XPG Lancer RGB DDR5 6000 İnceleme

DDR5 bellek seçenekleri arasında 6000MHz hızı ve diğer etkileyici özellikleriyle öne çıkan XPG Lancer RGB, 32GB çift kanallı bellek kiti ile üst düzey bilgisayar toplamak isteyenlere cazip bir seçenek sunuyor.

CHIP Online Notu 90
  • 6000 Mhz yüksek hız
  • RGB ışıklandırma
  • DDR5’e göre düşük gecikme süresi
  • Yüksek kaliteli bileşenler
  • Sınırlı Ömür Boyu Garanti
  • Yüksek fiyat
Editörün Seçimi

2021'de Intel Alder Lake işlemcilerin piyasaya sürülmesiyle birlikte yeni bir DDR5 dönemi başladı. DDR5 bellekler, daha yüksek bant genişliği ve frekanslar sağlayarak oyun performansını bir üst seviyeye çıkardı. Yalnız belleklerin yüksek fiyatı, piyasaya sürülmesinden bu yana karşılaştığımız en büyük engel oldu.

Yavaş yavaş DDR4 devrinin sonuna geldiğimiz bu günlerde, DDR5 belleklerin fiyatları da ilk çıkışlarına göre biraz daha aşağılarda diyebiliriz. Ancak hala çok pahalılar. Sıradan kullanıcılar için DDR4'ü geride bırakmak karlı bir iş olmasa da oyuncular ve performans meraklıları için yolun sonu çoktan göründü.

Peki hangi markanın, hangi modelini almak daha mantıklı? Bu noktada ADATA’nın çatısı altındaki XPG markasının Lancer serisi dikkatleri üzerine çekiyor. Bugün inceleyeceğimiz XPG Lancer RGB, piyasadaki en hızlı DDR5 bellek kitlerinden biri. Rengarenk RGB ışıkları ve 6000MHz'ye ulaşan hızıyla, modern bir oyun bilgisayarı için ihtiyacınız olan her şeyi karşılayacak nitelikte.

Öncelikle, bazı oyuncuların performans kadar görselliğe de önem verdiğini bildiğimiz için RGB’lerden başlamak istiyoruz. RGB’leri XPG Prime veya anakartınızın kontrol yazılımı üzerinden istediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Yazılım üzerinden statik, nefes alma ve kuyruklu yıldız gibi farklı efektler arasından istediğinizi seçmekte özgürsünüz. Hatta Müzik modu sayesinde ışıkları en sevdiğiniz şarkılarla senkronize edebiliyorsunuz. Kitin, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync ve ASRock Polychrome Sync ile uyumlu yapıda olduğunu belirtelim. Yalnız unutmadan şunu ekleyelim; XPG Prime yazılımını kullanacaksanız diğer üreticilerin RGB kontrol yazılımlarını kapattığınızdan emin olun, çünkü çakışmalar meydana gelebiliyor. Kasanızın rengine ve bileşenlerinize bağlı olarak alabileceğiniz 2 adet de renk seçeneği bulunuyor. Bunlardan biri bizim elimizde gördüğünüz siyah, diğeri ise beyaz.

Şimdi bu renkli taraftan biraz uzaklaşıp, XPG Lancer bize performans ve özellik olarak neler sunuyor ona bakalım. Kendisi her biri 16GB kapasiteye sahip 2 modülden oluşuyor. 6000Mhz hızındaki belleğin çalışması için gereken voltaj 13.5V ve bunu 0°C - 85°C termal aralıkta yapıyor. Belleğin 30CL gecikme değeri size biraz yüksek gelebilir. Ancak DDR5 belleklerin gecikme değerleri halen çok yüksek olduğundan bu değer aslında oldukça düşük kalıyor.

Çoğunlukla profesyonel kullanıcıların ve oyun meraklılarının sıklıkla başvurduğu hız aşırtma yöntemi de sunulan teknolojilerle çok daha kolay bir hale geliyor. Çünkü XPG Lancer RGB, Intel XMP 3.0 ve AMD EXPO desteğiyle birlikte geliyor. Intel XMP 3.0 desteği sayesinde, BIOS ayarlarıyla uğraşmadan kolayca hız aşırtma yapabilirsiniz. Ayrıca parametreleri tekrar tekrar ayarlamanıza ve ince ayar yapmanıza gerek yok. AMD EXPO ise Intel XMP’nin AMD tarafından özelleştirilmiş hali. Aşırtma konusunda sunduğu hazır profiller sayesinde aynı şekilde size kolaylık sağlıyor. Bellekler yüksek kaliteli bileşenler barındırdığı için, hız aşırtma yaparken endişelenmenize gerek olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

XPG Lancer RGB’nin artıları bunlarla da bitmiyor. Bellek, hataları otomatik olarak algılayarak düzelten ve veri bozulmasını engelleyen dahili bir hata düzeltme kodu teknolojisine sahip. Bunun yanı sıra, entegre güç yönetimi devresiyle donatıldığı için daha güvenilir bir performans ve gelişmiş sinyal bütünlüğü sağlıyor.

Sonuç kısmına geçmeden önce, sizler için yaptığımız birkaç testi de paylaşmak istiyoruz. Test sistemimizde anakart ve işlemci olarak ASUS Maximus Z690 ve Intel Core i9 12900k, ekran kartı tarafında ise RTX 3070 Founders Edition bileşenlerini kullandığımızı belirtelim.

İlk olarak, AIDA64'te okuma performansına baktığımızda gördüklerimiz hoşumuza gitti. 94 bin okuma hızlarına ulaşan bellek, 84 bin yazma hızı ve aynı şekilde 84 bin civarlarında bir kopyalama hızıyla bizi oldukça memnun etti.

Bir diğer test yazılımı olan Super Pi’de ise test 362 saniyede tamamlanırken, 3DMark Fire Strike’tan 42 bin puan alan bellek, etkileyici bir performans sundu.

Son olarak, dosyaları sıkıştırmak birçok kişinin düzenli olarak yaptığı bir şey olduğu için 7-zip testini de es geçmek istemedik. Xpg Lancer RGB, sıkıştırma işlemini 256 saniyede tamamlayarak son testi de başarıyla geçti.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda, XPG Lancer RGB-6000 bellek kiti, performans bariyerlerini aşarak, en kaliteli seçenekleri tercih eden kullanıcıların kalbine girmeyi başarıyor. Kasasında görsel şölen oluşturmayı seven kullanıcılar için sunduğu RGB seçenekleri ve yüksek kaliteli bileşenleriyle de XPG doğru yönde bir adım attığını bize kanıtlıyor.

Sisteminde en güncel parçalara sahip olmak isteyenlerdenseniz, bellek tarafında kesinlikle fırsat verilebilecek bir ürün. Elbette maliyet sizin için sorun değilse. Bize sorarsanız; eğer aceleniz yoksa daha düşük gecikmeli kitlerin piyasaya çıkmasını beklemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca bunun gibi daha yüksek frekanslı kitler sahneye çıktıkça, DDR4 ile aradaki fark büyüyecek ve DDR5 önceki DDR neslini daha da geride bırakacak. Haliyle bu da fiyatlara yansıyacak.

Fiyatlar demişken, XPG Lancer RGB-6000’i 5000 TL’lik bir fiyat etiketiyle bulabilirsiniz. Son olarak, XPG’nin sınırlı ömür boyu garanti verdiğini de hemen ekleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli XPG Lancer RGB DDR5 6000
Ürün Markası XPG
CHIP Online Notu
90
Bellek Tipi DDR5
Bellek Modülü U-DIMM
Kapasite 32GB (2X16GB)
Hız 6000Mhz
CAS Değeri (CL) 30
VDD (Gerilim Voltajı) 1.35 V
RGB Var