Türk Telekom K8'i inceliyoruz

Türk Telekom K8, ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklara uygun mu? İnceliyoruz...

CHIP Online Notu 67
  • Batarya değiştirilebiliyor
  • Android Marshmallow 6.0
  • Genişletilebilir hafıza
  • 2.5D ekran tasarımı
  • Uygun fiyat
  • 8 GB dahili depolama alanı
  • Pil performansı
  • Uygulamalar durduruluyor

Türk Telekom'un LG ile gerçekleştirdiği işbirliği neticesinde kullanıcılarla buluşan ve uygun fiyatıyla da dikkat çeken K8, peşin olarak 599 TL'ye bulunabiliyorken, elbette tarifeye ek uygun ödeme koşullarıyla da kullanıcılara sunuluyor. Giriş – orta segment arasına konumlandırabileceğimiz akıllı telefonun, teknik detaylarıyla çok fazla ilgi toplayacağını söylemek zor. İlk kez akıllı telefon sahibi olacak olanlara sunulan ve uygun ödeme koşullarıyla dikkat çeken K8, detaylarında bizlere neler sunuyor, şimdi hep birlikte yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Bizi takip edenler bilirler, daha önce de Türk Telekom'un TT175 isimli modelini incelmiştik. O modeliyle orta segment telefonlar arasında, parmak izi okuyucusuna sahip olmasıyla da yaklaşık 890 TL'lik fiyatıyla iyi bir yer edinen Türk Telekom, K8 modelinde ilk kez akıllı telefonla tanışacaklara hitap ediyor.

Elimizdeki model, lacivert renge sahip. Telefonun ayrıca beyaz renkli seçeneği de bulunuyor. Plastik işlemeli arka gövdeye sahip olan telefon, ön yüzünde ise son dönemin popüler 2.5D ekran tasarımına sahip. Böylece önden bakıldığında hoş görünen K8, ekranının altında LG logosunu bulunduruyor. Arka yüzde yine ortada LG logosu kullanılmış. Alt kısımda da Türk Telekom logosu yer alıyor. Logoların gözü yormadığını bu noktada söyleyelim.

K8'in arka kapağı açılıyor. Ayrıca burada yer alan bataryayı da değiştirebiliyorsunuz. Bataryanın değiştirilebiliyor olması bu telefon için önemli bir detay. Zira 2125 mAh'lik batarya oldukça dar. Yine bataryanın çevresinde microSD kart ile nano SIM kart slotlarını görmek mümkün.

Türk Telekom K8, tasarım hatlarında klasik LG izlerini taşıyor. Bunu arka yüzde yer alan güç ve ses butonlarıyla gösteren telefon, yine burada bitişik olarak kameraya ve hemen yanında da LED flaşa yer veriyor. Alt kısımda hoparlör kullanılmış. Telefonun kulaklık ve microUSB yuvaları ise alt kenarda bulunuyor.

Teknik kadro

Teknik kadro

Evet, Türk Telekom K8'i tasarımıyla tanıdıktan sonra şimdi teknik detaylarına gelelim. Telefonda MediaTek MT6735 işlemciyi görüyoruz. Daha önce benzer yongayı Lenovo Vibe P1m modelinde görmüştük hatırlarsanız. 1.3 GHz frekans bandında çalışan işlemci, 4 çekirdekli yapıda. Kategorisi dahilinde yeterli performans sunan bu işlemci ile beraber Mali-T720 grafik birimi de bizlere sunuluyor.

İşlemcinin detaylarına ilişkin verebileceğimiz notlardan bazıları, 28nm mimarisinde ARM Cortex-A53 yongasına sahip olduğu ve bununla beraber kategori 4 LTE desteği sunduğu olacak. Yani telefon 4.5G'ye uyumlu. Yine işlemciye bağlı olarak 802.11n Wi-Fi ile Bluetooth 4.0 desteği sunan telefon, ekranda 720, yani HD görüntü sağlıyor.

K8'in ekranı 5 inç boyutunda ve HD çözünürlük sunuyor bizlere. Bu telefon için HD çözünürlük yeterli. Öte yandan ekranın görsel kalitesini de kategorisi dahilinde iyi bulduğumuzu söyleyelim. İlk kez akıllı telefon olarak K8'i seçenler bu anlamda üzülmeyecekler.

Telefonun RAM hanesine baktığımızda burada 1.5 GB görüyoruz. Keşke kapasite 2 GB seçilseymiş, zira Android 6.0 işletim sistemine sahip olan telefon, her ne kadar arabirim performansında sıkıntı yaratmasa da uygulamalar arası geçişlerde ve yüksek işlem gücü isteyen uygulama ve oyunlarda sıkıntı yaratabiliyor. Bu konuya az sonra döneceğiz.

Telefonda yer alan depolama birimi 8 GB. Açıkçası artık her ne kadar giriş segmenti de olsa 8 GB depolama alanı yeterli değil. Birkaç uygulama yükledikten sonra fotoğraflarınız için yer kalmıyor. O nedenle bu telefonu almak istiyorsanız bir de microSD kart bakmanızı öneriyoruz.

Performans

Performans

Türk Telekom K8'e her zaman uyguladığımız test prosedürlerimizi uyguladık elbette. AnTuTu Benchmark'tan 30210 puan alan telefon, burada Lenovo VIBE P1m ve Casper VIA V10 modelinden az da olsa daha iyi bir performans yakaladı. Ancak buna karşın Casper VIA M1, Teknosa Preo P2 ve Lenovo A7000 gibi modellerin gerisinde kaldı.

CPU Prime Benchmark'a geldiğimizde burada da 5700 puan üreten telefon, yine benzer tabloyu bizlere gösterdi. Grafik tarafına geldiğimizde 3DMark Benchmark'ta Ice Storm'dan 4876, Extreme'den 2990 ve Unlimited'ten ise 4930 puan alan telefon, burada giriş seviyesi telefonlardan Sony Xperia E3 ile rekabet halinde. Bunun FPS tarafındaki karşılığı ise HD ekranda 25 FPS olarak karşımıza çıkıyor. Epic Citadel'de aldığımız tam değer 25.8 FPS. Gerçek uygulamada grafik performansının çok başarılı olduğunu söylemek zor. FIFA 16'yı oynayabiliyorsunuz elbette, ancak kare atlamalarını açık şekilde görüyorsunuz.

Telefonla aldığımız Geekbench 3 skorları ise tek çekirdekte 531, çoklu çekirdekte ise 1599 puan. Burada tekli çekirdekte Escort Joye E8 ve Asus Zenfone Max ile yan yana duran telefon, çoklu çekirdek sonucunda da yine Zenfone Max ve HTC Desire 626'yla birlikte.

Geekbench 3 pil testine geldiğimizdeyse burada K8'in 5 saat 54 dakikalık sonuç aldığını görüyoruz. Burada Huawei P8, Casper VIA V10 ve Asus Zenfone 2 Laser'la aynı torbada bulunan telefon, gerçek kullanım senaryosunda ise açıkçası pek memnun edici bir pil performansı göstermiyor. Telefonla biraz haşır neşir olduğunuzda gün içinde şarj etmek durumunda kalacağınızı söyleyelim. Ayrıca batarya yüzde 20'ye gerilediğinde pil ömrünün ilginç şekilde çok daha hızlı tükenmeye başladığını gördük. Bu seviyedeyken bir priz buluncaya kadar güç tasarruf modunu aktifleştirmenizi öneririz.

Telefonun kameralarına geçmeden önce genel kullanım performansına ilişkin notları toparlayalım: Az önce de söylediğimiz gibi telefonun işletim sistemi içinde sıkıntısı yok, uygulamalarda da öyle. Oyunları rahat oynayabiliyorsunuz, grafik isteyen oyunlarda ise kare atlamalarına razı olmanız gerekiyor. Ancak telefonun en göze çarpan eksikliği uygulamalar arası geçişlerde veya bazen oyun içindeyken "Durdurma" hatası vermesi. Kullandığımız süre boyunca çokça "uygulama durdurma" hatasıyla karşılaştık. Bu da oldukça can sıkıcı bir detay doğrusu.

Kameralar

Kameralar

Şimdi gelelim K8'in kameralarına. Telefonun ön kamerası 5 megapiksel, arka kamerası ise 8 megapiksel olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerlerle rakipleriyle olan dengeyi sağlayan K8, 4:3 ve 16:9 görüntüleme oranlarında fotoğraflar çekebiliyor. Video noktasında da Full HD video kaydı sağlayan telefon, kategorisine uygun sonuçlar üretiyor.

Elbette kameralardan çok fazla beklenti içine girmemek gerek. Uygun ışık koşullarında iyi kareler yakalayabilse de, ışık düştüğünde grenler karşınıza çıkıyor. LED flaşla düşük ışıkta kamerayı destekleyebilirsiniz.

Kamera arabiriminde ise ek seçenekler yer almıyor. Panorama ve yüz güzelliği gibi özellikler yok. Burada yalnızca geri sayım, görüntü formatı, ekran yansıması, sesli çekin ve flaş açıp kapatma gibi ayarlara yer verilmiş.

Şimdi sizinle Türk Telekom K8 ile çektiğimiz birkaç fotoğrafı paylaşalım...

Özetle

Türk Telekom K8, 599 TL'lik fiyatıyla ve tarifeye ek uygun ödeme koşullarıyla rahat edinilebilecek bir akıllı telefon. Bu anlamda fiyatıyla rahatlıkla tercih edilebilir. Ancak telefonun eksiklikleri de göze çarpıyor, onları da zaten incelememiz boyunca sizlerle paylaştık. O nedenle ilk kez akıllı telefon sahibi olacak ve bu noktada K8'i tercih edecek olanların bunlara dikkat etmesinde fayda görüyoruz. Tercih edilebilir, ancak piyasada daha iyi modellerin olduğu da açık.

Kimler Almalı

İlk kez akıllı telefon satın alacak ve dar bütçeli kullanıcılar Türk Telekom K8'i tercih edebilirler. Ancak yakın fiyatlı modelleri de incelemekte fayda var.

Alternatifleri

Türk Telekom K8'e alternatif olarak Lenovo A7000'i de değerlendirmekte fayda var.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Türk Telekom K8
Ürün Markası Türk Telekom
CHIP Online Notu
67
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciMediaTek MTK 6735
Çekirdek (CPU)4
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T720
Bellek (RAM)1.5 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar71 x 144 x 8.7 mm
Ağırlık156 gr.
Okuyucu Yorumları