vivo V23 5G İnceleme

Türkiye pazarına yeni giren ve Türkiye’de birçok ilke imza atan yeni akıllı telefon modeli V23 5G’yi tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Modaya uygun trend tasarım
  • Sağlam alüminyum çerçeve
  • 90 Hz iyi görüntü üreten ekran
  • Mükemmel pil ömrü ve çok hızlı 44W şarj
  • Android 12 ve Funtouch 12
  • Dimensity 920 işlemci ile yüksek performans
  • 50 MP özçekim kamerası

vivo, bu yıl CES 2022’de V23 ve V23 Pro isimli yeni akıllı telefonlarını tanıttı. Orta segmentin en yeni ve en iyi üyeleri olan bu ikiliden bugün V23 5G modeli elimizde. Bu incelememizde detaylı olarak vivo V23 5G’yi tanıyacağız. Gerçekten birbirinden yetenekli özellikleri bulunuyor telefonun; kullanılan işlemci, bu alanda Türkiye’de bir ilk olan çift ön kamerası, ekranı ve diğer özellikleriyle gerçekten başarılı bulduk. Ancak telefona geçmeden önce vivo hakkında kısa bir bilgi vermek doğru olacak. Zira vivo, ülkemize yakın zamanda katılmasına karşın son dönemde gerçekten de önemli işler yapıyor ve farkındalık yaratıyor.

Özellikle her yeni ürettiği cihazda en yüksek kalite standartlarını korumayı ve kullanıcı odaklı yenilikler yaratmayı amaçlayan vivo, Çin merkezli bir şirket olurken, 2014 yılında denizaşırı pazara girmesinden bu yana, 60’dan fazla ülke ve bölgede, 400 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı ve hatta geçtiğimiz yıl dünyanın en çok satan ilk 4 telefon markasından biri oldu. Geçtiğimiz yıl vivo V21 ve vivo Y70 modellerini de incelemiştik hatırlarsanız ki bu telefonlar büyük ilgi görmüştü.

Öte yandan vivo, Çin, Güney ve Güneydoğu Asya’da yıllık yaklaşık 200 milyon akıllı telefon üretim kapasiteli 7 üretim merkezine sahip. Bunlardan biri de geçtiğimiz yıl ülkemizde açılan yeni vivo Türkiye fabrikası olmuştu. 2021 yılında toplam 20 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen vivo’nun Türkiye fabrikasında şu an yıllık 5 milyon adet cihaz üretiliyor ve şirketin ülkemizde satışa sunduğu Y serisi modellerinin üretimi burada gerçekleştiriliyor.

Bunların yanı sıra şirketin dünya çapında 10 Ar-Ge merkezi bulunuyor ve böylece Ar-Ge’ye verdiği yüksek önem de öne çıkıyor. Bunun neticesini de ürünlerinde görüyoruz: Bir akıllı telefona özel Hi-Fi kalitesinde ses yongası yerleştirme, ilk ekran içi parmak izi okuyucu ve dünyanın en ince telefonu gibi örnekler bunlardan sadece birkaçı olurken, şirketin ZEISS ile ortaklığı da önemli bir diğer nokta.

Tüm bunların neticesini bu telefonda da görüyoruz aslında. Peki, nedir bunlar? Artık incelemeye başlayalım.

vivo V23 5G Tasarımı Nasıl?

vivo V23 5G, sayısız sıkıcı ve benzer görünümlü telefonlar arasında tasarımıyla gerçekten ilk bakışta göze çarpan bir model oluyor. Gün Işıltısı Altın ve siyah renk seçenekleriyle bulunabilecek olan telefon elimizde Gün Işıltısı Altın rengiyle bulunuyor, fakat aslında telefon sadece bu renkte değil. vivo, gençlerin zevklerine göre özelleştirilebildiği ve tarzlarının bir parçası olan cihazlar istediği bilinciyle güzel bir hamlede bulunmuş ve 2 yıllık sektörler ve disiplinler arası araştırmadan sonra, Türkiye’de bir ilk olarak renk değiştirebilen arka cam yüzeyi geliştirmiş.

vivo V23 5G serisinin sadece Gün Işıltısı renginde bulunan renk değiştiren yüzey malzemesi, ultraviyole ışığa maruz bırakıldığında moleküler yapısında birtakım kimyasal değişiklik oluyor ve bunun sonucunda da yavaş yavaş rengi değişiyor. Bu nasıl oluyor derseniz, bunu siz de deneyebilirsiniz aslında. Telefonu güneş ışığına 30 saniye tutuyorsunuz ve telefon bir anda açık buz mavisi ve pembe turuncu kaplamadan mavi – yeşil degrade görünüme geçiyor. Bir süre sonra da yeniden orijinal rengine dönüyor. Bu gerçekten de çok enteresan ve farkındalık yaratan bir özellik olmuş. Hatta bu özellik, şu anda Türkiye’de satışı bulunan telefonlar arasında bir ilk.

Öte yandan vivo V23 5G, oldukça da hafif bir telefon. Sadece 179 gram ağırlığında. USB-C bağlantı noktası var, güç düğmeleri ve ses butonları telefonun sağ kenarında.

vivo V23 5G Kameraları Nasıl?

Telefonun arkasındaki kameralar ise kendini fazlasıyla belli ediyor. Burada yer alan arka kameralarıyla olduğu kadar, ön kameralarıyla da önemli bir model vivo V23 5G. Zira telefonun ön tarafında, Türkiye’de bir ilk olarak 50 MP AF Çift Kamera yer alıyor.

Evet, bu telefonda önde çift kamera mevcut. Bunlardan biri 50 MP çözünürlüğünde olurken, bir diğeri ise 105 dereceye kadar geniş açılı çekimler yapabilen 8 MP Süper Geniş Açı Kamera oluyor. Geniş açılı çekimlere adanmış kameraya telefonlarda arka kamera bloğunda rastlarken, vivo bunu ön tarafa da taşımış ve bu sayede daha geniş açılı çekimlerde daha iyi sonuçlar elde etmenin kapısını aralamış.

Ön taraftaki ana kamera ise, 50 MP gibi gerçekten de bu alanda pek rastlanmayan yüksek çözünürlükte olmasıyla önemli. Bu, yüksek çözünürlüklü özçekimler çekebileceğiniz ve bunları bir uygulamada düzenleyebileceğiniz anlamına geliyor. Bunun yanı sıra vivo V23 5G’de sektör lideri AI HD Portre modu ile Doğal Portre modu kullanılmış olması, selfie çekimlerinde daha fazla yüz ayrıntısı yakalanmasına, doku geliştirme, olağanüstü netlik ve doğallık özellikleri ile çekimlerin daha doğal olmasına olanak tanıyor. Bunların tümünü telefonun kamera arayüzünden kontrol edebiliyorsunuz.

Yine buradaki ön kameralar gece çekimleri için de optimize edilmiş. Çift Tonlu Spot ışığının ilave edildiği ön kamerada ayrıca geceleri yüksek çözünürlükte çekim yapmak istediğinizde resim parlaklığını geliştirmek için birden fazla kareyi birleştiren yeni AI Extreme Gece Portresi modu da bulunuyor. Tüm bunlarla birlikte gece ve düşük ışıklı çekimlerde düzgün ve kaliteli fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Bu arada ön kameralar sadece fotoğraf konusunda iyi değil. Ön kamera yoluyla 4K video kaydı da yapabiliyorsunuz. 30 kareye kadar 4K selfie videosu çekebilen telefon, 60 kareye kadar Full HD video kaydı yapabiliyor.

Arka kamera bloğuna geldiğimizde ise, burada 3’lü kamera kurulumu bizleri karşılıyor. Buradaki ana kameramız 64 MP çözünürlüklü, f/1.9 diyaframlı ve 26 mm’lik geniş açılı kamera olurken, bu kamera faz algılamalı otofokus içeriyor. Bu alandaki 2’inci kamera 8 MP çözünürlüklü 120 derecelik geniş açılı açılı çekimler yapabilen 16 mm’lik ve f/2.2 diyaframlı lens olarak yer alıyor. 3’üncü kamera ise 2 MP çözünürlüğünde makro çekimler yapabiliyor.

Telefonun arka kameraları da gerçekten şahane iş çıkartıyor. 64 MP modu, 8 MP ultra geniş açılı kamera çekimleri ve makro çekimlerinden bu telefonda fazlasıyla faydalanacaksınız. Öte yandan tıpkı ön kamerayla olduğu gibi arka kamerayla da portre çekimleri yapabiliyorsunuz. Bu sadece insan çekimlerinde değil, obje çekimlerinde de müthiş detaylı sonuçlar almanızı sağlıyor.

Gece çekimlerine geldiğimizde ise, telefonun ana kamerasının varsayılan olarak çekim yaptığı 16 MP çözünürlükte etkileyici sonuçlar ürettiğini gördüğümüzü de söyleyelim. Görüntüleri işleyerek sunan vivo v23 5G, yüzey yumuşaklığının iyi ayarlandığı, gölgelerin iyi durduğu ve bakıldığında gönül rahatlığıyla sosyal medya paylaşımlarında bulunabileceğiniz gece fotoğrafları çekebiliyor.

vivo v23 5G Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Gelelim telefonun teknik özelliklerine ve performansına. vivo v23 5G’te MediaTek’in güçlü Dimensity 920 işlemcisi kullanılıyor. 6 nm fabrikasyon sürecinin eseri olan Dimensity 920 işlemci, şu an dünya çapında oldukça az telefonda kullanılan yeni işlemcilerden biri olurken, performansıyla da göz dolduruyor. Fazlasıyla akıcı çalışan telefon, ayrıca bu işlemci sayesinde önemli ölçüde pil verimliliğinde bulunuyor. 4200 mAh kapasitesindeki bataryasını fazlasıyla idareli kullanan telefonu kullandığımız süre içinde 26 saati aşkın telefon görüşmesi yaptık, 15 saatin üzerinde web dolaşım performansı elde ettik ve 18 saatlik video oynatabildik. Yani bu telefonun pilini kolay kolay tek günde bitirmenizin pek bir zor olduğunu söylemek mümkün. Elbette bu yine de kullanımdan kullanıma göre farklılık gösterebilir, ancak normal kullanımlarda tek şarj ile rahatlıkla günü çıkartabilmeniz mümkün. Kaldı ki şarj etmesi de çok basit. 44W FlashCharge desteği ile pili yalnızca 30 dakika içinde yüzde 68 oranında şarj edebiliyorsunuz.

Telefon, yüksek performans gösteriyor demiştik. Bunda işlemcinin olduğu kadar kullanılan RAM kapasitesinin de önemi büyük. Zira telefonda tam 12 GB kapasitesinde RAM yer alıyor. Bununla da kalmıyor, buna ek olarak 4 GB Genişletilmiş RAM teknolojisi ile destekte bulunuluyor. Yani telefonun RAM kapasitesini, depolama birimini de kullanarak sanal olarak artırabiliyorsunuz. Depolama birimi de geniş tutulmuş. Bu telefonda 256 GB’lık depolama alanı mevcut durumda.

Mobil eğlence göz önünde bulundurularak geliştirilen vivo V23 5G’de, multimedya kullanımları daha rahat yapılabilsin diye oldukça geniş bir ekran kullanılmış. Telefonun ekranı 6.44 inç boyutunda olurken, burada kullanılan panelin AMOLED olması da renklerin canlılığı ve siyahların doygun olması konusunda avantaj getiriyor. HDR10+ desteği de içeren ekranın çözünürlüğü 1080x2400 piksel şeklinde olurken, ekranın 90Hz tazeleme hızına sahip olduğunu da söyleyelim. Böylece normal kullanımlarda olduğu gibi, multimedya uygulamalarında ve özellikle oyunlarda 90Hz’in karşılığını alıyorsunuz. Biz bunun için telefonda Dead Trigger 2 oyununu oynadık ve sonuçtan gerçekten de memnun kaldık.

vivo V23 5G’de yüksek performans için kullanılan işlemci, geniş RAM desteği ve depolama alanının yanı sıra iç yapıda 7 katmanlı sıvı soğutma sisteminin bulunması ve öte yandan gelişmiş bir oyun performansı için Ultra Oyun Modu’nun yer alması önemli artılar olurken, bunun sunum şeklinin 90Hz destekli AMOLED panel ile yapılmış olması sevdiğimiz yönleri oldu.

Telefona bir diğer artı da 5G desteğinden geliyor. Evet, ülkemizde henüz 5G desteği yok, ancak geldiğinde bu telefonla yeni nesil mobil internetten sonuna kadar faydalanabileceksiniz. Zira vivo v23 5G’de çift modlu 5G desteği var ve bu sayede daha güçlü bir bağlantı elde edilbiliyor. Mobil internetin yanı sıra Wi-Fi 802.11ac ve Bluetooth 5.2 gibi yenilikçi kablosuz bağlantıların da telefonda kullanıldığını belirtelim.

Son olarak vivo V23 5G’nin Android 12 işletim sistemine sahip olduğunu ve kullanımının son derece basit ve sade olan Funtouch 12 arayüzünü içerdiğini de söyleyelim ve sonuç bölümüne geçelim.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde vivo V23 5G, sahip olduğu özelliklerle gerçekten de farklı ve performanslı bir telefon modeli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle tasarımıyla göz dolduran telefon, aslında daha birçok yönüyle benzersiz. Önde kullanılan çift kamerası, yer alan Dimensity 920 işlemcisi, zaten halihazırda 12 GB gibi oldukça geniş ölçüde kullanılan RAM kapasitesinin yanına bir de 4 GB daha genişletilmiş RAM kapasitesinin ilave edilmiş olması, arka kameralarıyla güzel sonuçlar üretmesi, uzun pil ömrü ve güzel görüntü üreten 90Hz’lik AMOLED ekranıyla gerçekten güzel bir telefon olmuş. vivo V23 5G, 12 – 20 Nisan tarihleri arasında Hepsiburada’da ön satışa özel TWS 2 ANC hediyeli olarak satışa sunuluyor. Telefon diğer satış kanallarında ise 20 Nisan itibariyle raflara çıkacak.

Evet, vivo V23 5G hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar. Sorularınız varsa yorumlardan yazın, oradan da konuşalım. Ancak bitirmeden önce vivo’nun ülkemizde oldukça sevilen Y serisiyle ilgili bilgi de verelim: vivo'nun üretimini Türkiye’de gerçekleştirdiği Y serisi telefonlar, özellikle AI güç tasarrufu teknolojisiyle uzun kullanım ömrü sunması, özel oyun modları ve güçlü kameralarıyla dikkat çekerken şimdi bunlara yeni modeller de ekleniyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de Y serisi telefonların üretimine Y11s ve Y20 modelleriyle başlayan vivo, şimdi de Y53s modeliyle devam ediyor ve bugün 10 farklı modelin daha üretimini gerçekleştiriyor. Yani şirketin yeni modellerini bekliyorsanız, çok beklemeniz gerekmeyecek.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo V23 5G
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciMediaTek Dimensity 920 5G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.5 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciMali-G68 MC4
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama256 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera50 MP
Ön Kamera (2)8 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4200 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar72 x 157 x 7.4 mm
Ağırlık179 gr.