XFX Radeon RX 570 RS İncelemesi

AMD'nin Polaris mimarili Radeon RX 570 ekran kartının XFX yorumuna göz atıyoruz.

CHIP Online Notu 77
  • Uygun performans
  • Alümnyum arka plaka
  • Hız aşırtmalı
  • Geniş bağlantı desteği
  • Fiyat

Ekran kartı piyasası son dönemde Bitcoin ve benzeri kripto para madenciliği ile birlikte büyük hareketlenme yaşadı. Elbette gerek AMD gerek NVIDIA, oyuncular için hazırladıkları ekran kartlarının madencilik için kullanılmasını pek istemiyor; zira oyuncular ekran kartı satın almak istediklerinde stok problemleri yaşıyorlar. Bu nedenle her ne kadar iki marka da Bitcoin madenciliği için özel kartlar üretme kararı almış olsa da, yine de bazen bazı model ekran kartlarını bulmak zor olabiliyor.

Stok problemlerini en çok NVIDIA ve AMD kartlarını kullanan popüler markaların modellerinde görüyoruz. Ancak farklı alternatifler de pazarda yer alıyor. Sapphire bunlar arasında belki de en popüleri. Ayrıca yine daha önce Galax'ın farklı model ekran kartlarını incelemiştik. Bu kez de elimizde XFX markasının Radeon RX 570 ekran kartı bulunuyor.

XFX AMD Radeon RX 570, AMD'nin polaris mimarisini temel alıyor. 2048 paralel işlemci, 1264 MHz taban saat hızı ve 4 GB GDDR5 belleklerin sahibi olan kart, 1284 MHz'e saat hızını hızaşırtmayla arttırabiliyor. 256-bit veriyo yolunu kullanan bir kart olan XFX AMD Radeon RX 570, 7000 MHz bellek saat hızı ve 7100 MHz hızlandırılmış saat hızıyla da dikkat çekiyor.

Çekirdek saat hızlarıyla referans tasarım AMD Radeon RX 570'e göre bir miktar da olsa hızaşırtmayla gelen ekran kartı, Radeon CHILL teknolojisini getiriyor ve elbette ayrıca Radeon ReLive yazılımı ile destekleniyor.

Hız aşırtma noktasında kolaylık sağlaması açısında True Clock teknolojisini de kullanıcılara sunan XFX, böylece ekran kartını en yüksek verimlilikte kullanabilme opsiyonu getiriyor.

Kartın tasarımına baktığımızda, çift fanlı bir profili gözettiğini görüyoruz. Arka kısmında alüminyum plakaya yer verilmiş olması, soğutma performansı için oldukça önemli. Bu plaka sayesinde, ekran kartı yük altında daha etkili şekilde soğuyabiliyor.

XFX, buna ek olarak özel olarak geliştirdiği bir VRM ve bellek soğutucusunu da kartın iç yüzeyine yerleştirmiş durumda. Bu sayede sıcaklık seviyesinin üst seviye kulanımda minimumda tutmak için çalışılmış. Yine özel ısı borularını da kartın içeriğinde kullanan XFX, termal soğutma performansını yüzde 40'a varacak şekilde arttırıyor.

FinFet 14nm teknolojisini kullanan kart, AMD'nin 4'üncü nesil GCN mimamirisi ile DirectX 12 ve Vulkan desteği sağlıyor. Ayrıca CrossFire teknolojisi de kartta desteleniyor.

Son olarak kartın bağlantıları arasında 3 adet DisplayPort 1.2 ve 1 HDMI 2.0b slotu ile 1 DVI slotunun yer aldığını söyleyelim ve şimdi test sistemimizin detaylarına bakalım.

HP Omen X kasasında, HP anakart üzerinde su soğutmalı Intel Core i7-6700K işlemcimiz bulunuyor. 32 GB kapasiteli ve 2133 MHz frekansında DDR4 bellekler ile Samsung 512 GB M.2 SSD de sistemimizin ana bileşenlerini oluşturuyor. 1300W'lık bir güç kaynağımız ve Acer'ın Predator Z35 kavisli 21:9 monitörünü kullanıyoruz. Ekran kartı olarak da elbette elimizdeki XFX AMD Radeon RX 570 RS'e yer veriyoruz. Şimdi bakalım, kart bizim sistemimizde nasıl bir performans almış.

XFX Radeon RX 570 RS test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak XFX Radeon RX 570 RS ekran kartı segmentine uygun ölçüde performans üreten bir ekran kartı oluyor. XFX'in bu modelinin performans noktasında GTX 1060 ile RX 470 arasına konumlandığını söyleyebiliriz. Hızaşırtma uyguladığınızda aldığınız sonuçları pozitif anlamda etkileyebiliyorsunuz.

XFX Radeon RX 570 RS'in fiyatının ise 2899 TL olduğunu söyleyelim. Fiyat noktasında ise pahalı olduğunu söylemek lazım.

Alternatifleri

XFX Radeon RX 570 RS'e alterantif olarak Sapphire Nitro+ Radeon RX 570 8GB OC modelini de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli XFX Radeon RX 570 RS
Ürün Markası XFX
CHIP Online Notu
77
Akış İşlemcisi 2048
Standart Saat Hızı 1264 MHz
Artırılmış Saat Hızı 1284 MHz
Bellek 4GB GDDR5
Bellek Saat Hızı 7100 MHz
Bellek Arayüzü Genişliği 256-bit
Bağlantılar 1 x HDMI 2.0b, 3 x DisplayPort 1.4, 1 x DVI
Güç Bağlantısı 8 pin
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı 500 Watts
TDP 150 watt
Uyumluluk DirectX 12, Vulkan, OpenGL 4.5
Boyutlar 240 x 120 x 40 mm
Okuyucu Yorumları