Vodafone Blade V testte!

Vodafone'un merak edilen yeni cebi Blade V'i test ettik! İşte sonuçlar...

CHIP Online Notu 75
  • Ucuz
  • Dört çekirdekli
  • Sanal klavye
  • İyi pil ömrü
  • Grafik performansı
  • Kamera performansı
  • Kalın gövde
  • Kısıtlı dahili hafıza

Özellikle cep telefonlarına taksit sınırlaması getirilmesiyle birlikte gözler şimdilerde farklı taahhütlü seçeneklerle cep telefonu sunmaya devam eden GSM operatörlerine dönmüş durumda. GSM operatörlerinde, farklı tarifeler kapsamında çeşitli marka ve model cep telefonları bulabiliyorsunuz. Şimdilerde bu seçenekler arasına özellikle çok cüzi ödemelerle sahip olabileceğiniz bir cep daha katıldı. Bugün asıl konumuz olan Vodafone tarafından sunulan Blade V, bu ceplerden biri.

Yalnızca tarifeye ek 1 TL ödemeyle sahip olabileceğiniz Blade V, akıllı telefon sahibi olmak isteyenler tarafından ilk etapta kaçırılmayacak bir fırsat gibi görünüyor. Uygun fiyatı ve 4 çekirdekli işlemcisi ile kağıt üzerinde gayet iyi görünen telefon, giriş seviyesinde iyi performans almak isteyenler için uygun bir alternatif gibi. Peki, bakalım cep gerçekten bu kadar iyi mi? İncelemeye başlayalım...

Tasarıma bakıyoruz

Hemen söyleyelim; Vodafone Blade V, aslında Çin'in dev cep telefonu üreticisi olan ZTE'nin Blade V modeliyle birebir. Zaten bu, telefonun batarya bölümünde "ZTE/Vodafone Blade V" şeklinde yazıyla da ifade edilmiş. Ülkemizde Çin modellerine karşı büyük bir önyargı mevcut durumda ki, bu önyargının oluşması için pazar yeterli ölçüde vasat ürünle dolu. Ancak hakkını teslim etmek lazım; ZTE ve Huawei gibi markalar Çin menşeli olup çok kaliteli modellere de imza atmış şirketler arasında.

Vodafone Blade V, özellikle fiyat/performans oranıyla dikkat çeken giriş seviyesi cep telefonları arasında bulunuyor. Akıllı telefon sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilebilecek olan cep, söze tasarımıyla başlamak gerekirse biraz hantal yapıda. 10.9 mm'lik kalınlığıyla bir hayli kalın olduğunu kabul etmek gerek. Diğer yandan 130 gram ağırlığıyla da segmenti için ağır sayılır. Telefon, tasarımıyla da pek özel değil.

Plastik bir gövdeye sahip olan telefon, microSD ve SIM kart slotlarını kapağının atlında gizliyor. Çıkartılabilir bir bataryayla geldiğini de söylemek gerek. Çerçevesi etrafına baktığımızda ise üst tarafta kulaklık girişi ve güç butonunu görüyoruz. Sol yüzde cebi şarj edebileceğiniz micro USB bağlantısı ve ses butonları konumlanmış. Telefonun arkasına baktığımızda bir arka kamera, LED flaş ve alt kısımda hoparlörü görüyoruz. Ortada ise Vodafone logosu bizleri karşılıyor.

Ekran ve arabirim

Vodafone Blade V, 4.0 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 480x800 piksel çözünürlüğündeki ekran TFT kapasitif dokunmatik. Giriş seviyesi için yeterli ölçüde olduğu kanaatindeyiz. Hassasiyetiyle ilgili de bir endişeniz olmasın, ekran gayet işlevsel çalışıyor.

Android 4.1 işletim sistemiyle gelen Vodafone Blade V, üst Android sürümlerine güncelleme alır mı beklemek gerek. Bu noktada özelleştirilmiş bir arayüz kullandığını da söylememiz gerek. Gayet anlaşılır ve kolay kullanılabilir olan bu arayüz görselliğiyle Android'e bir nebze de olsa farklılık katıyor. Bu nedenle telefonun bu haliyle segmentine göre iyi göründüğünü söyleyelim.

Cebin rehber ve telefon özelliklerine baktığımızda rahat bir kullanım sağladığını gördük. Ayrıca özellikle sanal klavyesiyle beğendik. Böylece mesajlaşmalarda ve diğer uygulamalarda yazı yazarken sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Ekranlar arasında rahatlıkla dolaşabildiğiniz cepte, özel uygulamalar da bulunuyor. Bu uygulamalar arasında Vodafone'a özel olanlar da bulunuyor. Bazı ceplerde bu tür telefonla birlikte gelen uygulamaları kaldıramamak kullanıcılar için sıkıntı olabiliyor. Fakat bununla Blade V'te karşılaşmıyoruz. Ceple birlikte gelen dahili uygulamaları rahatlıkla silebiliyorsunuz.

Bu arada telefonun teknik detaylarına ve gösterdiği performansa değinmeden önce Vodafone Blade V'te FM radyonun olduğunu da söyleyelim.

Pil ömrü ve kamera

Vodafone Blade V'in bataryasına baktığımızda 1800 mAh'lik bir batarya kullanıldığını görüyoruz. Ekranın düşük çözünürlüklü olması ve telefonun çok işlem gücüne ihtiyaç duymaması bu batarya için yeterli. 250 saate kadar bekleme süresi sunan telefon, konuşma süresiyle ise 4 saate yakın bir süreyi kapsıyor.

Vodafone Blade V'le geçirdiğimiz süre boyunca kullandığımız fonksiyonları arasında elbette kamera işlevi de bulunuyor. Kameranın giriş seviyesi bir telefon için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Üzerinde bir ön kamera bulundurması görüntülü görüşmeler için sevindirici. Arka kamera ise 5.0 megapiksel değerinde bir lens sahibi. Ayrıca gece çekimleri için üzerinde bir LED flaş da bulunduruyor. Bu değerler fotoğraf çekmek için uygun elbette, ancak çok fazla bir şey beklememek gerek. Fotoğraf ve video konusunda telefon cömert davranmıyor. Renkler donuk, sahneler çoğu zaman cansız ve hareketli anlarda bulanık görüntülerle karşılaşıyorsunuz.

Teknik kadro ve performans

Sıra geldi Vodafone Blade V'in teknik öğelerine. Telefonun teknik kadrosunda en dikkat çeken nokta 4 çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemcinin sahibi olması. 1.2 GHz hızında çalışan bu işlemci telefon için gayet iyi bir seçim olmuş. İşlem gücüyle yeterli kapasitede çalışan telefon, yaptığımız performans testlerinde de bizden iyi not aldı.

1 GB RAM bellek ile çalışan telefon, Adreno 203 grafik işlemcisini de grafik hanesinde tutuyor. Depolama alanına baktığımızda 4 GB görüyoruz. Bu alan oldukça kısıtlı kalmış. Zira cep bu alanın neredeyse yarısına yakınını kullanıyor. O yüzden çeşitli uygulama ve oyun yüklemek istiyorsanız microSD karta ihtiyacınız var. Neyse ki telefonda 32 GB'a kadar microSD kart desteği mevcut.

Son olarak cebin gösterdiği performanstan bahsedelim ve kapatalım. Vodafone Blade V'e AnTuTu testi uyguladık. Sonucunda 11500 skorunu elde eden cep, orta segmentte yer alan ceplere yakın bir performans gösterdi. Daha yalın bir dille bahsetmek gerekirse Vodafone Blade V'le oyun oynarken sıkıntı yaşamıyorsunuz. Angry Birds ve Subway Surf gibi oyunların yanı sıra Dead Trigger 2'yi de denediğimiz cepte, bu oyundan da iyi performans almamız bunun göstergesi.

Özetle

Vodafone Blade V, giriş seviyesi için iyi bir model olmuş. Özellikle uygun fiyatıyla dikkat çeken cebi, fiyat/performans anlamında gayet başarılı bulduk. Herkesin rahatlıkla satın alabileceği bir cep olan Vodafone Blade V, 4 çekirdekli işlemcisi ile oyun ve uygulamalarda işlevsel ve yeterince güçlü. Bu noktada memnun olacağınızı düşünüyoruz.

Telefonun beğenmediğimiz yanları arasında ise kamera ve kısıtlı dahili hafızası bulunuyor. Basit kullanımlar için belki yeterli olabilir ancak bu kapasiteyi bizce mutlaka bir microSD kartla genişletmek gerekiyor.

Kimler Almalı

Bir akıllı telefon sahibi olmak isteyenler tarafından satın alınabilir. Vodafone tarafından sunulan gayet cüzi fiyatı ve uygun ödeme koşulları ile dikkat çekiyor.

Alternatifleri

Vodafone Blade V'e alternatif olarak Turkcell tarafında Turkcell T40'ı gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vodafone Blade V
Ürün Markası Vodafone
CHIP Online Notu
75
İşletim SistemiAndroid 4.1
İşlemciQualcomm MSM8225Q Snapdragon
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiTFT
Ekran Boyutu4.0 inç
Ekran Çözünürlüğü480 x 800 px
Grafik İşlemciAdreno 203
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera0.3 MP
Arka Kamera5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi250:00 saat
Konuşma Süresi004:00 saat
Boyutlar64 x 126 x 10.9 mm
Ağırlık130 gr.
Okuyucu Yorumları