Açılışta zum değerlerini belirlemek

Word, yeni bir doküman açtığınızda önceki zum ayarlarını kullanıyor. Örneğin bir önceki belgeyi %300 büyütmüşseniz yeni belge de bu oranda görünüyor.

Açılışta zum değerlerini belirlemek

Pek çok kullanıcı yeni bir belge açtığında önceden belirlenmiş zum ayarlarıyla çalışmayı istiyor. Bunu sağlamak için Word dokümanlarında genel şablonları düzenlemelisiniz. XP işletim sistemi ve Word 2003'te bu "Normal.dot" dosyası iken, Word 2007'de "Normal.dotm" adını alıyor. Metin işlemciyi kapatın ve kullandığınız Word sürümünde şemayı arayın. "Normal. dot" şemasını bulduktan sonra sağ tıklayıp bağlam menüsünden »Aç«a tıklayın. Böylelikle Word genel şemayı çalıştıracak ve buradan dilediğiniz düzenlemeleri yapabileceksiniz. Buradaki bağlam menüsünden »Aç«a tıklamanız önemli çünkü doğrudan çift tıklarsanız Word herhangi bir belge açacağından yapacağınız değişikler kaydedilmeyecek. Word'ün eski sürümlerinde zum
aralığını standart menülerdeki zum değerleriyle yapabiliyorsunuz. Word 2007'de ise sağ alttaki kayar çubuktan yararlanabilirsiniz. Fare kullanımı ise tüm sürümlerde geçerli. [Ctrl] tuşuna basılı tutup fare tekerleğini yuvarlayarak dilediğiniz zum değerini elde edebiliyorsunuz. Yaptığınız değişikliklerin Word şablonuna yerleşmesi için herhangi bir metin hatta tek bir harf girerek şablonu kaydetmeniz işinizi garantiye alacaktır. Akabinde »Dosya / Kaydet«e tıklayın ya da Word 2007'de Office butonuna tıklayıp »Kaydet«e basın. Daha sonra metni silip tekrar kaydet diyerek şablonu temizleyin. Word'ü »Dosya / Kapat« yoluyla ya da 2007 sürümünde Office butonundaki »Word'den çık« tuşuyla kapatın.

Not: Şablonu Windows 7 ve Vista'da aramak için Windows Gezgini'ni açın ve sol taraftaki navigasyon alanından »Bilgisayar«ı seçin ve istenen dosyanın adını sağ üstteki »Bilgisayarda ara« ya da »Ara: Bilgisayar« kısmına girin. Windows Vista'da gelişmiş arama seçeneklerinde (endekslenmiş, gizli ve sistem dosyalarının dahil edilmemesi seçeneğinin önüne işaret koyup »Ara« demelisiniz. Windows XP'de ise »Başlat / Ara«yı çalıştırın ve »Tüm dosya ve
klasörleri«ne tıklayın. Aradığınız şablonun tam adını »Dosya adının tamamı ya da bir kısmı« kutucuğuna girin. Tabii arama yaparken »Gizli dosyaları göster« seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Aramayı başlattığınızda şablon karşınıza gelecek.

Okuyucu Yorumları