Fotoğrafınızın dinamik aralığını arttırın

Güneş, mavi gökyüzüne karşın bulutları yeterince aydınlatamıyor,ön plandaki gölse arka planın ışığına ters düşüyor. Ağaçlar, yeşiltonların algılanamayacağı kadar karanlık...

Fotoğrafınızın dinamik aralığını arttırın

SORUN

İnsan gözünün aksine, en gelişmiş fotoğraf makineleri bile farklı kontrasttaki ışık tonlarını yeterince algılayamıyor. Böylesi durumlarda ya fotoğrafın belirli alanlarını karanlığa hapsetmeye ya da ışık almış alanlarında patlamaya feda etmek zorundasınız. Her iki durumda da detayların kaybolacağı ortada.

ÇEKİM SIRASINDA

Yine de parlak alanlarda patlama yaşamadan, karanlık alanlardan detay almak mümkün. İlk önce yapmanız gereken şey çekim sırasında perde aralığı süresine dikkat etmeniz. Özellikle de bir üç ayak yardımıyla hem karanlık hem de aydınlık alanlar için farklı pozlama sürelerini aynı kare üzerinde denemeniz gerekiyor. Daha sonra yaptığınız bu iki çekimi bilgisayarda birleştirerek her iki fotoğrafın artılarını birleştirip tek bir fotoğraf karesi elde edebilirsiniz.

BİLGİSAYAR BAŞINDA

Ancak elinizde tek bir kare varsa, iş bu defa bilgisayardaki maharetinize kalmış. Bunun için Photoshop şart. Yazılımı çalıştırın ve "Layer / New adjustment layer / gradiation curve" ile yeni bir katman oluşturun. "gradiation curve" penceresinden renk, parlaklık ve kumlanma oranlarıyla oynayın. Her ne kadar ilk başta gökyüzü istenen maviliğine kavuşsa da, ön plandaki göl alanı karanlık kalabilir. Bu diyalog penceresiyle işiniz bittikten sonra kapatın ve ağaçlar ile gölün olduğu karanlık alan üzerinde çalışmaya geçin. Yeni bir katman oluşturun, her iki katmanı mask ile birleştirin. Wand
sihirbazıyla gökyüzünü seçtikten sonra bunu önplan rengi olan siyah olarak atayın. Opacity değerleriyle oynamaya başlayarak gökyüzünün tonlarının ön plandaki ışık tonlarıyla eşitlemeye başlayın. Böylelikle ışık dağılımındaki kararsızlığın önüne geçmiş olacaksınız.

Okuyucu Yorumları