Geniş kapasite, yüksek performans.

Hem geniş kapasite hem yüksek performans isteyen kullanıcılara uygun.

WD VelociRaptor İnceleme
CHIP Online Notu 91
  • Performans
  • SSD'lere göre kapasite ve fiyat avantajı
  • RAID 0'da neredeyse SSD'ye rakip

Raptor serisinin devamı olan VelociRaptor ürün ailesinin elimizdeki modeliyle 1 TB'lık üyesi WD VelociRaptor, sıradan 3.5 inçlik disklerle kıyaslandığında farklı yapısı ve yüksek hız imkanı sunan performansıyla özellikle profesyonellere hitap eden bir disk olarak öne çıkıyor. İncelediğimiz modeliyle WD1000DHTZ kod adına sahip olan WD VelociRaptor'a şimdi daha yakından bakalım.

10.000 RPM dönüş hızı

Tam 10.000 RPM hızına sahip olan WD VelociRaptor, böylece hız olarak ayrılıyor. 3.5 inç yapıda kasası içinde 2.5 inç bir gövdeye sahip olan disk, böylece 3.5 inç montaj olanağı veriyor. Ancak 2.5 inçli diskin çevresinde yer alan bu kasa yalnızca diski taşıma görevi görmüyor. Özel soğutma işlevi gören bir yapıya sahip olan bu kasa, böylece WD VelociRaptor yüksek hızlarda çalıştığında ek soğutma desteği sağlıyor. Diskin teknik detaylarına bakacak olursak az önce de belirttiğimiz gibi 10.000 RPM'e, yani dönüş hızına sahip olduğunu öncelikle söyleyebiliriz. Ayrıca 64 MB önbelleğe sahip olan WD VelociRaptor, elimizdeki modeliyle 1 TB'lık kapasite sunuyor. Böylece yüksek kapasiteye ihtiyaç duyan kullanıcıların beklentilerini karşılayabilen disk, elbette farklı modeller altında farklı kapasite seçenekleri de sunuyor. SATA 6 GB/s arabirimin desteklendiğini de söyleyelim.

Geniş kapasite, küçük boyut

WD VelociRaptor, sıradan 3.5 inçlerin sunduğundan daha yüksek performans almanızı sağlayacak bir sabit disk. Sahip olduğu 10.000 RPM'lik dönüş hızını 2.5 inç form faktöründe sunan WD VelociRaptor, böylece hem dönüş hızından hem de veriye erişim süresinden kazanç sağlamanıza olanak tanıyor. Daha hızlı dönüş hızını daha küçük disk üzerinde sunan WD VelociRaptor, bu sayede sıradan 3.5 inçlik disklerden gözle görülür ölçüde daha yüksek performans sunuyor. Sıralı okuma ve yazma hızlarıyla 200 MB'ın üzerinde hız sunan WD VelociRaptor, geniş disk kapasitesiyle de SSD'lerin yanında da avantaj yaratıyor diyebiliriz. Zira bu boyuta yakın bir SSD satın almaya kalktığınızda ödeyeceğiniz fiyat farkı oldukça yüksek olacaktır. WD VelociRaptor'ın fiyatından bahsedecek olursak, ürünü incelediğimiz tarihte 744 TL olduğundan bahsedebiliriz. Bu fiyatıyla her ne kadar 3.5 inçlik disklerden fark yaratıyor gibi görünse de, sunduğu performansa baktığımızda yüksek olmadığı açık. Ayrıca WD VelociRaptor için Western Digital'in verdiği garanti süresi ise tam 5 yıl. Bu üzün süre WD VelociRaptor'ın ne kadar güvenilir olduğunun da adeta bir kanıtı niteliğinde.

Özetle

Hem kapasite hem yüksek hız arayan kullanıcılara uygun olan WD VelociRaptor, 3.5 inçlik kasası içinde taşıdığı 2.5 inçlik diskle birlikte yüksek performans sunuyor. 1 TB'lık disk kapasitesiyle geniş bir depolama alanı sunan disk, özellikle iş istasyonları için uygun.

Kimler Almalı

Özellikle iş istasyonları için kullanılabilecek olan WD VelociRaptor, elbette yüksek hız arayan kullanıcılar tarafından da tercih edilebilir.

Alternatifleri

İncelediğimiz modeliyle 1 TB'lık kapasite sunan WD VelociRaptor'un 250 ve 500 GB'lık modelleri de bulunuyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD VelociRaptor
Ürün Markası Western Digital
CHIP Online Notu
91
Arayüz SATA 6 GB/s
Kapasite 1 TB
Form Faktörü 3,5 inç
Dönüş Hızı 10.000 rpm
Önbellek 64 MB
Garanti 5 yıl
Okuyucu Yorumları