Diskte fazla yer kaplayan dosyaları bulmak

Devasa boyuttaki gereksiz dosyalar yedeklemenin boyutunu istenilmeyen biçimde arttırır. Modern SSD'leri kullananlar da bu tip dosyalar yüzünden gereksiz yere disklerini doldurmuş olurlar. Böyle bir durumda ancak kapsamlı bir temizlik günü kurtarır.

Diskte fazla yer kaplayan dosyaları bulmak

Sabit diskte hareket edecek yer kalmadığı veya düzenli yedekleme işlemleri çok uzun sürmeye başladığında genellikle suç, DVD imajları gibi canavar dosyalardadır. Bunları farklı yöntemlerle bulabilirsiniz.

WINDOWS'UN TÜMLEŞİK ARAÇLARIYLA: Başlat menüsünden arama fonksiyonunu çağın. XP altında "Arama seçenekleri" linkine tıklayın ve "Boyut" onay kutusunu etkinleştirin. Ayarı "en az" seçeneğinde bırakın ve yanına "100000" KB değerini yazın."Şimdi ara" butonuna bastığınızda 100 MB'tan büyük tüm dosyalar listelenir. Vista SP1 ve üzeri sürümlerde ve Windows 7 altında arama penceresini açmak için masaüstü seçili iken Windows + F tuşlarına basmanız yeterli. Sol üst taraftaki arama kutusunu seçili hale getirip "Boyut" etiketine tıklayın ve sunulan ön tanımlı boyut aralıklarından birini seçin.

ÖZEL ARAÇ KULLANARAK: CHIP DVD'de bulabileceğiniz SpaceSniffer ismindeki program ile arama sonuçları daha görsel bir şekilde elde edilebiliyor. ZIP arşivini açtıktan sonra direkt yazılımı çalıştırabilirsiniz; kuruluma ihtiyaç duyulmuyor. SpaceSniffer.exe'ye çift tıklayarak programı başlatın. Sonrasında açılan program penceresinde istenilen sürücüyü seçin ve Start'a basın. Analiz sonuçlarını bekleyin. Bundan sonraki navigasyon çok kolay. Bir öğeye çift tıkladığınızda yakınlaştırılmış halini görebilirsiniz. Geri tuşu veya ok butonları ile bir üst seviyeye dönebilirsiniz. Yeşil yıldıza çift tıkladığınızda boş alan gösterilir. Farklı renklerdeki alanlar sayesinde büyük dosyaların nerede gizli olduğunu görebilirsiniz. Her görünümdeki sonucu "File | Export" üzerinden metin dosyası biçiminde kaydedebilirsiniz. Aramayı sadece tek bir dosya türüyle sınırlandırmak isterseniz "Filter" satırına ".jpg" gibi bir arama kriteri yazın ve Enter tuşuna basın.

Okuyucu Yorumları