Vestel Venus e4 İnceleme

Vestel'in yeni telefonu Venus e4 satışa çıktı. Peki fiyatı ne kadar, satın alınır mı, neler sunuyor?

CHIP Online Notu 72
  • Android 8.1 Oreo
  • Güzel görünen tasarım
  • Hafif
  • Parmak izi okuyucu
  • Uygun pil ömrü
  • FM radyo & kulaklık girişi
  • Deklanşör gecikmesi
  • 2 GB RAM
  • Kamera düşük ışık performansı

Akıllı telefon satın almayı düşünüyor ve bütçeniz 1000 TL civarındaysa, piyasada uygun seçenekler bulmak mümkün. Alcatel'in, TP-Link Neffos'un, Lenovo'nun ve bugünkü inceleme konumuz Vestel'in 1000 TL civarında uygun modelleri mevcut. Bunlardan biri de bugün yakından bakacağımız Venus e4 akıllı telefonu oluyor.

1199 TL fiyat etiketiyle satışa sunulan Vestel Venus e4, oldukça yeni bir telefon; ülkemizde henüz satışa girdi. Daha önce Venus e4'ü geçtiğimiz eylül ayında IFA 2018 fuarında yakından görme şansı bulmuştuk, bugün de inceleme notlarımızı sizlere aktaracağız.

Venus e4'ün tasarımı nasıl?

Venus e4'ün tasarımı nasıl?

Venus e4, sade bir tasarıma sahip ve son dönemin trendi olan ince çerçeveli ekranlı modellerden biri oluyor. Telefonun ekranı 5.5 inç büyüklüğünde. Bu ekran HD+ çözünürlük sağlıyor ve 295 ppi piksel yoğunluğuna sahip. 2.5D hafif kavisli kenarlara sahip olan ekranlı telefon, dar uzun formda tasarlanmış.

Telefonu kutusundan ilk kez çıkarttığınızda hafifliği karşısında şaşırıyorsunuz. Venus e4, bataryası takılı olarak gelmiyor. Kutu içeriğinde yer alan bataryayı taksanız da zaten toplam ağırlık 145 gram. Oldukça hafif. Açıkçası çok uzun zamandır bataryası çıkartılabilir bir telefon incelememiştik; biraz şaşırttı doğrusu. Artık metalik kasalı yekpare akıllı telefonlar görmeye alıştık. Venus e4 ise bu anlamda ezber bozuyor diyebiliriz.

Venus e4'ün arka kapağı parlak piyano siyahı renkli plastik malzemeden oluşuyor. Bataryayı taktığınız yerin üzerinde nano SIM kart ve microSD kart yerlerini görmeniz mümkün.

Telefonun arka yüzeyinde bir parmak izi sensörü de bulunuyor. Ayrıca burada köşede tek kameranın yer aldığını, sağ kenarda güç ve ses butonlarının olduğunu, üst taraftaysa 3.5 mm kulaklık ve microUSB girişinin konumlandırıldığını görüyoruz. Telefonun hoparlör mazgalı da alt kenarda.

Venus e4 özellikleri neler?

Venus e4 özellikleri neler?

Telefonun ekranı bize 18:9 oranında bir görüntü sunuyor. Birkaç gün içinde incelemesini yayınlayacağımız LG K11 modeli ile sunduğu görüntü anlamında benzerlik gösteren Venus e4, HD+ çözünürlükle K11'in bir tık önünde. Ayrıca bu telefonda Android 8.1 Oreo işletim sisteminin yer aldığını da söyleyelim. Yani Venus e4 işletim sistemiyle de güncel bir model oluyor.

İki farklı renk seçeneğiyle bulunabilen Venus e4, elimizdeki İnci Siyahı renginin yanı sıra Gece Mavisi rengine sahip. Cihazın teknik kadrosunda ise satır başlarını, ekranının yanı sıra ön ve arka kameralarda portre moduna yer verilmiş olması, Snapdragon 425 işlemciden güç sağlaması, parmak izi okuyucu bulundurması ve dahili FM radyoya yer vermesi oluşturuyor.

Biraz daha derine inersek, telefonun işlemcisinin 1.4 GHz frekansında çalıştığını, grafik tarafındaysa ona Adreno 308 GPU'nun eşlik ettiğini görüyoruz. RAM ise 2 GB olarak tercih edilmiş. Bu RAM miktarı düşük. Çok sayıda muadilinde 3 GB RAM bulunuyor. Telefonun depolama alanı da 16 GB olarak seçilmiş. microSD kart ile bu alanı 128 GB daha arttırabiliyorsunuz.

Telefonun performansı anlamında arayüzde akıcı şekilde dolaşabiliyor, sosyal medya uygulamaları ve basit oyunları rahat çalıştırabiliyorsunuz. Daha üzerine çıktığınızda ise gecikmeler baş gösteriyor.

Venus e4'ün batarya kapasitesi 2900 mAh. Bu kapasite, HD+ ekranla gün boyu genel kullanımı karşılayacak seviyede. Ayrıca giriş seviyesine uygun olarak Qualcomm Quick Charge 1.0 hızlı şarj özelliğinin bulunduğunu da söyleyelim. Böylece daha eski telefonlara kıyasla yüzde 40 oranında daha hızlı şarj edebiliyorsunuz.

Telefonun kameralarına baktığımızdaysa, ana kameranın 13 MP, ön kameranın ise 5.0 MP olduğunu görüyoruz. LED flaşla desteklenen arka kamera yazılımla portre modu sunabiliyor. Keza ön kamerada da bu moddan yararlanabiliyorsunuz. HDR'ın olduğu ve Full HD video kaydı yapabildiğiniz kameralarla, gün içinde yapacağınız çekimlerde iyi sonuçlar almanız mümkün. Fakat elbette ışık koşulları düştüğünde aynı ölçüde fotoğraflar beklemeyin. Öte yandan deklanşör gecikmesinin de yüksek olduğunu söylemek lazım. Telefon, seri fotoğraflar çekemiyor.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek, Venus e4, sahip olduğu 1199 TL fiyatıyla 1000 TL civarında bütçe dostu bir akıllı telefon arayanlar tarafından tercih edilebilecek kapasitede bir model olmuş. Benzer özelliklere sahip daha eski modelleri daha ucuza da bulabilirsiniz elbette. Ancak yeni çıkan ve muadil teknik bileşenlerden oluşan ve daha yüksek fiyat bandından satışa sunulan modellere kıyasla daha tercih edilesi durduğunu söyleyebiliriz. Elbette 2 GB RAM ve 16 GB hafıza özelliklerini tenzih edelim. Yeni modellerde artık bunların üzerine çıkılması lazım. Ayrıca fotoğraf konusunda da daha iyi olan modeller var.

Kimler Almalı

Bütçesi maksimum 1119 TL olan kullanıcıların yakından inceleyerek değerlendirebileceği bir model oluyor Venus e4.

Alternatifleri

Vestel Venus e4'e alternatif olarak Xiaomi Redmi S2, Kaan N2, Alcatel Idol 5 ve Lenovo Moto G5S Plus gibi modelleri de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vestel Venus e4
Ürün Markası Vestel
CHIP Online Notu
72
İşletim SistemiAndroid 8.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 425
Çekirdek (CPU)4
İşlemci Hızı1.4 - GHz
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1440 px
Grafik İşlemciAdreno 308
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi2900 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Boyutlar70 x 147 x 8.7 mm
Ağırlık145 gr.
Okuyucu Yorumları