Denetim Masası'na erişimi yasaklamak

Kısıtlı bir kullanıcı hesabından da çok sayıda sistem ayarı değiştirilebiliyor. Bu, sistem yöneticisi olarak başka kişilerle PC'yi paylaşmak zorunda olduğunuzda can sıkıcı bir durumdur.

Denetim Masası'na erişimi yasaklamak

Belirli hesaplardan sistem ayarlarının değiştirilebilmesini engelleyin. Gerçi tek tek işlemler de yasaklanabiliyor, ancak Denetim Masası erişimini tamamen engellemek çok daha kolay bir çözüm. Bunun için registry'de bir kayıtta değişiklik yapmak yeterli. Kısıtlı kullanıcı hesabıyla sisteme giriş yapın. Başlat menüsünün giriş alanına »regedit« girin ve Enter tuşuna basın. Kullanıcı hesabı denetimi ile ilgili sorguyu »İleri« veya »Evet« ile onaylayın. XP'de Başlat menüsünde »Çalıştır« altında »regedit« komutunu kullanın. Sistem kayıt defteri düzenleyicisinde »HKEY_CURRENT_USER\Software\
Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\ Explorer« anahtarına geçin. »Explorer « alt anahtarı henüz yoksa, bu anahtarı »Düzen | Yeni | Anahtar« ile oluşturun. Daha sonra pencerenin sağ tarafına tıklayın kullanıve »Düzen | Yeni | DWORD-Değeri« oluşturun. Açıklama olarak »NoControlPanel« girin ve Enter tuşuna basın. Değeri düzenlemek için yeni kayda çift tıklayın ve değerini »1« olarak değiştirin. Girişinizi »Tamam« ile onaylayın. Son olarak sistem kayıt defterinden çıkın. Denetim Masası kilidi anında etkin hale gecektir. Gelecekte ilgili kullanıcı Denetim Masası'na giremeyecektir. Bunun yerine mevcut kısıtlamalarla ilgili bir uyarı görecektir. Bu kilit aynı zamanda bazı bileşenlerde »Özellikler« kısayol komutunun çalıştırılmasını da engeller.

Okuyucu Yorumları