TP-Link UE300C İnceleme

Yeni aldığınız bilgisayarınızda Ethernet portu yoksa bunu geri getirmenin yolunu açıklıyoruz. İşte TP-Link UC300C incelemesi.

CHIP Online Notu 95
Editörün Seçimi

Ağ çözümleri dendiğinde akla gelen ilk markalardan TP-Link’ten bu defa fazlasıyla küçük, ancak küçük oluşuna karşın fazlasıyla yararlı bir cihaz konuğumuz. TP-Link UE300C ismindeki bu küçük cihaz, mobil bir Gigabit Ethernet portu. Bilgisayar kullanıcılarının canını en çok sıkan sorunlardan birine el atıyor. Bilgisayarınızın USB 3.0 portunu Gigabit Ethernet portuna dönüştüren bir ağ adaptörü olarak iş yapıyor. Böylece artık iyiden iyiye incelen dizüstü bilgisayarlarda saf dışı edilen Ethernet portunu geri getirmek isteyenler için şahane bir çözüm niteliğinde.

TP-Link UE300C, son derece kompakt ve hafif tasarlanmış. Sadece 20 gram ağırlığında. Kablo uzunluğu yeterli olsa da, kimileri bu kablonun biraz daha uzun olmasını isteyebilir. O nedenle belki kablo bir nebze uzun olsa daha iyi olabilirmiş. Ancak öte yandan muhafazası için bu kablo uzunluğu ideal. Kullanmadığınızda kutunun arkasındaki cebe saklıyorsunuz. Böylece çirkin bir görüntü oluşmuyor. Yani çok öznel bir durum diyebiliriz, bu konudaki görüşlerinizi yorumlarda bekliyoruz.

Kullanımı ise anlatılmayacak kadar kolay. Type-C ucunu bilgisayarınızın USB-C portuna bağlıyorsunuz, diğer ucuna da Ethernet kablonuzu takıyorsunuz. Herhangi bir manüel kurulumu bulunmuyor. Üzerinde bir LED gösterge var. Buna bakarak bağlantının kurulup kurulmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Bağlantı halindeyken bu minik LED ışık yanıp sönüyor.

Bu arada bu cihazı sadece bilgisayarlar için düşünmeyin. Evrensel uyumluluk gösteriyor. PC, Mac veya tablet için kullanabilir ve böylece bu cihazlarınızı kablolu olarak internete bağlayabilirsiniz. Hatta biraz garip olur tabii ki ancak bu cihaz ile USB-C girişli akıllı telefonunuzu da internete bağlayabiliyorsunuz. Yani oldu da telefonunuzdan yüksek kapasitede dosya aktaracaksınız, o zaman da bu cihaz ile telefonunuzu kablolu olarak internete son sürat çıkartabiliyorsunuz.

Performans konusu ise şu an altyapınızın tüm hızını çekecek güçte diyebiliriz. 1000 Mbps’e kadar hız desteği sağlıyor TP-Link UE300C. Böylece büyük dosayaları hızlı bir şekilde indirebiliyor, kesinti olmaksızın online oyun oynayabiliyor ve 4K video içeriklerini kesintisiz şekilde görüntüleyebiliyorsunuz. Yani Ethernet kablonuzun ucundaki güç neyse, bu cihaz da bunu bilgisayarınıza aktaran bir köprü vazifesi görüyor.

Sonuç

TP-Link UE300C, özellikle Ethernet bağlantı noktası olmayan dizüstü bilgisayarlar için şahane bir çözüm niteliğinde. Böylece kablosuz bağlantının hızı ile yetinmek yerine, kablolu olarak yüksek hızlara ulaşabilmenize yardımcı oluyor. Sağladığı bu faydayı USB-C girişli tablet ve telefon gibi diğer mobil cihazlara genişletmesiyle de önem kazanıyor. O nedenle kablolu internetinizi bu tip ürünlere aktarmayı düşünüyor fakat Ethernet portu olmadığı için tıkanıyorsanız, TP-Link UE300C tam size göre olacak kanaatindeyiz. TP-Link UE300C’nin fiyatı ise son baktığımızda 390 TL. Bizce bu fiyat, hem yaptığı iş hem de markanın güvenilir olması karşılığında ideal.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link UE300C
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
95
Giriş Arabirimi USB 3.0
Çıkış Arabirimi 10/100/1000 Mbps RJ45 Ethernet Port
Yonga Seti RTL8153
Boyutlar  71 x 26 x 16.2 mm