Xiaomi Redmi 7A İnceleme

Bu telefon gerçekten bütçe dostu mu? 900 TL'lik Redmi 7A'yı inceledik!

CHIP Online Notu 85
  • Kompakt yapı
  • Parlak ekran
  • Uygun fiyat
  • Uzun pil ömrü
  • Güncel yazılım
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • FM radyo
  • Kameranın düşük ışık performansı
  • Kutu içeriğinde kulaklık yok
  • 2 GB RAM

1000 TL altına konumlanan uygun fiyatlı olarak kategorilendirilen akıllı telefonların özelliklerine baktığımızda, gün geçtikçe daha iyi hale gelmeye başladıkları aşikar. Bugün inceleyeceğimiz Xiaomi'nin Redmi 7A modeli de bunlardan biri ancak elbette pazardaki aynı kategoride yer alan tek model de Redmi 7A olmuyor. Bu modeller arasına yeni katılması ise, en büyük cazibesini oluşturuyor desek yeridir, zira cihaz güncel işletim sistemiyle geliyor. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan hemen Redmi 7A'ya yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Xiaomi, Redmi 7A'da, donanım içeriğiyle olduğu kadar tasarımda da birtakım değişikliklerde bulunmuş. Akıllı telefon pazarındaki mevcut renk trendini takip eden şirket, Redmi 7A'yı elimizdeki gibi mat mavi renkli olduğu gibi, ayrıca canlı mavi, altın ve siyah renk seçenekleriyle de satışa sunuyor.

Arkadaki kamerayı Redmi 6A'daki gibi yatay değil, bu kez dikey olarak yerleştiren Xiaomi, burada tek LED flaşlı tek kameraya yer ayırmış. Ayrıca hoparlör mazgalını da telefonun altına taşımış.

Bu arada ilginçtir, Redmi 7A selefinden 20 gram kadar daha ağır bir telefon. 165 gram ağırlığında olan telefon, yine daha kalın bir gövdeyle geliyor. Telefonun kalınlığı 9.6 mm.

Plastik bir yüzeye sahip olan Redmi 7A, sol tarafta microSD kart ve çift SIM kart çekmecesini, sağ tarafta da ses ve güç butonlarını bir arada bulunduruyor. Hoparlör mazgalı ile microUSB yuvası telefonun altındayken, üst kenarda da kulaklık girişini buluyoruz. Evet, Redmi 7A'da 3.5 mm kulaklık girişi var. Ayrıca telefonda FM radyo desteğinin de bulunduğunu söyleyelim.

Redmi 7A'nın çevresinde bir modülün eksikliği sizin de gözünüze çarpmıştır. Telefonda herhangi bir parmak izi sensörü yok. Artık hemen her telefonda görmeye alıştığımız sensör bu modelde de olsa iyi olurmuş doğrusu.

Yüz tanıma ise mevcut. Ön kamera yoluyla yüz tanımayı çalıştırabiliyorsunuz. Ancak bize sorarsanız bu yöntemden güvenlisi klasik PIN doğrulama olacaktır.

Ekran

Ekran

Redmi 7A'nın ekranı 5.45 inç büyüklüğünde. Bu anlamda kompakt boyutlarına karşın nispeten büyük bir ekran kullanmak isteyenleri memnun edecektir. Telefonda panel olarak IPS LCD kullanılırken, ekran en - boy oranı 18.9, ekran – gövde oranı ise yüzde 74 seviyesinde. Ekran çözünürlüğü ise segmentine göre tahmin edilebileceği gibi HD+, yani 720x1440 piksel. Buna bağlı olarak telefonun piksel yoğunluğu da 295 ppi seviyesinde.

Ekranın parlaklık oranının yeterli olduğunu söylemek mümkün. Ekranın ortası 533 kandelaya kadar ulaşabiliyor, ancak benzer şeyi kontrast oranı için söylemek pek mümkün olmuyor diyebiliriz. Telefonun ekranı kontrast noktasında pek tatmin edici değil.

İşletim Sistemi

İşletim Sistemi

Redmi 7A, elbette teknik altyapı ve yazılım olarak selefine büyük oranda farklar getiriyor. Android 9 işletim sistemiyle gelen telefonda, arabirim ise MIUI 10 olarak karşımıza çıkıyor. Bu arabirim ile standart kullanıcı arayüzüyle Android'den farklı görünse de, daha önce de Android işletim sistemini kullananlar hızlı şekilde bu arayüze uyum göstereceklerdir. Bu arada telefonu açar açmaz yeni bir güncelleme aldığımızı da söyleyelim.

Performans

Performans

Redmi 7A'nın teknik kadrosuna bakarsak, elbette bütçe dostu her model ile benzer altyapıyı görüyoruz. Özellikle 16 GB hafıza ve 2 GB RAM bu kategoride kötü bir standart doğrusu. Artık bu kategoride piyasaya çıkacak modellerde en az 32 GB ve 3 GB'ın olması gerek ki, fiyat muadili modeller arasında bu ikiliyi barındıran telefonlar mevcut.

Telefonun işlemci hanesinde Qualcomm Snapdragon 439 bulunuyor. 8 çekirdekli bu işlemci 2 adet 2.0 GHz frekansında çalışan Cortex-A53 performans çekirdeğinden ve yine verimlilik odaklı 6 adet 1.45 GHz frekanslı çekirdekten oluşuyor. Telefonda yer alan grafik işlemci de buna bağlı olarak Adreno 505 oluyor.

Bu işlemci ve teknik kadro neticesinde aldığımız sentetik test sonuçlarına baktığımızda, Redmi 7A Geekbench'ten tek çekirdek skoruyla 853 puan, çoklu çekirdek performansıyla ise 3096 puan toplayabiliyor.

AnTuTu Benchmark'a geldiğimizdeyse burada da telefonun 75016 puan toplayabildiğini görüyoruz.

Bu sonuçları yorumlayacak olursak, Redmi 7A'nın Samsung Galaxy J8, Casper VIA F2, Alcatel 5V gibi modellerle benzer bir performans gösterdiğini söylemek mümkün.

Kullanıcı deneyimi noktasında da bahsedersek, ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar ve uygulamalarla çok yormayacak olanlar Redmi 7A'dan memnun kalacaklardır. İşletim sistemi noktasında akıcı bir kullanım sağlıyorsunuz, ancak mesela arka planda çalışan uygulamalar arasında geçiş yaparken, biraz beklemeniz gerekebiliyor.

Web dolaşımında da yine rahat kullanacağınız telefonda ne yazık ki 802.11ac desteği bulunmuyor bu arada; bunu da belirtelim.

Oyun konusunu merak edenler içinde yanıtlayalım: Bu telefonda PUBG oynamayı düşünüyorsanız, yüksek performans almayı beklemeyin. Düşük grafik ayarlarında nispeten rahat oynayabiliyorsunuz. Zira telefon yoğun grafik ve işlem odaklı oyunlardan ziyade, daha basit oyunların ihtiyacını karşılıyor. Zorlu oyunlarda kare atlamaları eğlenceyi baltalayacaktır.

Xiaomi Redmi 7A performans testlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Pil Ömrü ve Sıcaklık

Pil Ömrü ve Sıcaklık

Xiaomi, Redmi 7A'da bataryayı selef modele kıyasla daha büyütmüş durumda. Redmi 6A'da 3000 mAh kapasitesinde bir batarya bulunurken, Redmi 7A'da kapasite 4000 mAh'e ulaşmış. Böylece kabaca hemen söyleyebiliriz ki, bu telefonu her gün şarj etmek zorunda kalmayacaksınız.

Bataryasıyla ve güç tüketimiyle sınıfının en verimli telefonlarından biri olmayı başaran Redmi 7A, yaptığımız pil testlerinde iyi sonuçlar üretti. Minimum parlaklıkta ekran açık kalma süresiyle yaklaşık 27 saate kadar dayanabilen Redmi 7A, 15 saat civarında da Wi-Fi'a bağlı konumda internette dolaşım süresi sağladı.

Her zamanki video testimizi kuşkusuz bu telefon için de uyguladık ve bir Full HD videoyu 16 saate kadar oynatabildiğini gördük. Bunlar da oldukça iyi değerler.

Bu sonuçlar neticesinde yoğun kullanımlarda, pil ömrüyle ihtiyacı karşılayacağını düşündüğümüz Redmi 7A, orta seviyeli kullanımlarla 2 günü rahat çıkartacak olmasıyla da, grafen tabanlı bataryaları görene kadar kullanıcı dostu telefonlardan biri olarak hatırlanacaktır.

Redmi 7A'nın emisyon değerlerine gelirsek, yük altında 40 dereceleri bulduğunu ve bunun kabul edilebilir bir seviye olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de bu sıcak günlerde eğer telefonu hem şarja takıp hem oyun oynuyorsanız, bu senaryoda Redmi 7A'nın fazla ısındığına şahit olabilirsiniz.

Kameralar

Kameralar

Xiaomi Redmi 7A'nın kameralarına geldiğimizde, çok söylenecek özel bir şey göremiyoruz. Kategoride çift kameralı telefonlar yer alırken, Redmi 7A'da arkada ve önde birer kamera bulunuyor.

Ana kamera 12 MP çözünürlüğünde, ön kamera ise 5 MP olarak yer alıyor. Her iki kamera da f/2.2 diyafram içeriyor.

Bu kameralar gün ışığında iyi sonuçlar üretiyor, ancak ışık koşulları düştüğünde elbette granler, netlik kayıpları ve koyu alanlarla karşılaşıyorsunuz.

Kamera arabiriminde de çok fazla detay yok. Xiaomi, buraya kabaca ek olarak bir pro modu koymuş diyebiliriz. Güzellik modu, birkaç filtre de tabii ki mevcut. Ayrıca HDR çekim de yapabiliyorsunuz kameralarla. Video noktasında da ön ve arka kamerayla 30 karede Full HD video kaydı yapabildiğinizi de söyleyelim ve artık sonuç bölümüne geçelim.

Xiaomi Redmi 7A ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Xiaomi Redmi 7A, fiyat bakımından 900 TL ile 1000 TL altına kategorilenen modeller arasında iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Telefon arayışında önceliği fiyat, uygun performans ve uzun pil ömrü sıralamasında tutanlar Redmi 7A'dan memnun kalacaklardır. Diğerleri ise farklı modellere yönelebilirler diyerek incelememizi noktalayabiliriz.

Kimler Almalı

Özellikle 1000 TL altında uygun bütçeli ve uygun performanslı bir akıllı telefon arayanlar Xiaomi Redmi 7A'dan memnun kalabilirler.

Alternatifleri

Xiaomi Redmi 7A'ya alternatif olarak General Mobile GM8 önemli bir model olurken, üzerine biraz daha bütçe koyarak Honor 10 Lite da tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Redmi 7A
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 9.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 439
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.45 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.45 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1440 px
Grafik İşlemciAdreno 505
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera12 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüYok
Yüz TanımaVar
Boyutlar70 x 146 x 9.6 mm
Ağırlık165 gr.
SAR Değeri0.74 W/kg
Okuyucu Yorumları