TP-Link RE700X İnceleme

TP-Link’in daha yüksek hız, daha yüksek verimlilik ve daha güçlü WiFi ile ölü bölgeleri ortadan kaldıran yeni menzil genişleticisi RE700X’i inceledik.

CHIP Online Notu 95
  • Yüksek performans
  • Üst gömlek özellikler
  • WiFi 6 desteği
  • Tether ile kolay bağlantı
  • Verimlilik
Editörün Seçimi

Evde internet performansını artırmak için çeşitli çözümler var. Bunların başında iyi bir modeme ve iyi bir router’a sahip olmak geliyor, ancak tabii ki iyi bir internet altyapısına sahip olmak kaydıyla. Öte yandan eviniz genişse ya da duvarlar kalın ise ve bunun neticesinde sinyalin arka odalara ulaşması güç oluyorsa, menzil genişleticilerle bu durumu kotarabiliyosunuz. Tabii ki burada da seçenek çok ve bunlar arasından iyi birini edinmeniz daha iyi bir internet performansı elde etmenizde etkili olacaktır. Bugün yakından bakacağımız TP-Link RE700X ise bunlar arasında gerçekten de fazlasıyla dikkat çekici bir model. Bunu özellikleriyle sağladığı gibi, tasarım olarak da adeta bir modem gibi görünüyor. Fazlasıyla kaslı bir model ve bu yapısıyla da güçlü özellikler taşıdığını gösteriyor zaten.

Beyaz renkli gövdesi üzerinde diyagonal çizgilerle güzel bir tasarıma sahip olan TP-Link RE700X, 4 kenarında yer alan havalandırma mazgalları sayesinde ısınmıyor, performansı olumsuz etkilenmiyor. Böylece prizlerden birine takıp cihazı unutabilirsiniz. Ön yüzünde bağlantıya ilişkin LED göstergelerini bulunduran cihazın sağ kenarında Gigabit bağlantı noktası, reset ve kolay eşleştirme için WPS butonu yer alıyor.

Cihazın kurulumu fazlasıyla basit. Bunun için Tether uygulamasını telefonunuza kurmanız ve yönergeleri takip etmeniz yeterli olacak. Herhangi bir WiFi yönlendiricisi ile çalışan cihazın WPS tuşuna basarak eşleştirmeyi hızlıca tamamlayabilirsiniz. Eğer bağladığınız yönlendirici OneMesh destekli TP-Link cihazlarından biri ise, Mesh sistem kurmanız da böylece mümkün oluyor. Böylece RE700X’i evin arka odalarından birine taksanız bile, buradan da tıpkı modemin yanındaymış gibi internet performansı elde edebiliyorsunuz.

RE700X, TP-Link’in menzil genişleticileri arasında en yeni modellerden olduğu gibi en üst özellikler sunan seçeneklerinden biri aynı zamanda. Mesh özelliklerine sahip, tam 3000 Mbps dolaylarında hız sağlıyor ve üzerinde 1 Gigabit Ethernet portu bulunduruyor. Hem 2.4 GHz hem 5 GHz frekanslarında bağlantı kurabilen RE700X, 5 GHz bandında 2402 Mbps, 2.4 GHz bandında ise 574 Mbps teorik hızlara ulaşabiliyor. Bu sayede kablosuz bağlantı kurduğunuzda üst gömlek performans elde edebiliyorsunuz.

TP-Link RE700X, yeni kablosuz internet standardı olan Wi-Fi 6 desteğine sahip. WiFi 6, daha yüksek hızlara, daha düşük gecikme ile ulaşabilme imkanı tanırken, aynı anda daha fazla cihaza bağlantı desteği sağlayabiliyor. Selef standart olan W-Fi 5’e kıyasla yüzde 25 daha hızlı olan WiFi 6’yı, özellikle internet erişimi için yeni cihaz alanlara tavsiye ediyoruz. Zira artık hemen her akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarda bu yeni standart kullanılıyor. Böylece modem, router ve menzil genişletici gibi cihazları da WiFi 6 desteği verenlerden yana tercih ederseniz, daha iyi bir internet performansı elde edebilirsiniz.

RE700X’de 2 adet dahili anten bulunuyor. Ayrıca kullanılan 4 yüksek performanslı amplifikatör sayesinde, 4K çözünürlüğünde video akışlarında ve internet üzerinden oyun oynarken farkı hissedeceksiniz. Kullanılan OFDMA ve MU-MIMO teknolojileri de bunu destekliyor. OFDMA teknolojisi, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama anlamına geliyor ve bu da çok sayıda taşıyıcı frekans ile dijital verilerin kodlama yöntemini uyguluyor. Daha yalın şekilde açıklayacak olursak bu cihaz, kendisine bağlı olan kullanıcıların veri akış ihtiyacını ve aciliyetini kendisi ölçüp tartıyor ve bant genişliğini buna uygun şekilde ayarlıyor. Özellikle pek çok cihazın bağlı olduğu, yoğun kullanımlarda bu senaryo pratikte çok işe yarıyor – ki bu cihazın da ana konusu bu.

MU-MIMO ise aslında bu tür ürünlerde uzun zamandır hayatımızda olan bir teknoloji. MU-MIMO özelliği sayesinde, RE700X’in birden fazla cihazla iletişim kurması hızlanıyor. Evet, aynı anda birden çok cihazla veri iletişimi yapabilen bu tür cihazlarda MU-MIMO özelliği önemli bir role sahip. Artık evimizde yalnızca tek bir cihazdan internete bağlanmadığımızı düşündüğümüzde, satın alacağınız bu tür yeni cihazlarda bu özelliği aramanız oldukça mühim. O anlamda da RE700X yenilikçi bir ürün oluyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirirsek TP-Link RE700X, şu an gerçekten iyi ve yüksek performanslı çalışan çok yönlü bir menzil genişletici arıyorsanız işinize fazlasıyla yarayacak bir cihaz. Bu yöndeki tüm sorununuzu ortadan kaldıracaktır. Yüksek kablosuz internet performansı, üzerinde Gigabit Ethernet bulundurması, OneMesh, MU-MIMO ve OFDMA teknolojileri içermesi ve Wi-Fi6 desteği sunmasıyla fazlasıyla yararlı bulduk. Ancak tabii ki üst gömlek özellikler sunması herkese göre bir cihaz olmadığını da gösteriyor. O nedenle bir de alternatif önerelim. Eğer biraz daha ortalama fakat yine iyi bir menzil genişletme performansı sunan bir cihaz arıyorsanız yine TP-Link’in WiFi5’li RE215 modeline yakından bakabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link RE700X
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
95
StandartIEEE 802.11a/n/ac/ax
ArabirimGigabit Ethernet
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten2 adet (dahili)
Bağlantı Hızı574 Mbps (2.4 GHz), 2402 Mbps (5 GHz)
ButonWPS, reset
Boyutlar78 x 36 x 149 mm