Windows Phone 8.1'i inceledik!

VİDEO İNCELEME: Windows Phone 8.1'in getirdiği yenilikleri videoda tek tek inceliyoruz!

CHIP Online Notu 86
  • Bildirim merkezi
  • Yenilenen ekran ve tema seçenekleri
  • Çizerek yazma özelliği
  • Internet Explorer güncellemeleri
  • Ses denetimlerinin ayrılmış olması
  • Uygulamaların çeşitliliğinin artması gerekiyor
  • Menü yapısında hala bazı optimizasyonlara ihtiyacı var.

Son dönemde Windows Phone işletim sistemi, dişli rakipleri iOS ve Android karşısındaki yerini sağlamlaştırmaya ve pazardaki yerini güçlendirmeyi başardı. Üstüne bir de Windows Phone 8.1 güncellemesiyle yeni özellikler kazanan işletim sistemi, böylece halihazırda Windows Phone platformunu kullananlara yeni heyecan yaşatmasının yanında diğer platformlardaki kullanıcıları da kucaklayacak bir surete büründü.

Windows Phone 8.1'deki pek çok yeniliği diğer platformlarda bulmanız mümkün. Fakat Microsoft, bu seçenekleri değerlendirerek kullanımı kolay ve işe yarar işlevler sunmuş. Bu sayede yenilikler, Windows Phone platformuna gerçek anlamda fayda getiren, katkıda bulunan yenilikler olmuş.

Bu videomuzda Windows Phone 8.1'in getirdiği yeniliklerden bahsedeceğiz ve yeni sürümü yakından inceleyeceğiz. Ancak daha öncesinde şu an Windows Phone 8.1'i yalnızca geliştirici olarak kaydolarak kullanabildiğinizi de söyleyelim. Bu işlem ise oldukça basit. AppStudio.WindowsPhone.com adresinden hesabınızla giriş yapıp yeni proje başlattıktan sonra uygulama marketten Preview for Developers uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Ardından güncelleme işlemlerini başlatıp kısa bir süre içinde yeni platforma kavuşabiliyorsunuz. Diğer yandan Final sürümünü denemenin tek yolu ise önümüzdeki haftalarda satışa sunulacak yeni Lumia'lardan birini almaktan geçiyor. Güncellemenin normal yollarla mevcut telefonunuza gelmesini içinse yaz aylarını beklemeniz gerekli. Bu bilgilendirmeyi de yaptıktan sonra şimdi, Windows Phone'un yeni sürümüne daha yakından bakalım.

Bildirim Merkezi

Windows Phone'un en zayıf noktalarından biri olan uyarılar, yeni bildirim merkezi sayesinde beklediği yeteneklere kavuşuyor. Eskiden giriş ekranınıza sabitlemediğiniz bir uygulamadan bir uyarı geldiğinde, o sırada ekrana bakmıyorsanız, bunun hangi uygulamadan geldiğini anlamanız oldukça zordu. Artık bildirim merkezi sayesinde örneğin e-postalar, Twitter ve Facebook gibi sosyal hesaplarınızdan gelen uyarılar bu alanda görüntüleniyor. Uyarıları temizlemek için "Tümünü temizle" düğmesine de sahipsiniz.

Yeni işlem merkezi ise uyarılar için daha fazla işlev sunduğu gibi, uçak modu, Wi-Fi, Bluetooth ve konum kilidi gibi ayarlara hızla ulaşmanızı sağlıyor. Yine bu alanı kullanarak tüm ayarlara erişebiliyorsunuz. Ancak mobil veriyi kapatıp açmanızı sağlayacak bir düğmenin burada bulunmaması ise hala bir eksiklik olarak göze çarpıyor.

Cortana

Cortana, Windows Phone'un ihtiyaçlarınızı kendiliğinden anlayan, hayatınızı kolaylaştırmayı amaçlayan kişisel yardımcısı. Ancak Cortana, henüz Türkçe dil desteği olmadığı için Türkiye'deki telefonlarda normal şartlar altında kullanılmıyor: Ondan faydalanabilmek için telefonunuzun bölgesini ABD, dilini ise İngilizce olarak değiştirmeniz gerekiyor. Aksi halde Cortana'yı açmanız mümkün değil. Anlaşılan Cortana için biraz beklememiz gerekiyor.

Yeni Windows Phone ekranı

Bir başka ve en göze çarpan yeniliklerden biri de giriş ekranınızın sütun sayısını 4 veya 6 sütun olacak şekilde belirleyebilmeniz ve nihayet arka plan için bir resim seçebilmeniz. Arka plan için düz bir renk yerine duvar kağıdı kullanmayı tercih ederseniz, kutucuklar saydam hale geliyor. Bu özelliği gayet beğendiğimizi söyleyelim. Özellikle halihazırda Windows Phone kullanıcılarına heyecan verici bir serbestlik ve görsellik sağlıyor.

Çizerek yazma

Windows Phone'da Swype stili yazma hayalleri kurduysanız, artık hayalleriniz gerçeğe dönüşmüş sayılabilir. Windows Phone 8.1, klavye üzerinde şekiller çizerek metin girişi yapmanıza izin veriyor. Bu yönteme alıştığınızda cümlelerinizi daha hızlı girebiliyorsunuz.

Çizerek yazma işlevini kullanmak için parmağınızı kaldırmadan yazmak istediğiniz kelimenin harfleri üzerinde dolaşmanız gerekiyor. Denemelerimize dayanarak işlevin başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Internet Explorer 11 ve dahası

Yenilenen Internet Explorer, inPrivate gezinti, okuma görünümü, sınırsız sekme, yüzde 45-70 tasarruf sağlayan veri tasarruf modu gibi yeni işlevlerle geliyor. Arka planda ise çeşitli performans geliştirmeleri var. Internet Explorer 11'deki geliştirmeler çok büyük olmasa da yerindeler. Genel kullanımda Windows Phone 8'deki gibi çalışan tarayıcıda herhangi bir soruna rastlamadık.

Daha fazla geliştirme

Windows Phone 8.1'de zamandan ve bazen paradan da tasarruf etmenizi sağlayacak yenilikler var. Bunlardan biri olan Akıllı Wi-Fi, etrafınızdaki Wi-Fi hotspot'lara otomatik olarak oturum açarak mobil verinizden tasarruf etmenizi sağlıyor. Aynı işlev, evinizdeki Wi-Fi bağlantısını arkadaşlarınızla paylaşmanıza da izin veriyor. Tabi bu işlevden faydalanabilmek için arkadaşınızın da bir Windows Phone sahibi olması gerekli.

Ayrı ses denetimleri

Windows Phone 8.1, nihayet ses denetimlerini de birbirinden ayırıyor: Artık zil sesleri, uyarılar ve uygulamalar için farklı ses seviyesi denetimlerine sahipsiniz. Küçük bir geliştirme olabilir, ancak bu tür küçük geliştirmeler işletim sistemini daha kullanılır kılıyor.

Özetle

Windows Phone 8.1'le beraber Microsoft, kullanıcılarının isteklerini yerine getiriyor. Yeni uyarı merkezi, herkesin istediği yenilikler arasındaydı. Tema konusundaki yenilikler ise gerçekten heyecan verici. Cortana da zaman içinde gelişecek, daha kişisel hale gelecek başarılı bir kişisel yardımcı. Ülkemiz için sunulduğunda severek kullanılacağına eminiz.

İşletim sistemi olarak Windows Phone'un olgunlaştığını, rakip platformlarla işlevler anlamında eşleştiğini söylemek mümkün. Windows Phone'un hala zorlandığı alan ise uygulamalar. Tek mesele, belirli uygulamaları bulmak değil, zira diğer platformlardaki önemli uygulamalar Windows Phone'da zaten var. Ancak uygulamaların Windows Phone sürümleri daha geriden geliyor. Yani Microsoft'un geliştiricileri platforma uzun dönemli bağlamak üzere bir çözüm bulması gerekiyor.

Bu incelememizde Windows Phone 8.1'in en önemli yeniliklerine ışık tutmaya çalıştık. Bahsettiklerimizin dışında daha pek çok göze çarpan yenilik bulunuyor. Eminiz siz de bizim gibi yeni platformu kullandıkça yenilikleri memnuniyetle karşılayacaksınız.

Son olarak tekrar hatırlatalım. Şu an Windows Phone 8.1'i yalnızca geliştirici olarak kaydolarak kullanabiliyorsunuz. Bu işlem ise kulağa geldiğinin aksine oldukça basit. Siz de geliştirici olarak kaydolabilir ve Windows Phone 8.1'in dünyasını keşfe çıkabilirsiniz. Yeni sürümle birlikte daha keyifli bir Windows Phone deneyimi yaşayacağınızdan eminiz. Diğer yandan Final sürümünü denemenin tek yolu ise önümüzdeki haftalarda satışa sunulacak yeni Lumia'lardan birini almaktan geçiyor. Güncellemenin normal yollarla mevcut telefonunuza gelmesini içinse yaz aylarını beklemeniz gerekli.

Kimler Almalı

Halihazırda bilgisayar ve tabletinde Windows işletim sistemini kullanan kullanıcıların yanı sıra gerçekten stabil çalışan, senkronizasyon seçenekleriyle dikkat çeken ve diğer yandan gerek görselliği gerekse de hayatı kolaylaştıran seçenekler sunmasıyla kullanışlı bir işletim sistemi sahibi olmak isteyenler, Windows Phone platformunu tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer kullandığınız işletim sistemi size geniş bir uygulama alanı sunsun istiyorsanız yakından incelemeniz gereken işletim sistemi olarak Android platformunu önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Windows Phone 8.1
Ürün Markası Microsoft
CHIP Online Notu
86
Platform Windows Phone
Sürüm 8.1
Okuyucu Yorumları