XPG Lancer RGB DDR5 İnceleme

Üst seviye bilgisayar toplamayı düşünenlerin kesinlikle es geçmemeleri gereken bir kit olan XPG Lancer RGB DDR5 32 GB belleklerini inceledik.

CHIP Online Notu 95
  • Birinci sınıf performans
  • Yüksek hız ve iyi zamanlamalar
  • Mükemmel yapı kalitesi
  • Harika görünen ısı yayıcılar
  • RGB ışıklandırma
  • Yüksek profil

ADATA’nın yüksek performanslı kiti XPG Lancer RGB DDR5 ile bellek incelemelerimize devam ediyoruz. Bu defa konuğumuz olan XPG Lancer RGB DDR5, 5200 MHz hızı ile 4800 MHz ile yetinmek istemeyenlere ve pek çok bellek kitinden daha sıkı zamanlamalara sahip olmayı dileyenlere hitap ediyor. Ayrıca RGB desenleriyle de şık bir masaüstü bilgisayar sistemine sahip olmak isteyenleri odağına alıyor.

DDR5, 2021’in sonlarından itibaren bilgisayar için yeni bellek standardı olarak kendine yer buldu. DDR4’ten daha yüksek bant genişliği ve potansiyel olarak daha düşük güç tüketimine sahip olması, yeni standardın önemli avantajları oluyor. Elbette ağır dönüşen donanım bileşenleri arasında DDR4’ün yerini hemen alamayacağı kesin, öte yandan yüksek maliyetiyle de herkese uygun bir seçenek değil. Ancak maliyeti kafaya takmayan üst seviye bir bilgisayar sistemi toplamak isteyenlerin direkt hedefi halinde.

XPG Lancer RGB DDR5-5200, DDR5-4800 standardından daha yüksek frekansta çalıştığı için yüksek performanslı bir bellek. Fiyatı da elbette buna yansıyor. Elimizde bulunan XPG Lancer RGB DDR5, 2 adet 16 GB kapasiteli modülden oluşuyor. Yani total kapasite 32 GB. Ülkemizde 16 GB’lık kapasiteli modülü 3 bin TL dolaylarında bulabiliyoruz. Yani bu kit toplam olarak 6 bin TL’ye tekabül ediyor. Peki, bu fiyata neler sunuyor?

Öncelikle tasarım olarak yüksek profilli bir kit olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Modülün yüksekliği 40 mm. O nedenle kasanızdaki yüksekliğinden emin olmanız gerekiyor. Elimizdeki siyah renkli seçeneğine ilave olarak tamamen beyaz kaplama rengi de bulunan kitin üst kısmındaki RGB ışıklandırmalar da görselliğe büyük katkı sağlıyor. RGB aydınlatmasını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsuuz. Farklı efektler atayabilir ya da müzik modu aracılığıyla senkronize edebiliyorsunuz. Pek tabii ki bunlar, anakartınızın RGB kontrol yazılımı aracılığıyla yapılıyor. Kitin, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusiaon 2.0, MSI Mystic Light Sync ve ASRock Polychrome Sync ile uyumlu yapıda olduğunu söyleyelim. Kitin görselliğinin yanı sıra malzeme kalitesi de önemli. XPG Lancer’da kullanan malzeme üst gömlek. Metalik yüzey belleği soğutmak için fazlasıyla yeterli.

XPG Lancer RGB DDR5, 5200 MHz hızına sahipken, çalışma voltajı 1.25 V, CAS süreleri ise 38, 40 şeklinde. Bu frekans için CAS gecikmeleri gayet uygun. XPG Lancer, Intel XMP 3.0 desteğiyle geliyor. Bu da onu UEFI (BIOS) içinde yapılandırmanın son derece kolay olduğu anlamına geliyor. Tek yapmanız gereken bu RAM modüllerinde bulunan XMP profilini etkinleştirmek.

Bellek modülleri ayrı olarak satılsa da, bunları çift kanal modunda çalıştırırken kesinlikle sorun yaşamıyorsunuz. Normal günlük kullanımlarda RAM ziyadesiyle iyi çalışıyor. 32 GB RAM kapasite halinde sistemde çalışırken, Windows 11 ve Microsoft Edge’de 20 sekmenin çalıştığı bir düzlemde 9 GB’tan fazlasına ihtiyaç duymuyor. Günümüz popüler oyunları ve zorlayıcı uygulamalar için de kitin total kapasitesi bir hayli yeterli durumda.

Kullandığımız benchmark yazılımlarından AIDA64’te 77 bin puan okuma hızına ulaşan bellek, 74 bin dolaylarındaki yazma hızı ve 70 bin dolaylarındaki kopyalama hızıyla da parmak ısırtıyor. Buna karşın gecikme süresi sadece 80 nanosaniye.

Bir diğer test yazımı olan Memory Mark’ta ise 3400 puan sonucuna ulaşan XPG Lancer, UserBenchmark’tan da yüzde 167 puan toplamayı başarıyor.

XPG Lancer, son olarak kuşkusuz bilgisayarın total kararlılığını ölçmek için uyguladığımız PCMark 10 testinden de 7 bin dolaylarında bir sonuç alarak gayet iyi bir şekilde testi tamamlayabildi.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde, XPG Lancer DDR5-5200 bellek modüllerinin şu anda piyasadaki en iyi bellek modüllerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İster sıradan günlük aktivetelerde kullanın, isterseniz oyun sistemi için canavar gibi bir RAM modülü arayın, XPG Lancer size istediğinizi verecek bir ürün. Özellikle Intel Core i9 veya AMD Ryzen 9 sistemlerine yatırım yapanların değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli XPG Lancer RGB DDR5
Ürün Markası XPG
CHIP Online Notu
95
Tür DDR5
Kapasite 2x16GB
Hız 5200MHz
CAS 38,40
Voltaj 1.25V, 1.35V
Renk RGB
Boyutlar  133 x 40 x 8 mm
Ağırlık 74 gr.