Turkcell Akıllı Otomobil Platformu testte!

Araç içi akıllı platform olan Turkcell Akıllı Otomobil Platformu'nu test ettik!

CHIP Online Notu 80
  • Navigasyon
  • İnternet
  • Araç içi eğlence
  • Yol yardımı
  • Android platformunun dezavantajlarına sahip

CHIP Test Merkezi olarak sadece bilgisayarları değil, teknoloji ile uzaktan yakından ilgisi olan her şeyi inceliyoruz. Amacımız insanların hayatını değiştiren her şeyi test etmek ve sizlere tanıtmak. Bu çerçevede özellikle son zamanlarda iletişim teknolojisini etkin olarak kullanan otomotiv sektörünü mercek altına alıyoruz.

Bu testimizde sizlerle birlikte Turkcell'in otomobiller için geliştirdiği akıllı araç platformunu inceleyeceğiz. Turkcell tarafından geliştirilen Android tabanlı bu platform sürücülerin ve elbette yolcuların hem araç içi deneyimini iyileştirmek hem de onlara iletişim teknolojisinin sunduğu tüm olanakları seyahat esnasında sağlamayı hedefliyor.

Entegre sistem

Şu anda sadece Subaru ve Volvo araçlara entegre edilmiş olan bu platformun çok yakında diğer markalarda da görüleceğini biliyoruz. Biz incelememizde Bayraktar Otomotiv tarafından sağlanan Subaru XV modelini kullandık. Aracın ön paneline entegre edilmiş olan Turkcell akıllı araç platformu üç ana bileşenden oluşuyor. Bunlar Navigasyon, internet ve yol yardımı. Navigasyon bölümünde standart bir iGo navigasyon programına ek olarak sürücülerin ihtiyaç duyabileceği diğer noktalara erişimi kolaylaştıracak seçenekler bulunuyor.

En yakın eczaneyi, en yakın akaryakıt istasyonunu bulabileceğiniz bu seçeneklerin en önemli özelliği online olması. Yani o gece nöbetçi olan ve bulunduğunuz konuma en yakın noktada bulunan eczaneyi online bulabiliyor, eğer cep telefonunuzu Bluetooth ile sisteme bağladıysanız direkt olarak ekran üzerinden eczanenin numarasını çevirip aradığınız ilacın orada bulunup bulunmadığını öğrenebiliyorsunuz. Yine tek tuşla bilgileri navigasyon bölümüne aktarıp sizi bu eczaneye en kısa yoldan ulaştıracak bir rotanın çizilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Araçta Android var

Akaryakıt bölümünde çevrenizdeki benzin istasyonlarını, benzini sattıkları fiyatlarla ve markalarıyla görebiliyor ve tercihinizi buna göre yapabiliyorsunuz. Otopark bulma seçeneği de özellikle İstanbul gibi metropollerde park sorunu yaşayan sürücüler için çok iyi bir çözüm. Elbette ideali hangi otoparkta kaç otomobillik boş yer kaldığı da göstermesi olurdu ancak bu tür entegrasyonlar için daha vakit var gibi görünüyor.

Akıllı telefon platformunun internet bölümü ise kullanıcılara internette sörf yapmaktan e-posta okumaya, YouTube videoları seyretmekten online radyo dinlemeye kadar pek çok hazır seçenekle geliyor. Artık hayatımızın neredeyse ayrılmaz bir parçası haline gelen e-posta iletişimi, Facebook ve Twitter desteği de cabası. Dahası, bu platform için geliştirilmiş olan özel uygulama marketinden farklı uygulamaları bu platforma yükleyip Android dünyasının sunduğu geniş seçenekler yelpazesinden Turkcell akıllı otomobil platformuna uygulama yükleyebiliyorsunuz. Uygulamalar platforma özel olarak hazırlanmış olan Asteroid marketten yükleniyor ve liste zaman zaman güncelleniyor.

Turkcell akıllı otomobil platformunun iletişim altyapısı Turkcell 3G ile sağlanıyor. Aracın torpido gözünde yer alan standart bir VINN modem tüm iletişim ihtiyacını karşılıyor. Turkcell akıllı otomobil platformu Subaru'nun Outback modellerinde standart donanım olarak geliyor. Bir yıllık Turkcell VINN Data İletişimi de ücretsiz. Onun dışındaki modellerde araç maliyetine 4900 TL'lik bir fark geliyor ve bu ücrete bir yıllık VINN internet erişimi de dahil.

Özetle

Turkcell'in akıllı otomobil platformunu bir hafta boyunca test ettik ve otomotivle iletişim dünyasının birleştiren çok iyi bir köprü olduğunu düşünüyoruz. Seyahat sırasında gerekli olan temel seçeneklere ek olarak Android uygulamalarıyla seçeneklerinin artırılabiliyor olması oldukça ilgi çekici. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde sürekli sıkışık trafikte milim milim ilerlerken bol bol zaman kaybeden sürücülerin bu kaybettikleri zamanı verimli veya eğlenceli bir şekilde değerlendirmelerine imkan vermesi otomotiv endüstrisi için sağladığı en büyük artı. Günümüzde araçlar sadece performansları, yakıt tüketimleri ve tasarımları ile değil, aynı zamanda sürüş keyfi, iletişim teknolojisini nasıl kullandıklarına göre ayrılıyorlar. CHIP Online olarak Turkcell akıllı otomobil platformunu bu aşamada atılmış doğru ve yerinde bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Kimler Almalı

Teknolojiyle iç içe bir otomobil sahibi olmak isteyenlerin Turkcell Akıllı Otomobil Platformu'nu seveceklerini düşünüyoruz.

Alternatifleri

Şu an için yok.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Turkcell Akıllı Otomobil Platformu
Ürün Markası Turkcell
CHIP Online Notu
80
İşletim Sistemi Android
Servisler Navigasyon, İnternet, Yol yardımı
Bağlantılar Wi-Fi, Bluetooth
Altyapı Turkcell 3G
Okuyucu Yorumları