Toshiba'nın yeni Satellite notebook'u testte!

Toshiba'nın Satellite ailesinin güçlü ve dokunmatik ekranlı en yeni ultrabook'unu test ettik!

Toshiba Satellite P50T-A-114 İnceleme
CHIP Online Notu 78
  • Başarılı performans
  • Dokunmatik ekran
  • Kaliteli tasarım
  • Harman / Kardon hoparlör
  • SSD yok
  • Havalandırma yeri
  • Dev batarya adaptörü
  • 3. Nesil işlemci

Son günlerde her ne kadar dizüstü bilgisayar tarafında odak ultra hafif ve ince olmalarından ötürü Ultrabook'lara kaymış olsa da, dizüstü bilgisayarda sağlam performans arayan kullanıcıların yolu yine sağlam tasarıma sahip cihazlardan geçiyor. Mobilite kaygısı yaşamayan kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilen büyük boyutlu dizüstü bilgisayarlar arasında yer alan Toshiba Satellite P50T-A-114 de bunlardan biri olarak test merkezimize girdi.

Masaüstü bilgisayarından kurtulup, aynı performansı dizüstü bilgisayarlarda arayan kullanıcıları memnun edecek türde özellikler taşıyan cihaz, üzerinde 3. Nesil Intel i7 işlemci ve Nvidia GeForce GTX 740M ekran kartı taşıyor. 15.6 inç ekranıyla günlük çalışmaların yanı sıra oyun için de kullanılabilecek güçte olan Satellite P50T-A-114, peki bize başka neler sunuyor? Şimdi hep birlikte bu sorunun cevabını arayalım.

Güçlü teknik birimler

Güçlü bir yapıya sahip olan Satellite P50T-A-114'ün hemen teknik detaylarından bahsedelim. Üzerinde Intel'in 3'üncü nesil i7 işlemcisini taşıyan dizüstü, bu işlemcisiyle 4 çekirdek sahibi. Geçtiğimiz yılın 3'üncü çeyreğinde piyasaya sunulan i7-3630QM işlemcisiyle Intel'in Ivy Bridge ailesinde yer alan dizüstü bilgisayar, böylelikle yeni nesil Haswell işlemcili cihazların arkasından geliyor. 2.4 GHz hızla başlayıp Turbo Boost 2.0 teknolojisiyle hızını 3.40 GHz'e kadar taşıyan bilgisayar, böylece gayet stabil bir performans sunabiliyor. Ancak piyasada onca Haswell işlemcili bilgisayar varken, kullanıcıların dizüstü tercihini önceki nesil işlemciden yana yapmaları için fiyat avantajı yaratması gerektiği çok açık. Aksi halde bu anlamda bizden eksi not alacağını şimdiden söyleyelim.

8 GB DDR3 bellek sahibi olan dizüstü, iki 4 GB'lık bellekle geliyor ve toplamda 16 GB'a kadar bellek desteği sunuyor. 1.600 MHz'lik hızlara sahip olan belleklerin yanında grafik tarafında Nvidia GeForce GT 740M ekran kartını görüyoruz. 2 GB kapasiteli ekran kartı, 2 GB'lık kapasite artışı gösterebiliyor. Bu da oyunseverler için iyi haber anlamına geliyor elbette.

750 GB'lık SATA diskin bulunduğu bilgisayarda SSD bulunmuyor. Artık SATA ve SSD'nin yan yana bulunduğu sistemleri görmeye alıştığımız bir ortamda, açıkçası SSD'nin tercih edilmemiş olması üzücü.

Windows 8 ve dokunma deneyimi

Windows 8 işletim sistemiyle gelen laptop'ın en çekici yanı ise 15.6 inç boyutunda bir dokunmatik ekrana sahip olması. Dokunmatik ekranı ile yeni trendi yakalayan dizüstü, Full HD çözünürlüğüyle de iyi seviyede. LED arka aydınlatmalı bir ekranın sahibi olan Toshiba notebook, 8 ms'lik tepki süresi sunuyor. Bu da oyunlar için gayet makul bir süre.

Dokunmatik ekranın performansı gayet yerinde. İyi bir hassasiyet sunan ekranı bu anlamda çok başarılı bulduğumuzu söyleyelim. Eğer ekranı dokunarak kontrol etmek istemezseniz elbette alt kısımda touchpad de hazır bekliyor. Oldukça geniş bir touchpad'e sahip olan cihaz, kaygan zemin ile rahat bir kullanım sağlıyor. Kullanmadığınız durumlarda touchpad'i kilitlemeniz de elbette mümkün.

Toshiba'nın yeni Satellite'ını klavyesiyle de oldukça kullanışlı bulduğumuzu söyleyelim. Geniş gövdesinden ötürü üzerinde numerik tuş takımını da bulunduran bilgisayar, tüm tuşları geniş geniş konumlandırmış. Böylece sıkışık klavyeli bilgisayarlardan ayrılıyor.

Klavyenin hemen üzerinde ise elbette Toshiba'nın ünlü Harman Kardon hoparlörlerini görüyoruz. DTS Studio Sound destekli hoparlörler, ses konusunda üzerine düşen görevi başarılı bir şekilde yerine getiriyor.

Kaliteli tasarım

Biraz da Satellite P50T-A-114'ün çevresine ve genel tasarımına bakalım. Alüminyum bir gövdenin sahibi olan dizüstü bilgisayar oldukça şık görünüyor. Gövdede fırçalanmış bir malzeme kullanılmış. Ayrıca Toshiba logosunu da artık yeni modellerde ortada değil, köşede görüyoruz. Bu da şık bir detay olarak dikkat çekici.

Laptop'ın çevresine baktığımızda genellikle sol veya arka tarafta görmeye alışık olduğumuz havalandırma çıkışının sağ tarafta konumlandığını görüyoruz. Optik sürücü ise sol yüzeyde yer alıyor. Bu değişikliği sevmediğimizi söyleyelim. Sanıyoruz fareyi sağ elle kullananlar da bizimle aynı fikirde olacaktır ki, genel kullanıcı profili bu çerçevede. Sıcak havanın elinize üflenmesi açıkçası rahatsız edici.

Çevre bağlantılarına baktığımızda iki USB 3.0 ve yine iki USB 2.0 girişi görüyoruz. HDMI ve kart okuyucunun da hazır bulunduğu dizüstü bilgisayar, kablosuz teknolojileri arasında Miracast de bulunduruyor. Bunun yanı sıra 802.11 b/g/n ve Bluetooth 4.0 desteği de gösteren kart, elbette LAN portuna da sahip.

Özetle

Toshiba'nın güçlü bir dizüstü bilgisayar arayanların beğenisine sunduğu Satellite P50T-A-114 modeli, genel olarak başarılı bir çizgide bulunuyor. Yerli yerinde kullanılan teknik ekipmanlar iyi bir sistem beklentisini karşılayacak ölçüde bir profil çiziyor. Fakat eksik yanları da yok değil. Öncelikle işlemci olarak her ne kadar güçlü bir tercihte bulunulmuş olsa da, 4'üncü nesil işlemcinin kullanılmamış olması üzücü. Diğer yandan baktığımızda yine SSD bulunmuyor. Bu noktada fiyat avantajı yaratması gerektiğini düşündüğümüz Satellite P50T-A-114, dokunmatik ekrana sahip olması nedeniyle yine rakipleriyle yakın bir fiyat aralığında etiketlenmiş.

Bize verilen bilgiye göre çeşitli kampanyalarla 2799 TL fiyata bulunabilen Satellite P50T-A-114, piyasada 3.366 TL'ye satışa sunuluyor.

Kimler Almalı

Masaüstü bilgisayarın performansını taşınabilir ölçüde bulmak isteyenler tarafından satın alınabilecek olan Satellite P50T-A-114, 15.6 inç ekranda dokunmatik ekran deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıların da ilgisini çekebilir.

Alternatifleri

Satellite P50T-A-114 ile yaklaşık aynı fiyata sahip olan MSI GE60 2OE veya Lenovo Ideapad Y510P modellerini alternatif olarak gösterebiliriz. Her iki dizüstü bilgisayarı da yeni nesil işlemcileri ve güçlü özellikleriyle dikkat çekiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Satellite P50T-A-114
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
78
İşletim Sistemi Windows 8
İşlemci Intel Core i7-3630QM 2.40 GHz – 3.40 GHz
Ekran 15.6 inç TruBrite Full HD, Dokunmatik (1920x1080)
Ekran Kartı Nvidia GeForce GT 740M 2 GB
Bellek 8 GB DDR3
Sabit Disk 750 GB
Kamera HD Web Camera
Optik Sürücü Slim DVD Super Multi
Pil Ömrü 4 saate kadar
Bağlantılar USB 3.0 (2 adet), USB 2.0 (2 adet), HDMI, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, LAN, kart okuyucu
Boyutlar 377.5 x 244 x 30.15 mm
Ağırlık 2.60 kg
Okuyucu Yorumları