Beyaz dengesi ayarlarıyla çarpıcı ışık koşulu

Yüksek düzey dijital fotoğraf makineleriyle bile fotoğraflarda çıkan renkler, anımsadığınız sahnenin renkleri kadar başarılı olmuyor.

Beyaz dengesi ayarlarıyla çarpıcı ışık koşulu

İstenmeyen renk sonuçları yanlış beyaz ayarına neden olur. Gözlerimiz ışıkla farklı biçimde çalışır. Hem ışığa hem de renge duyarlıdır. Dijital cihazlarda renkseme özelliği (chromatic adaptation) bulunuyor. Otomatik beyaz dengesi sayesinde bazen yazılımlar ışığın ambiyansını, renk düzenleme işlemi sırasında atlayabiliyor. Hemen her makinenin yapay ışık ve gün doğumuyla ilgili bazı sıkıntıları olduğu biliniyor.

KAYIT BİÇİMİNİ SEÇİN: En iyi sonuçlar için biraz teknik, sezgi ve deneme bileşimi gerekiyor. Başlangıç için en iyi tercih RAW + JPEG biçiminde otomatik beyaz dengesinde çektiğiniz fotoğraflar. Böylelikle fotoğrafı dert etmeyeceksiniz çünkü RAW biçimi sayesinde dilediğiniz müdahaleleri yapmak mümkün. Buna beyaz dengesi ayarlarını yapmak da dahil.

FOTOĞRAFLARI İNCELEYİN: Beyaz dengesi her fotoğrafçıyı tatmin etmez. Nihayetinde, bazı renkler bir mum ışığında yemek ortamı çok sıcak olabilir. Dahası öyle olmasa bile bizim aklımızda öyle kalmış olabilir. Bu yüzden her zaman doğru denge idealdir diyemiyoruz.

BEYAZ DENGESİNİ AYARLAYIN: Elimizdeki beyaz dengesi ayarlarını değiştirme opsiyonu sayesinde, fotoğraflarda doğal görünmeyen renkleri dilediğimiz gibi değiştirme şansına sahip oluyoruz. Bunun için doğru değerleri en iyi RAW biçimi veriyor. İlk başta gün ışığı etkisinden kurtulmak için, florasan ya da tungsten gibi hazır beyaz dengesi mod'larından yararlanabilirsiniz. "Artificial light" ise bir gün batımı sahnesinde mavi renklendirme sağlayabilir. Bazen bozulmuş ayarlar, doğrusundan daha iyi sonuçlar veriyor.

Okuyucu Yorumları