Türk Telekom K8 (2017) İncelemesi

Türk Telekom, bu defa K8 cep telefonunun 2017 revizesiyle tekrar sahnede. Bakalım telefon nasıl?

Türk Telekom K8 (2017) İnceleme
CHIP Online Notu 65
  • 2.5D ekran
  • İnce tasarım
  • IPS ekran
  • Uygun fiyat
  • FM radyo
  • Bildirim ışığı yok
  • Android 6.0
  • Alternatifi çok

Geçtiğimiz sene K8 modeliyle kullanıcılara giriş segmentinde ve uygun fiyatıyla dikkat çeken bir akıllı telefon sunan Türk Telekom, bu sene de modelin 2017 revizesini yaparak bir kez daha raflarda yer alıyor. Elimizdeki K8 (2017)'de tasarım ve teknik kadro ışığında selef modele kıyasla birtakım farklılıklar elbette var. Ancak değişmeyen yanları da var; bunlardan da bahsedeceğiz.

Geçmeden önce, tıpkı geçen sene olduğu gibi elimizdeki telefonun Türk Telekom ve LG işbirliğiyle ortaya çıktığını tekrar hatırlatalım. Telefonun modeli LG X240 olarak geçiyor ve yine raflarda sadece LG markasıyla da bu telefonu bulabiliyorsunuz. İki telefon arasında da farklılıklar var; yine bunlardan da incelememizin ilerleyen adımlarında bahsedeceğiz.

Fiyata gelecek olursak, elimizdeki telefonun 700 TL civarında fiyatla bulunabileceğini söyleyelim. Ancak Türk Telekom yoluyla cazip ödeme koşullarıyla satın alabiliyorsunuz. Yine dilerseniz telefonun LG, yani global versiyonunu da tercih edebilirsiniz.

Tasarım

Tasarım

Türk Telekom K8'in tasarımı selef modele göre bir nebze değişmiş elbette. Ancak arka kapak tıpkı geçen sene olduğu gibi yine tırtıklı bir dokuya sahip plastik bir malzemeden oluşuyor. Altın ve lacivert renklerle bulunabilen telefon, bize de lacivert renkli modeliyle ulaştı.

Telefonun arka tarafında hemen dikkati çeken daire, sanıldığı gibi bir parmak izi sensörü değil; bu tuş sadece güç butonu olarak görev alıyor. Onun üzerinde arka kamera ve LED flaşı görebiliyoruz.

Selef modelde, bu bölgede yer alan ses butonları, bu kez telefonun sol kenarına taşınmış. Tuşlar, ince çerçevenin kenarına yerleştirilmiş.

Yine arka yüzde ortada LG logosunu, alt kısımda da Türk Telekom logosunu görüyoruz. Telefonun ön yüzünde de yalnızca LG logosu kullanılıyor.

144 gram ağırlığında olan telefon, 8 mm kalınlığında olsa da bunu pek göstermiyor. Zira kenarlara doğru incelen gövde ve ekranın da 2.5D olarak adlandırılan kavisli yapıya sahip olması, telefonu daha ince bir profile itiyor.

Türk Telekom K8'in arka kapağını yine açabiliyorsunuz. Bataryayı değiştirebilmeniz de mümkün. Bataryanın altında microSD ve nano SIM kart soketi sunulmuş. Alt tarafta da hoparlör çıkışını görebiliyorsunuz.

Hızlıca telefonun kutu içeriğinden de bahsedecek olursak, burada bize 0.85 amper gücünde şarj cihazı ve ek olarak kulaklık sunuluyor. Kulaklıklar oldukça basit görünüyor, ancak hiç olmamasından iyi.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Türk Telekom K8 (2017)'nin ekranı 5.0 inç boyutunda. Selef modelle aynı boyut ve çözünürlüğü koruyan telefon, IPS LCD panelle bize HD, yani 720x1280 piksel çözünürlük sağlıyor. Ekran – gövde oranı yüzde 66 seviyesinde. Yine ekranın Gorilla Glass 3'le korunduğunu da söyleyelim.

293 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, bulunduğu kategori için güzel görüntü veriyor diyebiliriz. Renk doğruluğu ve beyaz dengesi rakipleriyle benzer seviyede. Bu anlamda memnun kalacağınızı söyleyebiliriz.

Telefonda yer alan işletim sistemi, tıpkı geçen seneki modelde olduğu gibi Android 6.0. Telefonun global sürümünde ise Android 7.0 işletim sistemini görüyoruz. Zira telefonun global versiyonuyla, elimizdeki sürümde farklı yonga setleri kullanılıyor. Bu telefonda MediaTek işlemci yer alırken, global sürümde Qualcomm bulunuyor. Telefonun teknik kadrosundan az sonra zaten bahsedeceğiz.

İşletim sistemi konusunda bu telefon Android 7.0 güncellemesi alır mı sorusunun cevabı, açıkçası belirsizliğini koruyor. Eğer güncel işletim sistemi istiyorsanız, global sürümü tercih edebilirsiniz.

Telefonun arayüzü gayet sade. Menülü bir arabirim bizlere sunuluyor. Arayüzde dikkat çeken önemli detay ise, Türk Telekom'a özel uygulamalar oluyor. Telefonda, halihazırda Tivibu Spor, Wirofon ve Türk Telekom Müzik uygulamaları kullanıcılara sunuluyor. Yine önemli bir diğer detay: Telefonda FM radyo da yer alıyor.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Türk Telekom K8 (2017), giriş segmentinde yer alıyor demiştik. Telefonda da bu segmentin ihtiyacına yönelik bir teknik kadro var elbette. Elimizde MediaTek işlemciyle bulunan telefon, MT6737 yongasından güç alıyor. Dört çekirdekli işlemcisiyle 1.2 GHz frekansında çalışan telefon, ayrıca 1.5 GB RAM ve Mali-T720 grafik birimini bulunduruyor. Depolama birimi olarak ise 16 GB dahili alan görüyoruz. Bu alan, selef modelde 8 GB olarak yer almıştı hatırlarsanız. O anlamda yerinde bir değişiklik olmuş diyebiliriz. Tabii ki yine bu alanı microSD kart ile 32 GB daha genişletmeniz mümkün.

Bu teknik kadro ışığında, telefonun performansının pek de yüksek olmadığını söylemek gerekiyor elbette. Giriş segmentinde yer alan telefonlarla arasında yakın bir ölçüde olduğunu söyleyelim. Ancak rakiplerinde 2 GB RAM yer alırken, elimizdeki modelde 1.5 GB kapasite bulunması, bu telefonun eksik yanı diyebiliriz. Öte yandan global sürümde yine Snapdragon 425 işlemcinin bulunması da, yine bu telefonun işini zora sokan bir unsur açıkçası.

Telefonun oyun tarafına baktığımızda, bu telefonla oynayabileceğiniz oyunlar basit tabanlı oyunlar olacak elbette. Angry Birds ve Subway Surf türevi oyunları rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Ancak bir PES 2017 veya Real Racing 3 yüklerseniz, pek de tat alamayacaksınız.

Performansın işletim sistemi, yani genel olarak telefonun kullanımı noktasına yansıması ise, sıkıntı yaratmıyor. Arkada çok sayıda uygulama açık bırakmadığınız sürece, onu rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Öte yandan telefonun çağrı kalitesi de gayet iyi seviyede.

802.11n standardında Wi-Fi sunulan telefonda, GPS ve hotspot özelliği mevcut. Ayrıca 4.5G bağlantısından da faydalanabildiğinizi söyleyelim. Yine Bluetooth 4.2 de telefonda yer alıyor.

Bu adımı kapatmadan önce aldığımız sentetik test sonuçlarından da bahsedelim. AnTuTu Benchmark testinde 29053 puan veren telefon, Geekbench'te tek çekirdekte 571, çok çekirdekte ise 1507 puanlarını topluyor. Ayrıca CPU Prime'da da 5409 puan aldığını belirtelim.

Kamera ve pil ömrü

Kamera ve pil ömrü

Türk Telekom K8 (2017)'nin kameralarına baktığımızda, arka kameranın selefe kıyasla revize edildiğini görüyoruz. Ana kamera 13 MP olarak karşımıza çıkıyor. f/2.2 diyafram açıklığına sahip olan kamera, otofokus, touch focus, yüz algılama ve panorama özellikleriyle geliyor.

30 kare 1080p video kalitesi sunan ana kamera, nispeten hızlı odaklanabiliyor. Gün ışığında iyi kareler yakalayabiliyorsunuz, ancak ışık koşulları düştüğünde grenler baş gösteriyor. LED flaş yer alıyor elbette ancak çok da büyük beklenti içine girmemek gerekiyor.

Ön kamera ise 5.0 MP olarak yer alıyor. Ön kamerayı pek beğenmediğimizi söyleyelim. Çekilen selfie fotoğraflarda renk ve detay kayıpları göze çarpıyor. Ancak kameranın açılış hızı oldukça iyi seviyede, onu belirtmek gerek.

Kamera arabirimi ise oldukça sade. Herhangi bir özelleştirmeden uzak. Ön kamerada güzel bir detay ise, sanal flaşın bulunması.

Son olarak telefonun bataryasından da bahsedelim. K8, 2500 mAh kapasitesinde bir bataryayla geliyor. Bu kapasiteyle, telefonu fazla yormadığınız senaryolarda akşamı bulabiliyorsunuz. Ancak oyun oynar, video izler ve kamerayı sık kullanırsanız, gün içinde şarj etmeniz gerekecek. Yine telefonu tam kapasite şarj etmek içinse, 2 saat civarında bir süreyi buluyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak Türk Telekom K8 (2017), pek de parlak bir telefon modeli olmuyor. Giriş segmentinde bulunması ve uygun ödeme koşullarıyla Türk Telekom abonelerine sunulması onu cazip kılabilir. Ancak kategorisinde çok sayıda alternatifi yer alıyor. Yine buna global versiyon da dahil. O anlamda bu telefonu uygun fiyatından dolayı tercih edebilirsiniz, ancak bunun dışında aynı fiyat aralığındaki modelleri de değerlendirmenizi öneririz.

Kimler Almalı

Uygun ödeme koşullarıyla uygun fiyatlı bir akıllı telefon sahibi olmak isteyen ve Türk Telekom aboneleri Türk Telekom K8 (2017)'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Türk Telekom K8 (2017)'ye alternatif olarak global versiyon LG K8 (2017) olduğu gibi, yine TP-LINK Neffos C5 Max gibi modeller de rahatlıkla değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Türk Telekom K8 (2017)
Ürün Markası Türk Telekom
CHIP Online Notu
65
ModelLG X240
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciMediatek MT6737
Çekirdek (CPU)4
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T720
Bellek (RAM)1.5 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi490:00 saat
Konuşma Süresi018:00 saat
Boyutlar72 x 144 x 8 mm
Ağırlık144 gr.
SAR Değeri0.43 W/kg
Okuyucu Yorumları