TP-Link AP300 İncelemesi

Bu incelememizde TP-Link'in ağ çözümlerinden AP300'e yakından bakıyoruz...

CHIP Online Notu 83
  • Çift bantta performans
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • Şık tasarım
  • USB portu yok

Yakın zamanda TP-Link'in yeni erişim noktalarından TP-Link AP500'ü incelemiştik. TP-Link'in bu ürün ailesinde tepe modeli oluşturan AP500'ün ardından, bu defa da ailenin ortanca üyelerinden AP300 elimize ulaştı.

TP-Link, bu ürün grubunda bize 3 adet ürün sunuyor. Çift bant desteği gösteren bu üç modelin transfer hızları birbirinden farklılık gösteriyor. AP500, hızıyla tepe modeli oluştururken, AP200 ise taban model olarak yer alıyor. Bunlar arasında ortaya yerleşen ürün ise, elimizdeki AP300 oluyor.

TP-Link AP300, tasarım hatlarıyla daha önce incelediğimiz AP500'le benzer yapıdayken, teknik anlamda ondan farklılıklar kazanıyor. Aynı kasa yapısına karşın, bu defa 2 antenle gelen AP300, parlak piyano siyahı renkle oldukça şık görünüyor. Antenleri değiştirilebilen bu modelin, arka yüzünde bir Ethernet portu mevcut. Ayrıca burada yine WPS ve LED butonlarını bulunduran cihaz, güç ve reset butonlarına da burada yer veriyor.

Çift bant desteği

Çift bant desteği

TP-Link AP300, 2.4 GHz ve 5 GHz bantlarda çalışıyor. Toplamda 1200 Mbps kablosuz hıza erişebilen AP300, son zamanlarda popüler hale gelen 4K medya içeriklerine de büyük destekte bulunuyor. Yine online oyun ve yayıncılıkla uğraşan oyun severlerin de ilgiyle değerlendireceği AP300, elbette ofisler tarafından da aranacaktır.

Beamforming, yani hüzmeleme teknolojisine sahip olan AP300, bu sayede kapsama alanındaki ölü bölgeleri de başarılı şekilde ortadan kaldırıyor. AP300'ün, 2.4 GHz bantta 300 Mbps, 5 GHz bantta ise 867 Mbps'e değin veri erişim hızlarını desteklediğini de belirtelim.

AP300, 4 farklı modda kullanılabiliyor. Bunlardan biri klasik erişim noktası moduyken, bir diğeri ise tekrarlayıcı modu. Bu sayede ağ kapsamını genişletmek için kullanılabilen AP300, öte yandan istemci ve Multi-SSD moduna da sahip.

Cihazın kurulum ve kullanımı ise, daha önce TP-Link modellerinde de gördüğümüz gibi oldukça kolay. Kutu içeriğinde yer alan bilgilerde kurulum bilgileri açıkça anlatılmış. Yine kutu içeriğinin de tam oluğunu bu noktada belirtmekte fayda var.

AP300'ün performanslı çalışmasında, içeriğinde yer alan Broadcomm işlemcinin önemi büyük. Çift çekirdekli 800MHz işlemcisi ile birden fazla cihaz tarafından kullanıldığında verimlilik kaybı yaratmıyor.

Özetle

Toparlayacak olursak TP-Link'in AP300 ürünü performans konusunda iyi bir model. Ancak elbette daha yüksek hızlara erişmek için AP500 modelini tavsiye etmekte yarar var. Ağ kapsam alanını genişletmek için de kullanılabilecek olan AP300'ü şu sıralar piyasada 470 TL'ye bulabilmeniz mümkün.

Kimler Almalı

Bağlantı hızını tam kapasite kullanamayan kullanıcıların beğenebileceği TP-Link AP300, 4K video ve online oyunlarda da tercih edilebilir.

Alternatifleri

Eğer daha uygun fiyatlı ve tek bant desteği sunan bir erişim noktası arıyorsanız, Zyxel'in NBG-418N V2 modelini tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link AP300
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
83
Standart 802.11 a/b/g/n/ac
Hız 300+867 Mbps
Frekans 2.4 GHz / 5.0 GHz
Bağlantılar Ethernet
Anten 2 adet
Boyutlar 242 x 162 x 44 mm
Okuyucu Yorumları