Favori sitelerinizi meraklı gözlerden koruma

Sık sık ziyaret ettiğiniz internet sayfalarından bazılarını hem meraklı gözlerden uzak tutmak, hem de gerektiğinde en kısa sürede yüklemek istiyorsunuz. Ancak Sık Kullanılanlar klasörünün bu iş için uygun olmadığı görüşündesiniz.

Favori sitelerinizi meraklı gözlerden koruma

Kayıt Defteri'nde adresi çağırmanızı sağlayacak bir kısayol tanımlayın. Bunun için Başlat / Çalıştır menüsünden regedit komutuyla Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırın. Vista altında çalışıyorsanız yönetici haklarına sahip bir kullanıcı adıyla oturum açtığınızdan emin olun. Diğer durumda yeni bir değer oluşturmak için gereken haklardan yoksun durumdasınız.
Ayrıca Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) penceresinden yaptığınız müdahaleye onay vermeniz gerekiyor.

Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresinin solundaki alandan HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\AboutURLs anahtarına geçin. Sağ fare tuşuyla sağdaki boş alana tıklayın ve açılan nesne menüsünden Yeni / Dize değeri'ni seçin. Windows tarafından bu değer için önerilen adı URL'nize ait kolayca aklınızda kalabilecek herhangi bir adla değiştirin.

Bu adla adresini birazdan tanımlayacağınız web adresine Internet Explorer üzerinden ulaşabileceksiniz. Değerin üzerine çift tıklayın ve Değer verisi alanına adresi girdikten sonra Tamam'a tıklayın. Bu yöntemle örneğin Değer verisi http://www.chip.com.tr olarak tanımlanmış CHIP adında bir kayıt oluşturabilirsiniz. Dosya / Çık menüsünü kullanarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni sonlandırın ve Internet Explorer'ı başlatın. Adres satırında artık az önce oluşturduğunuz kaydın adını about:'un sonuna ekleyerek adrese kolayca ulaşabileceksiniz. Örneğimizde http://www.chip.com.tr adresine ulaşmak için about:CHIP ifadesini girmeniz yeterli.

Aynı yöntemle HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\About URLs anahtarına dilediğiniz sayıda internet adresi ekleyebilirsiniz. Meraklı kullanıcılar ancak bu anahtardan haberdar olarak bilinçli bir şekilde Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nden yararlanarak bu bilgilere ulaşabilir. Tarayıcı internet sayfasını yüklediğinde adres satırındaki ifade normal URL ile değiştiriliyor. Önceden ziyaret ettiğiniz sitelerin ışığında adresi daha hızlı bir şekilde yazmanızı sağlayan Otomatik tamamlama özelliğinin about: ile başlayan bu adresler için devreye girmemesi gizliliği korumaya yardımcı oluyor.

Okuyucu Yorumları