TP-Link AP500'le menzili genişlettik

TP-Link'in yeni erişim noktası AP500'le menzili genişlettik, performansı arttırdık.

CHIP Online Notu 89
  • Çift bantta uygun performans
  • Kolay kullanım
  • USB desteği
  • Boyutları bir hayli büyük
  • USB portu yok

Halihazırda Wi-Fi erişim hızını arttırmak için priz üzerine bağlanan Repeater'lardan yeterli kalitede hizmet alamıyorsanız, daha stabil erişim noktalarına yönelmek doğru bir yaklaşım olabilir. Bu bağlamda satışa sunulan TP-Link'in yeni nesil erişim noktası AP500, mevcut Wi-Fi ağlarını hızlandırarak performansı arttırırken, aynı zamanda kapsama alanını da genişletiyor. Cihaz, bunu yaparken, sahip olduğu ek özelliklerle, ağınıza yeni yetenekler de kazandırıyor. Peki, nedir bunlar? Şimdi TP-Link'in yeni erişim noktası AP500'ü yakından inceleyelim.

Şık görünüyor

Şık görünüyor

AP500, bir erişim noktası, yani Access Point. Farklı modlarda da çalışabilen cihazın bu özelliklerinden bahsedeceğiz, ancak önce tasarımından söz etmemiz gerekiyor, zira oldukça şık bir tasarımı var. Parlak piyano siyahına sahip olan AP500, üst yüzey kaplamasıyla elmas kesim işlemeli bir yüzeye sahip. Böylece oldukça güzel görünmeyi başaran cihaz, halihazırda yatay kullanılıyor. Fakat kutu içeriğinde bulunan bir stant ile ayakta da durabilen cihaz, böylece seçimi kullanıcıya bırakıyor.

Üzerinde 3 anten girişine yer veren cihaz, ayrılabilen bu antenlerini kutu içeriğinde sunuyor. Güçlü antenleriyle kapsama alanı sorununa el atan ve daha önce TP-Link'in farklı ürünlerinde de karşılaştığımız Beamforming, yani huzmeleme teknolojisine de bu ürününde yer veren AP500, böylece kapsama alanındaki ölü bölgeleri mümkün mertebe ortadan kaldırıyor.

AP500'ün arkasında çok fazla bağlantı yok, zira buna gerek de yok. Ancak bir USB bağlantısı görmek iyi olabilirdi. Gigabit Ethernet portunu arka kısımda taşıyan cihaz, yine burada WPS, LED ve güç butonlarını da burada bulunduruyor.

Son olarak cihazın tasarımını beğendiğimizi bir kez daha yineleyelim, fakat bu boyut olarak çok büyük olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Çift bant, çifte performans

Çift bant, çifte performans

AP500, çift frekans bandını destekleyen bir cihaz. 802.11ac desteği sunan ve 2.4 GHz ile 5 GHz bantlarını bünyesinde toplayan AP500, totalde 1900 Mbps'e değin erişim hızlarını destekliyor. Böylece 4K ve online oyun gibi noktalarda, bağlantı probleminden yakınan kullanıcılar, AP500 ile ağlarını güçlendirebilirler. 5 GHz bandından bağlantı kurulduğunda 1300 Mbps'e, 2.4 GHz bandından bağlantı kurulduğunda ise 600 Mbps'e değin hızları sağlayan cihaz, 1 GHz'lik çift çekirdekli işlemciden güç alıyor.

Evlerde kullanılabileceği gibi, ofisler için de ideal olan AP500, 4 farklı modda kullanılabiliyor. Bunlardan ilki klasik erişim noktası moduyken, diğerleri ise tekrarlayıcı, müşteri ve Multi-SSID modu olarak ayrılıyor. Bu modlar arasında özellikle ev kullanıcıları erişim noktası ve tekrarlayıcı modlarını kullanacaktır.

Cihazın kurulum ve modların kullanım noktası ise gözünüzü korkutmasın. Zira TP-Link'in kullanımı basit bir arabirimi var. Cihazın kitapçığında da gerekli tüm bilgiler yazıyor. Bunları kullanarak rahatlıkla kurulumu gerçekleştirebilir ve size hangi mod uygunsa onunla erişim sağlayabilirsiniz.

Özetle

TP-Link AP500, başarılı bir erişim noktası. Özellikle erişim noktası ve tekrarlayıcı modlarında kullanılacak olan AP500, boyutuyla büyük olsa da tasarımıyla şık görünüyor. Ayrıca performansıyla da beğendiğimiz cihazın, elzem bir eksisi ise yok. Belki fiyat konusunda birkaç bir şey söyleyebilir. Zira piyasada ona yakın bulunan ve biraz daha uygun fiyatlı ürünler bulunuyor. Ancak son tahlilde performans konusunda AP500'ü gayet beğendiğimizi söyleyelim.

TP-Link AP500'ün fiyatı ise 690 TL civarında.

Kimler Almalı

Evine çift bant desteği getirmek ve bunu yaparken performans konusuna da katkı sağlamak isteyenler TP-Link AP500'ü edinmek isteyebilirler.

Alternatifleri

TP-Link AP500'e alternatif olarak Asus EA-AC87 de yakından incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link AP500
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
89
Standart 802.11 a/b/g/n/ac
Hız 600+1300 Mbps
Frekans 2.4 GHz / 5.0 GHz
Bağlantılar Ethernet
Anten 3 adet
Boyutlar 242 x 162 x 44 mm
Okuyucu Yorumları