Dizüstü bilgisayarı Satellite L70-C testte!

Toshiba'nın eğlenceyi amaçlayan dizüstü bilgisayarı L70-C'yi inceliyoruz.

CHIP Online Notu 79
  • Multimedya için geniş ekran
  • Güzel tasarım
  • Nispeten ince ve hafif
  • Uygun performans
  • Skullcandy ve Onkyo ses desteği
  • Zengin bağlantı seçenekleri
  • Optik sürücü var
  • Ekran çözünürlüğü
  • Klavye tasarımı
  • Klavyenin arka aydınlatması yok

Toshiba'nın günlük kullanımın yanı sıra hem ev eğlencesini desteklemesi, hem de ofis kullanıcıları için iyi bir platform olması için tasarlanan Satellite L70-C-11E modeli, aslında tüm kesimden kullanıcıları tek bir ekran karşısında birleştirmeyi amaçlayan bir dizüstü bilgisayarı. Birazdan ayrıntılarına gireceğiz, ancak ilk etapta söylemek gerekirse, bu laptop en fazla büyük ekranlarla ilgilenen kullanıcıları hedefliyor. Zira dizüstünün ekranı 17.3 inç boyutunda.

Parlak saten kaplamalı tasarım

Parlak saten kaplamalı tasarım

Satellite L70-C'yi daha yakından tanıyacağız, ancak ilk etapta tasarımıyla başlamak iyi olacak. Zira laptop, tasarımıyla bir hayli güzel görünüyor. Bu anlamda laptop arayışında tasarımı geri plana atmayan kullanıcıları kendisine bir adım daha fazla yaklaştıracağını düşündüğümüz L70-C, özellikle çizgili desenleri ile parlak saten altın kaplamalı sırt zeminiyle dikkat çekiyor. Dış kaplamasıyla plastik yapıda olan, ancak iç kısmında daha sert bir zeminle karşımıza çıkan dizüstü, aynı dış kaplama rengini burada da bizlere sunuyor.

17.3 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan L70-C, bu nedenle özellikle büyük ekranda görüntü isteyenlerin tercih edebilecekleri bir model. Her ne kadar ekranı 17.3 inç boyutunda olsa da, bunu boyut ve kütle anlamında bir dezavantaja çevirmeyen laptop, muadillerinden bu anlamda sıyrılıyor. 2.6 kilogram ağırlığında olan L70-C, 26.5 mm'lik de kalınlığa sahip.

Ekranın altında uzanan klavye ve touchpad bölümüne baktığımızda ise, klavyenin malzeme kalitesini beğenmediğimizi söylememiz gerekiyor. Tuş takımının boyutları ve aralardaki boşlukları ideal belki, hatta arada numerik tuş takımını da içeriyor olması gayet hoş. Fakat klavyeye dokunduğunuzda, o "plastik" yüzeyi hissediyorsunuz. Bu da açıkçası 3000 TL üstü bir dizüstünde duyulmaması gereken bir hissiyat. Öte yandan Touhcpad ise, tasarımıyla yüzeye uygun tasarlanmış olmasıyla beğenimizi kazandı.

L70-C'nin bağlantılarına baktığımızda, burada bizlere gerekli hemen her şeyin sunulduğunu görüyoruz. İki USB 3.0, iki USB 2.0, HDMI, kart okuyucu ve Ethernet portunun yanı sıra, artık unutulmaya yüz tutmuş olan optik sürücü de bizleri karşılıyor. Laptop'ın kablosuz bağlantıları arasında ise 802.11ac Wi-Fi'yı görmek sevindirici. Ayrıca elbette Bluetooth 4.0 da mevcut.

Teknik altyapıya bakalım

Teknik altyapıya bakalım

L70-C'nin, 17.3 inç boyutunda bir ekranın sahibi olduğunu söyledik. Ekranın detaylarına baktığımızda ise, arka aydınlatmada LED kullanıldığını, panel olarak da TFT'nin tercih edildiğini görüyoruz. TFT panel, tepki süresiyle iyi seçim fakat görüş açısı bakımından sıkıntıları var. Bunu bir de L70-C'deki gibi parlak ekranla birleştirdiğinizde, yansımalardan kaçamıyorsunuz. Bu da görüntü anlamında L70-C'nin bizden bir eksi puan alması anlamına geliyor. Bu arada ekranda çözünürlük olarak 1920x1080 piksel beklerken, 1600x900 pikselle karşılaştığımızı da söyleyelim. Bu da beklentimizi düşüren bir başka etken oluyor.

Madem yavaş yavaş teknik detaylara girdik, o halde işlemci ve diğer teknik kadrodan söze devam edelim. L70-C, Intel'in 5'inci nesil işlemci ailesinden düşük güç tüketimli bir üyeyi kalbinde taşıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkan yeni bir işlemci olan i7-5500U'dan güç alan laptop, 2.40 GHz frekansında çalışıyor olsa da, Intel Turbo Boost ile güç kazanarak 3.00 GHz frekansına artış gösterebiliyor. Çift çekirdekli işlemcide, 4 adet temel işlem birimi bulunduğunu da sözlerimize ekleyelim.

İşlemciye destekte olan birim ise kuşkusuz RAM hanesi. Dahili olarak bu modelde 8 GB 1600 MHz'lik bellek bulunuyor. Fakat dilerseniz bu kapasiteyi arttırmanız mümkün. 16 GB'a kadar kapasite genişletebiliyorsunuz.

L70-C, multimedya odaklı bir dizüstü bilgisayar olduğu için, disk alanı da bir hayli geniş tutulmuş. 1TB'lık disk kapasitesi bulunduran laptop, böylece film, müzik ve oyunlar için yeterli kapasiteyi kullanıcılara sunuyor. Oyun demişken bu noktada grafik işlemciden de bahsetmeden geçmemek gerekli. L70-C'de Nvidia ile çalışan Toshiba, Nvidia Optimus teknolojisine sahip GeForce 930M grafik işlemcisiyle geliyor. 2 GB kapasitesinde olan ekran kartıyla L70-C, böylece oyunseverleri de kucaklıyor.

L70-C'de dikkat çeken önemli bir detaysa, ses çözümü konusunda Skullcandy ve Onkyo ile işbirliğine gidilmiş olması. Bu sayede başarılı ses kalitesi sunan dizüstü, hem film hem müzik noktasında bekleneni veriyor. Elbette aynı destekten oyunlarda da faydalanıyorsunuz.

Son olarak L70-C'nin 6 saate kadar pil ömrü sunduğunu da söyleyelim

Özetle

Toshiba, 17 inç segmentinde sunduğu Satellite L70-C modeliyle multimedya eğlencesi bekleyenlerin ve iyi bir iş platformu sahibi olmayı isteyenlerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yapıda bir dizüstü bilgisayar tasarlanmış. Tasarımıyla oldukça şık olan laptop, performansıyla da segmenti için uygun davranıyor. Elbette eksikleri de yok değil, bunlardan da az önce bahsettik zaten. Fiyata gelecek olursak, L70-C'nin 3200 TL civarında bir fiyat etiketine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu fiyatıyla segmentinde rekabet halinde olduğu pek çok model var, fakat L70-C de sunduğu özelliklerle rekabetçi bir notebook olduğunu bizlere gösteriyor.

Kimler Almalı

Toshiba Satellite L70-C, dizüstü bilgisayarında hem günlük kullanımı hem de ofis içi kullanımı gözeten, bunun yanında multimedya noktasında da destek bekleyenlerin ilgisini çekebilecek bir laptop.

Alternatifleri

Eğer bu fiyat aralığında iyi bir oyun bilgisayarı arıyorsanız Monster Abra A5 V5.2'yi de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Satellite L70-C-11E
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
79
Okuyucu Yorumları