Başlat menüsünün arama alanından taramak

Başlat menüsünün arama alanı işletim sisteminin kullanımını kolaylaştırır. Birkaç yararlı komut ve fonksiyonun ise eksikliğini hissediyorsunuz, mesela entegre bir web araması.

Başlat menüsünün arama alanından taramak

Start++ freeware yazılımı ile Başlat menüsünü yapılandırılabilen komutlarla genişletebilirsiniz, bu komutları ayrıca komut satırından da kullanabilirsiniz. Böylece çeşitli arama sorgularını basitleştirebilir veya programların sistem yöneticisi haklarıyla çalıştırılmasını daha kolay hale getirebilirsiniz. Öncelikle Vista için geliştirilmiş araç Windows 7 altında da çalışıyor. Bu yazılımı CHIP DVD'sinde de bulabilirsiniz. Kurulum için ilgili MSI dosyasına çift tıklayın ve diğer adımları takip edin. Araç kendini sisteme entegre ediyor ve standart olarak arkaplanda aktif olarak çalışıyor. Program penceresi sekmelere ayrılmış durumda. »Command startlets« altında öntanımlı komutları bulabilirsiniz, bunlarla belirli programları veya web arama hizmetlerini çağırabilirsiniz.

Unix'te bilinen »sudo« komutu oldukça pratik, böylece hızlıca istediğiniz programı daha yüksek haklarla çalıştırabilirsiniz. Ayrıca kendi kısayollarınızı tanımlayabilir ve bununla daha sonra Thunderbird gibi programları daha hızlı çağırabilirsiniz. Bunun
için »Shortcut« alanında »tb« komutunu ve »Command« alanında program komutunu yoluyla birlikte girin. Daha sonra »Name« altında komut için bir de açıklama girin, burada mesela »Thunderbird« girebilirsiniz. Yönetimsel bir komut satırı da mesela »cmdx« ile kolayca gerçekleştirilebilir. »cmd.exe«nin yanında bunun için bir de »Run elevated« komutunu etkinleştirmelisiniz. Bir sonraki »Search startlets« sekmesi yerel arama işlemleri için betiklerle gerçekleştirilen daha komplike komutların tanımlanmasını sağlıyor. Son olarak da »Start gadgets« sekmesinde basit web sorgularını doğrudan Başlat menüsünden çalıştıran özel komutlar bulabilirsiniz. Böylece mesela, w gibi bir komutu Başlat menüsüne girmek, Windows'un ilgili arama ifadesiyle bağlantılı
Wikipedia sonuçlarını Başlat menüsünde görüntülemesi için yeterli oluyor. Enter tuşuna bastığınızda varsayılan internet tarayıcınızda ilgili Wikipedia sayfası açılacaktır. İngilizce arama siteleriyle olan standart ilişkilendirmeyi Türkçe arama sağlayıcıları için özelleştirebilirsiniz. Bunun için ilgili satırı »Start gadgets« sekmesinde işaretleyin. Pencerenin sağında en azından Events altında »OnSubmit« satırı belirlenmiş olmalı. Bu linki istediğiniz web sitesiyle değiştirin. Bunun için ayrıca arama parametresinin aktarımı da önemlidir. Bu bağlamda hazır tanımlı Startlet'leri ve Gadget'leri indirebilisiniz. Hazır bir seçkiyi http:// brandontools.com/files/5/default.aspx adresinde bulabilirsiniz.

Uyarı: Programın aynı zamanda deneysel, Windows 7 için optimize edilmiş bir sürümü de bulunuyor. Bu sürümü de http://brandontools.com/files/folders/sppdevbuilds/ default.aspx adresinde bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları