Cepinize suyun verdiği zararlardan kurtulun

Bulaşık yıkarken cep telefonunuzu düşürdünüz ve suyun içine dalıp gitti. Ancak cihazınızı hemen çöpe atmaya niyetli değilsiniz.

Cepinize suyun verdiği zararlardan kurtulun

Su elektronik cihazların en büyük düşmanlarındandır. Genellikle kısa devre yaptırdığı için kalıcı hasar verir. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta vakit kaybetmeden bataryayı cep telefonunuzdan çıkartmanız gerektiği. Çünkü batarya olmadan cihazınızda voltaj birikimi ya da kısa devre olması mümkün değil. Bundan sonrası cep telefonunuzun modeline göre ya çok kolay ya da çok zor. Mümkünse devre kartını örten vidaları sökün. Devre kartından ekran ve hoparlörleri sökün. Hoparlörler buraya genellikle bir kablo vasıtasıyla tutturulmuştur. Tüm bunları yaptıktan sonra en iyisi devre kartını bir gün boyunca eczanelerden uygun fiyata temin edebileceğiniz izopropil alkol içinde bekletmek. İzopropil alkol suda çözünebiliyor ve buharlaşarak uçuyor.

Devre kartını alkol içinde iyice evirip çevirin ki, suyun temas ettiği her noktaya alkol ulaşabilsin. Bir gün sonra kartı çıkartıp kuruladıktan sonra aynı işlemi tekrarlayın. Ancak dikkat, kart dışındaki telefon parçalarını alkolle temas ettirmeyin. Bu telefonunuzun gövdesine zarar verebilir. İkinci alkol banyosundan sonra kartı çıkartıp kuruyana kadar uygun bir yerde bekletin. Alkol ve su bileşimi tortu bırakmadan buharlaşıp uçacaktır. Bunu yaptıktan sonra cep telefonunuzun iyice ısınmamasına özen gösterin. Kartın kurutulması sırasında sıcaklığın 50 dereceyi geçmediğinden mutlaka emin olun. Kurutmak için en iyi yöntem bir gün beklemektir. Akabinde kartı ve diğer bileşenleri tekrar gövdeye vidalayın, bataryayı takın ve açma düğmesine basın. Eğer cep telefonunuz tekrar çalışırsa, şanslı gününüzdesiniz. Yine de cihazınızın çalışacağının bir garantisi olmadığını bilmenizde yarar var. Neredeyse tüm güncel cep telefonlarında ciddi uyarı veren nem göstergesi yerleştirilmiş durumda. Cep telefonunuzdaki tüm göstergeler su tarafından etkilenmemiş olsa da, izopropil alkol, tıpkı su gibi uyarı verilmesine neden oluyor. Üretici firma servisinde suyun neden olduğu çürüme hasarı derhal araştırılabiliyor. Bu ipucuna ilaveten başka bir ipucu olarak da şunu söyleyebiliriz: Cihazınızın tüm parçalarını çıkattığınızda, alkol banyosuna girmeden önce, izopropil alkolün içine biraz çam sakızı karıştırırsanız, bu daha sonraki tehlikeler için de başarılı bir önlem olacaktır.

Okuyucu Yorumları