Ayın hatası: WLAN bağlantısındaki kesilme

Bir okurumuz, tam bir eBay tutkunu. Ama son günlerde çevrimiçi hobisinin önüne bir engel çıkış. Akşamları, Acer dizüstü bilgisayarı kesinlikle DSL yönlendiriciye bağlanmayı reddediyor. Ama kablosuz ağ bağlantısı gündüzleri sorunsuz çalışıyor.

Ayın hatası: WLAN bağlantısındaki kesilme

Teşhis: Okurumuz bize aygıtları yolladı ve hem dizüstünü hem de yönlendiriciyi farklı terminallerde denedik. Her şey tıkırında çalışıyordu. Yine de işi sağlama almak için hem yönlendiricinin firmware'ini hem de dizüstünün W-LAN sürücüsünü güncelledik. Aygıtları geri gönderdik, ama okurumuz çok geçmeden bizi arayıp aynı sinir bozucu sorunun devam ettiğinden dert yandı. Bir meslektaşımızı kurulumu denetlemesi için okurun evine yolladık. Bağlantılarda hiçbir sorun yok gibiydi. Yine de saat 19.00 sularında WLAN bağlantısı kesildi ve dizüstü bilgisayar kablosuz yönlendiricinin yanına konduğu halde bağlanmadı. Hatta arkadaşımızın yanında götürdüğü dizüstü bile okurun kablosuz ağına bağlanmamakta direniyordu. Bir HF analiz aygıtıyla yönlendiricinin civarındaki elektromanyetik alanı ölçtük. Amacımız, yönlendiricinin yayın yapıp yapmadığını öğrenmekti. Çok şaşırtıcı bir şekilde, yönlendiricinin yanındaki duvardan çok yoğun bir 2,4 GHz'lik sinyal geldiğini gördük. Belli ki yüksek frekanslı bir yayın, kablosuz ağın işleyişine sekte vuruyordu.

Çözüm: Kablosuz yönlendiriciyi 6. kanaldan 1. kanala ayarladık. Bağlantı bir anda sorunsuzca çalışmaya başladı. Anlaşılan 6. kanalı kullanan bir başka aygıt bu soruna yol açıyordu. Birkaç gün sonra, okurumuz sorunun kaynağını keşfetti: Komşusu, okurumuzun yönlendiricisinin hemen arkasındaki duvara bir Elsa Lancom IL-2 bağlamıştı. Bu, 2 Mbit teknolojisiyle çalışan ve yakındaki ağ hücrelerine hiçbir şekilde dikkat etmeyen, 1998 yapımı bir telsiz telefon baz istasyonu. Aygıtın üretildiği 1998 yılında, civarda komşu WLAN hücrelerinin olup olmadığına bakan WiFi sertifikası daha belirlenmemişti.

Okuyucu Yorumları