VDSL2 odaklı modem router mı arıyorsunuz?

Uygun fiyatlı VDSL2 odaklı modem router'lardan TD-W9970'i inceledik.

CHIP Online Notu 82
  • Uygun fiyatlı
  • Performans
  • USB bağlantısı
  • Kolay kurulum
  • Antenler sökülemiyor

TP-LINK'in TD-W9970 modeli VDSL2 odaklı kullanım için geliştirilmiş ve 802.11n teknolojisi ile saniyede 300 Mbps kablosuz veri aktarımı yapabilen bir kablosuz modem. Tasarımından teknolojisine kadar kendisini çok iyi bir şekilde belli etmeyi başaran üründe ADSL, fiber ve kablo tipi bağlantılara da destek veriliyor. Tabii fiber ve kablo tipi bağlantıların modemi farklı olduğu için WAN üzerinden TP-LINK TD-W9970'e bağlanmanız ve kablolu / kablosuz dağıtımı o şekilde yapmanız gerekiyor. Şimdi TP-Link'in bu cihazına daha yakından bakalım, söze kutu içeriğinden başlayalım.

Kutu içeriği ve tasarım

Kutu içeriği ve tasarım

TP-LINK TD-W9970'in kutu içeriğinden garanti belgesi, detaylı açıklamalara sahip kullanım kılavuzu, kurulum CD'si, ağ kablosu, iki adet telefon hattı kablosu, bölücü ve güç adaptörü geliyor. Kurulum için yapmanız gerekenler gerçekten de çok basit. Daha önce hiç modem kurmadıysanız, CD içerisinde size bu işi adım adım anlatan asistanı kullanabilirsiniz. Asistan size tüm aşamalarda yardımcı oluyor ve kurulumu rahat bir şekilde yaptırtıyor.

TP-LINK TD-W9970 tasarımıyla genelde pek sevimli olmayan ağ ürünleri tasarımlarına farklı bir hava katıldığı kesin. Oval hatlara sahip olan üründe 5 dBi gücünde antenler gri renkte sunulmuş. Ön panel aydınlatmalarında da alışkın olduğumuz sarı renk uygulanmış. Beyaz renk her ne kadar kirlenmeye müsait olsa da hoşumuza gittiği bir gerçek.

Kablosuz modemin ön panelindeki LED'ler sol taraftan güç göstergesi ile başlıyor. Devamında internet, kablosuz ağ, WPS, USB ve dört adet kablolu ağ bağlantısının aktivitesini gösterecek şekilde sıralanıyor. 300 Mbps teorik kablosuz ağ hızını günümüzdeki birçok kablosuz cihaz tarafından desteklenen 300 Mbps hızında sunan TP-LINK TD-W9970 ayrıca USB 2.0 bağlantısı gibi bir avantaja da sahip. Böylece depolama cihazlarını veya yazıcıları ağ ortamında paylaşıma açabilmek mümkün hale geliyor.

Neler yapabiliyoruz?

Neler yapabiliyoruz?

TP-LINK TD-W9970'in 5 dBi gücündeki antenleri küçük çaptaki ev ve işletmelerin kullanımı için yeterli. Yapılan güçlü yayın ile iki katlı ofislerde bile rahat bir kullanım sağlayabilirsiniz. Bu noktada modemi konumlandırdığınız alan da önem taşıyor. Antenler sökülemeyecek şekilde tasarlanmış. Bağlantılara bakacak olursak en solda VDSL girişi var. Bu bağlantıyı doğal olarak ADSL için de kullanabilirsiniz. İkisi de telefon hattından geliyor. Hemen sağında ilk LAN girişi var. Buraya ethernet üzerinden bir bilgisayar veya medya oynatıcı gibi bir cihaz bağlayabilirsiniz. Bu arabirimin özelliği aynı zamanda WAN desteği sunması. Yani fiber veya kablo modem gibi başka bir kaynaktan alınan internet bağlantısını buraya aktararak TP-LINK TD-W9970 üzerinden kablolu ve kablosuz bir dağılım sağlayabilirsiniz.

Ethernet arabirimlerinin devamında USB 2.0 bağlantısı var. Yazıcılar için yeterli gelse de günümüzde USB 3.0 bağlantısı sunan ağ ürünleri de yok değil. Eğer USB 3.0 arabirimi üzerinden depolama cihazı kullanacaksanız ethernet arabirimlerini de Gigabit olarak tercih etmelisiniz ki tam olarak performans alabilin. Bu arabirim aynı zamanda 3G ve 4G destekli USB modemlerin de kullanılabilmesini sağlıyor. Yani mobil bir internet bağlantısını da TP-LINK TD-W9970 ile yayabilirsiniz.

Özetle

TP-LINK TD-W9970 bir terfi ürünü olarak düşünülebilir. 802.11g destekli bir modeminiz varsa ve artık kablosuz bağlantı hızı sizi kesmiyorsa 300 Mbps'nin tadını almak için TP-LINK TD-W9970'e yönelebilirsiniz. TP-LINK TD-W9970'den daha iyi ürünler piyasada elbette var ancak fiyat odaklı yaklaştığınız zaman TP-LINK TD-W9970'in daha mantıklı bir çerçevede sunulmuş olduğunu anlamaz uzun sürmüyor.

TP-LINK TD-W9970'in fiyatı 179 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

TP-LINK TD-W9970, uygun fiyatlı ve 300 Mbps hızında bir modem router arayanlar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

TP-LINK TD-W9970'a alternatif olarak ZyXEL VMG3312-B10A modelini de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link TD-W9970
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
82
Standart 802.11 b/g/n
Hız 300 Mbps
Frekans 2.4 GHz
Bağlantılar WAN, Ethernet (4 adet), USB 2.0
Güvenlik 64/128-bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
Güvenlik 2 x 5 dBi
Boyutlar 195 x 130 x 36 mm
Okuyucu Yorumları