Vodafone'un 7 inç tabletini test ettik!

Vodafone'un 7 inç boyutundaki tableti, Nexus 7 gibi güçlü rakipleri karşısında ne sunuyor?

Vodafone Smart Tab 2 İnceleme
CHIP Online Notu 73
  • Sağlam yapı
  • Hem arka hem ön kamera var
  • İyi ses kalitesi
  • 3G bağlantısı
  • Birden çok uygulamayı çalıştırmada zorlanıyor
  • Zayıf ekran
  • Yavaş
  • 4 GB'lık dahili depolama yetersiz

Vodafone'un yeni 7 inçlik tabletini test merkezimizde konuk ettik. Nexus 7 gibi orta seviye tabletlerle yarışan Smart Tab 2 7 inç, rakipleri karşısında herhangi bir avantaja sahip mi? Smart Tab 2'ye yakından bir bakalım.

Şu an Türkiye'deki Vodafone mağazalarında, 24 ay taahhüt karşılığında aylık 30 veya 49 TL'ye bulunabilen Smart Tab 2, metalle çevrili kalın plastik kasası ile adeta bir zırh giymiş gibi. 400 gram ağırlığında olan cihaz, 7 inçlik bir tabletten beklenen ağırlığın epey üzerinde.

Tabii bu cihazı diğer amiral gemisi rakipleriyle karşılaştırmak hata olur. Bu gözle baktığımızda özellikleri oldukça tatmin edici, 3G, arka ve ön kameralar, ve bunların yanında Android işletim sistemiyle gelen tüm işlev ve özelliklere sahip.

Cihazın geri planda kalmasının asıl sebepleri ise küçük 4GB'lık dahili belleği, basit 1GHz işlemcisi ve sadece ortalama olan ekranı.

7 inç plastik ve metalden oluşan yapısıyla kendi kategorisindeki en ağır tabletlerden olan Smart Tab 2, yatağınızda şöyle rahat rahat kullanmak istediğinizde, veya uzun sürelerle elinizde tutmak istediğinizde bileğinizi oldukça yoruyor. Bu ağır yapının tek avantajı da darbelere karşı normalden daha dayanıklı olması. Taşınabilirliğin mi yoksa dayanıklılığın mı daha önemli olduğu ise size kalmış.

Kulaklık girişi, micro-USB portu ve ses tuşu gibi standart özellikler cihazda mevcut. Bunlara ek olarak SD ve SIM kart yuvaları da var. SD kart ile belleği 32GB'a kadar yükseltilebiliyor.

Işık sensörü olmadığından otomatik ışık ayarlaması yok ve direk güneş ışığında ekranı iyi göremiyoruz. 1024x600 çözünürlüğü yeterli olsa da, Nexus 7 gibi 1080p ekranı oldukça ucuza sunan tabletler olduğunu düşününce biraz eski görünüyor.

Arayüz

Neyse ki Vodafone, Smart Tab 2'nin arayüzünde çok fazla oynama yapmamış. Cihazı açtığımızda tertemiz bir Android ile karşılaştık. Karşılaştığımız tek değişiklik ise Vodafone klavyeydi. Bu klavyeyi şaşırtıcı şekilde kullanışlı bulduk, Android'in kendi klavyesinden daha iyi olduğu bile söylenebilir. Ama SwiftKey kadar iyi de değil.

Ekran dokunmalara karşı olması gerektiği kadar duyarlı, ama tepki biraz geç. Özellikle birkaç uygulamayı aynı anda çalıştırıyorsanız, 1GHz işlemci ve 1GB RAM'ın bazı durumlarda ne kadar yetersiz kalabildiğini anlıyorsunuz.

Uyarı çubuğuna sağ alt köşeden erişiyoruz. Burada Wi-Fi, ekran dönme ayarları, parlaklık gibi basit ayarların yanında pil göstergesi, SD kartta kalan alan gibi bilgileri görebiliyoruz. İlginç birşey ise uyarı çubuğundan en son yapılanları öğrenebilmeniz. Bu sayede tabletin izniniz olmadan kullanılıp kullanılmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

İnternet

Vodafone Smart Tab 2, hem Android tarayıcı hem de Chrome yüklü olarak geliyor. Ice Cream Sandwich'in tarayıcısı iyi çalışsa da, zaman zaman yavaş kalabiliyor.

Birçok tablette olduğu gibi Flash, Smart Tab 2'de de desteklenmiyor. Ama Flash kullanan sitelerin içeriğine erişebilen kendi uygulamaları olduğunu düşününce (BBC iPlayer, YouTube), bu pek de bir eksi sayılmaz.

3G ve Wi-Fi özelliğine aynı anda sahip olan cihazların genelde belli bir fiyatın altında olmadığını düşünürsek, Smart Tab 2'nin bu açıdan oldukça çekici olduğunu söyleyebiliriz.

Siteler kendiliğinden ekrana göre boyutlanarak yükleniyorlar. Bu tüm tabletlerde standart birşey değil. Sayfaya istediğimiz gibi yakınlaşıp uzaklaşabiliyoruz, yazılar da buna göre en iyi netliğe ayarlanıyor.

Müzik, filmler, kitaplar, galeri

Müzik, film, kitap ve oyunlar için Google Play Store hizmetimizde. Vodafone kendine has bir mağazaya sahip değil ama Google'ınki zaten yetiyor da artıyor bile.

Daha önce söylediğimiz gibi Smart Tab 2'nin yalnızca 4GB olan dahili depolama alanı çok yetersiz. Ve bunun da büyük bir kısmı işletim sistemi ve yüklü gelen uygulamalarla harcanmış. Yani bir SD kart alarak belleği büyütmek kaçınılmaz.

Müzik

Cihazın ses kalitesi iyi ve temiz. Müzik çalarken müziği kesmeden diğer şeylerle de uğraşabiliyoruz. Bas sesleri çok yüksek olan müziklerde aynı güzelliğe sahip olmasa da, zaten bu küçük hoparlörlerden çok fazla şey beklememek lazım. Tabii iyi bir kulaklık ile ses kalitesini çok yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz.

Filmler

Play Store'dan müzik ve film indirmek Smart Tab 2 ile şaşırtıcı şekilde kolay ve hızlı. Tabii hızın Wi-Fi ve internet hızınızla yakından alakalı olduğunu unutmamak gerek. Video çalma uygulaması YouTube'un uygulamasına çok benziyor. Ekrana dokunmadığımızda birkaç saniye içinde kontroller kayboluyor, filmin istediğimiz yerine rahatlıkla atlayabiliyoruz.

Yine daha önce de söylediğimiz gibi, 90 dakikalık bir filmi böylesine ağır bir tablette elde tutarak izlemek kolunuzu ve bileğinizi çok fazla yoracaktır. En iyi çözüm aleti bir şeye yaslayarak izlemek.

Kitaplar

Kindle uygulamasıyla kitapları kullanmak kolay, sayfalar arasında geçişte hiç gecikme yok. Tabii düşük çözünürlük nedeniyle yazılardaki piksellenmenin tecrübenizin kalitesini düşüreceğini hesaba katmak lazım.

Galeri

Galeri uygulaması çok akıcı çalışıyor, resimleri ortalığa yayılmış iskambil kartları gibi gösteren animasyon oldukça havalı. Resimlere sadece çok basit ayarlamalar yapabiliyoruz, döndürmek, kesmek gibi. Ama bundan başka pek birşey yapamıyoruz.

Cihaz dahili bir medya akışı uygulamasıyla geliyor. Vodafone Media Manager isimli bu uygulama ile, Wi-Fi ağınıza bağlı olan diğer cihazlara medya akışı yapabiliyorsunuz.

Oyunlar, pil, kamera

Cihazın oyun performansını da test etmek istedik ve bu yüzden Let's Bowl'ı indirip, açılmasının Nexus 7'ye oranla ne kadar sürdüğünü karşılaştırdık. Smart Tab 2, oyunu ancak 14 saniyede açarken, Nexus 7 bunun yarısı sürede oyunu açtı.

Cihazı daha da zorlamak için oyunu oynarken bir yandan da büyük boyutlu başka bir oyunu indirmeye çalıştık. Let's Bowl'a geri dönmeye çalıştığımızda oyunun neredeyse hiç tepki vermediğini gördük. Nexus 7 ise bana mısın demeden oyunu çalıştırmaya devam etti.

Google Maps ise yeterince iyi çalıştı, yerimizi hemen buldu, ayrıca 3G ile etrafı rahatlıkla keşfedebildik.

Pil ömrü

Smart Tab 2'nin pil ömrü çok iyi değil, normal bir kullanıma ancak 5 saat kadar dayanabiliyor.

Buna biraz oyun oynamak ve video izlemek dahil. Ama bizce pili asıl yiyen 3G. Yani 3G'yi kapatarak pilin ömrünü bir saat veya daha fazla uzatmak mümkün olabilir. Kendi sınıfındaki diğer tabletlerin pil ömürleri ise Nexus 7 için 8, Kobo Arc için ise 6'ydı.

Kamera ve video

Cihazda beklendiği gibi ön ve arka kameralar mevcut. Ön kamera 0.3MP, arka kamera ise 2MP. Maalesef flaş yok, ama muhtemelen cep telefonunuzda daha iyi bir kamera varken kocaman bir tabletle resim çekmek istemezsiniz. Güneşli günlerde dışarıda resim kalitesi gayet iyi, ama diğer tüm durumlarda bu 2MP'lik kameradan fazla birşey beklememek lazım.

Kamera uygulaması çok basit, tüm tuşlar ekranın ortasında. Birçok ufak ayarlama yapılabiliyor fakat bunlarla kaliteyi arttırmak pek mümkün değil.

Artılar ve eksiler

Artılar ve eksiler

Vodafone Smart Tab 2 tam orta seviye bir tablet. Canınızın sıkılmasını engelleyecek kadar iyi, ama kendi boyut ve fiyat sınıfındaki, Kindle Fire HD, Nexus 7, veya Asus Fonepad ile yarışabilecek kadar iyi de değil.

Beğendiğimiz özellikleri

3G özelliği kullanışlı. Evinizden çıkmadan önce herşeyi indirmek zorunda olmamak güzel. Yakın fiyat aralığındaki çoğu tablette 3G olmadığı için bu önemli bir artı.

Hem ön hem de arka kamerasının olması da diğer bir artısı. Diğer daha iyi, orta seviye tabletlerin (Nexus 7 gibi) arka kamerası yok.

Son olarak kulaklıklı veya kulaklıksız, ses kalitesi iyiydi. Kendi hoperlörleri şaşırtıcı şekilde cızırtısız temiz ve güzel bir ses veriyor.

Beğenmediğimiz özellikleri

Tabletin ağırlığı en önemli dezavantajı. 400g ağırlık, uzun sürelerle elde tutmak için gerçekten çok fazla. Eliniz yorulduğunda tablette ne yaptığınızdan çok, ağrıyan kolunuza ve bileğinize odaklanmaya başlıyorsunuz.

Ekran çözünürlüğü de (1024 x 600) artık günümüz standartlarının gerisinde. Renkler de olması gerektiği kadar canlı değil.

Bir de tepki geçliği meselesi var maalesef. Performans konusunda pek iyi olmayan Smart Tab 2, birden fazla uygulama kullandığınızda afallamaya başlıyor.

Özetle

Smart Tab 2, bir Android tabletten beklenecek neredeyse herşeyi yapabilen bir cihaz. Müzik dinleyebilir, film izleyebilir ve kitap okuyabilirsiniz. Tabii ki daha iyi bir tablete göre deneyiminizin seviyesi sınırlı olacağını unutmamak gerek.

Kimler Almalı

Rakipleri karşısında açık bir dezavantajda olan bu tableti, 3G özelliği, iki kamerası, ucuz olması veya dayanıklı olması gibi sebeplerle almak isteyebilirsiniz.

Alternatifleri

Smart Tab 2'nin en iyi alternatifi, kendinden daha iyi olan Nexus 7. Eğer incelememizde Smart Tab 2'yi özellikle istemenize sebep olacak bir nokta yakalayamadıysanız Nexus 7, HD ekranı, daha hafif yapısı ve birçok özelliğiyle sizi daha çok tatmin edecektir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vodafone Smart Tab 2
Ürün Markası Vodafone
CHIP Online Notu
73
ModelSmart Tab II 7 inç
İşletim SistemiAndroid 4.0
İşlemciMTK 6575
İşlemci Hızı1.0 GHz
Çekirdek (CPU)1
Ekran TeknolojisiTouch Screen
Ekran Boyutu7 inç
Ekran Çözünürlüğü1024 x 600 px
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera0.3 MP
Arka Kamera2 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothYok
MicroSDYok
HDMIVar
USBVar
Pil Ömrü5 saat
Boyutlar122 x 192 x 11.5 mm
Ağırlık400 gr.
Okuyucu Yorumları