ayıran fiyat ötesi performansıylaiyi bir kullanıcı deneyimi sunan mükemmel bir alternatif olmuş. Özgün tasarımı, geniş ekranı, kaliteli kameraları ve performansıyla dört dörtlük bir cihaz. Şu anda güncel olarak 37.499 TL’ye satılıyor. Bütçesi yeterli olanlar ve katlanabilir telefon satın almak isteyenler kesinlikle değerlendirebilir.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Tecno Phantom V Flip
Ürün Markası Tecno
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediatek Dimensity 8050
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.0 - 2.6 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2640 px
Grafik İşlemciMali G57 MC2
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)13 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 171 x 7 mm
Ağırlık194 gr.