TP-Link KL130 İnceleme

İşte TP-Link'in sesle kontrol edilebilen KL130 akıllı ampul incelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Pratik
  • Yenilikçi
  • Enerji tasarrufu
  • Renk seçeneği
  • Sesli kontrol
  • Türkçe dil desteği yok

Zaman zaman sizlerle ev elektroniği alanında ürünlerin incelemelerini paylaşıyoruz. Ev elektroniği alanında akıllı özelliklerle yenilenen ürünler farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Bunlar arasında daha önce akıllı prizlerden tutun da robot süpürgelere kadar çok sayıda örnek modeli incelemiştik. Bugün yakından bakacağımız cihaz ise, TP-Link'in yeni akıllı ampülü oluyor.

TP-Link, akıllı ampul ailesini genişletmeyi sürdürüyor. Daha önce LB100 ve LB130 modellerini değerlendirdiğimiz ailenin yeni üyesi, diğer ürünlere göre farklılığını sesle kontrol edilebilme yeteneğiyle ortaya koyuyor. Evet, bu ampulü sesle kontrol edebiliyorsunuz. Peki, bu özellik nasıl çalışıyor, KL130 akıllı ampul ne gibi özellikler sunuyor; hemen incelemeye başlayalım.

Akıllı Ampul Nasıl Kurulur?

Akıllı Ampul Nasıl Kurulur?

Artık akıllı cihazlar evlerimizde iyiden iyiye yer almaya başladı. Özellikle 5G ile daha fazla yaygınlaşacak olan bu cihazlar, günlük, sıradan yaptığımız aktiviteleri bile etkileyecek kuşkusuz. Örneğin TP-Link'in bu KL130 akıllı ampulü açmak için duvarda bir anahtar aramanıza gerek yok. Sadece sesinizle onu açabiliyor veya kapatabiliyorsunuz. Cihazın bu özelliğine geçeceğiz, ancak önce nasıl kurulduğundan ve özelliklerinden bahsedelim.

KL130'un kurulumu oldukça basit. Onu duya taktıktan sonra yapmanız gereken şey telefonunuza TP-Link'in Kasa uygulamasını indirmek. Ardından uygulama üzerinden birkaç adımda ışığın takılı olduğu yeri belirtiyor ve gerekli ayarlamaları yapıyorsunuz.

Evet, bundan sonra uygulama üzerinden güç butonuna dokunarak ışığı açıp kapatabilirsiniz. Elbette onu uzaktan da kontrol edebiliyorsunuz. Böylece siz evde değilken de ışığın kapanmasını veya açılmasını sağlayabilirsiniz.

Tüm Kontrol Kasa ile Cebinizde

Tüm Kontrol Kasa ile Cebinizde

Kasa uygulamasının tek avantajı bu değil kuşkusuz. Uygulama üzerinde çok çeşitli ayarlar yer alıyor. Bunlar arasında zamanlama yapabileceğiniz takvim seçeneklerini bulabileceğiniz gibi, ampulün ne kadar çalıştığını, ne kadar eberji harcadığınızı ve ne kadar enerji tasarrufu sağladığınız gibi verileri de bir arada görebiliyorsunuz. Cihazın en önemli avantajlarından biri de elbette sıradan ampullere göre A+ enerji tüketimiyle büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlayabilmesi.

Burada bir diğer önemli özellik de sahne seçimi. Sabahlara, akşamlara, film izlediğiniz zamanlara veya tamamen farklı biçimde oluşturabileceğiniz sahnelere uygun senaryolar hazırlayarak, bu akıllı ampulün hangi renk ve hangi tonda ışık yaymasını istediğinizi de belirtebiliyorsunuz.

Evet, KL130 yalnızca tek renkte yanmıyor; çok renkli bir ampul oluyor. Böylece bu ampulden istediğiniz renk ışığı alabiliyorsunuz. Bu da duruma göre ambians yaratma olanağı tanıyor.

Sesle Nasıl Kontrol Ediliyor?

Sesle Nasıl Kontrol Ediliyor?

Şimdi gelelim TP-Link KL130'un sesle kontrol edilebilmesine.

Bu cihaz, Amazon Alexa, Microsoft Cortana ve Google Asistan ile uyumlu. Fakat tahmin edeceğiniz üzere Tükçe dil desteği yok. Alexa ve Cortana gibi cihazlardan ziyade her Android'li cep telefonunda yer alan Google Asistan üzerinden kontrol etmek istediğinizde, Voice Match'i açmak için telefon dil ayarlarını İngilizce'ye çevirmeniz gerekiyor. Voice Match, Türkçe dil desteği içermediği için dolayısı ile bu ampulü de Türkçe seslenerek yönetemiyorsunuz.

Bu ayarı yaptıktan ve "Hey Google", komutunu telefonunuzda aktifleştirdikten sonra ise işiniz oldukça kolay. Sonrasında Google Asistan ayarlarından Kasa uygulamasına izin verdikten sonra direkt olarak asistan Kasa uygulamasındaki cihazlarınızı tanıyacak. Sonrasındaysa, oluşturacağınız rutinlere göre, söyleyeceğiniz bir söz ile Google Asistan ampulü kapatıyor, açıyor veya tonunu belirleyebiliyorsunuz.

Bu kullanımın gerçekten oldukça keyif verici olduğu aşikar. Özellikle bu tip cihazların yoğun olarak kullanılmasıyla beraber, tüm cihazlarla konuşmak mümkün. Ancak Türkçe dil desteği için biraz daha beklememiz gerekecek gibi görünüyor.

Özetle

Evet, sonuç olarak TP-Link'in KL130 isimli akıllı ampulü oldukça başarılı bir cihaz. Kullandığımız süre boyunca oldukça beğendik. Farklı renklerde kullanılabilmesi ile kullanıcılara çok seçenek sunması bir yana, enerji tasarrufu sağlaması da önemli artıları. Cazibeli tarafı da ışığı konuşarak açıp kapatmak olsa gerek. Ancak dediğimiz gibi Türkçe dil desteği bu alanda yok.

Peki, TP-Link KL130'un fiyatı ne kadar? Şu an bu ampulü piyasada 200 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Bir ampul için fazla görünebilir, fakat bu tip akıllı ampullerin çok ucuz olmadığı zaten açık. Hatta pek çok rakibi yanında ucuz kaldığını bile söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Özellikle tek ampul ile tüm ışık renklerine sahip olmak, enerji tasarrufu sağlamak isteyen ve kullanımıyla akıllı özellikler barındıran bir ampul isteyenler, gönül rahatlığıyla TP-Link KL130'u tercih edebilirler.

Alternatifleri

TP-Link'in akıllı ampul ailesi içinde daha pek çok farklı seçenek var. Bunlar arasında LB100, LB110, LB120 ve LB130 modellerini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link KL130
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
Wi-Fi Protokolü 802.11 b/g/n
Wi-Fi Frekansı 2.4 GHz
Uyumluluk iOS 10 / Android 4.4 ve üzeri
Giriş Gücü 10W
Nominal Giriş Voltajı 220-240V, 50/60Hz
Renk Değiştirme Evet
Sertifika CE, RoHS
Boyutlar 60 x 121 mm
Ağırlık 138 gr.
Okuyucu Yorumları