Gölge kopyalarını sınırlandırmak

Devasa sabit disklere sahip olabileceğimiz bir zamanda dahi depolama alanı kazanmanın faydası vardır. Örneğin bir notebookta video düzenlediğinizde depolama alanı hemen azalmaya başlar. Windows klasörüne göz atıldığında Vista'nın çok fazla yer kapladığı anlaşılır. Bu kadarı gerekli mi?

Gölge kopyalarını sınırlandırmak

Önemli fonksiyonlardan feragat etmeden gereksiz dosyaları silin. Örneğin Vista, düzenli aralıklarla dosyaların gölge kopyalarını oluşturur. Bu sayede eğer bir dosyayı yanlışlıkla silerseniz yahut daha eski bir sürümüne ihtiyaç duyarsanız alınan yedeği geri yükleyebilirsiniz. Yalnız bu özellik çok fazla depolama alanı gerektirir. Eğer düzenli aralıklarla sisteminizin yedeğini alıyorsanız gölge kopyalar için ayrılan disk alanını sınırlandırabilirsiniz. Bu şekilde, önemli bir güvenlik özelliğini de devre dışı bırakmamış olursunuz. Ne yazık ki Vista, bu alanı yapılandırmaya has bir diyalog sunmuyor. Ama önemli değil: Bunun yerine "vss admin.exe" ismindeki komut satırı programına başvurabilirsiniz. Öncelikle komut istemini yönetici haklarıyla çalıştırmalısınız. Başlat menüsündeki arama kutusuna "cmd" yazın ve çıkan sonuca sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır"ın. UAC uyarı penceresini onaylayın ve şu komutu verin.

vssadmin list shadowstorage

Enter'a basıp onayladığınızda güncel gölge kopyaların durumunu görürsünüz. Windows, gölge kopyalar için hangi sürücüde, hangi klasörde, ne kadar depolama alanı ayrıldığını gösterir. Bu alanın miktarını değiştirmek için şu komutu kullanın:

vssadmin resize shadowstorage
/on=[Sürücü] /for=[Sürücü]
/Maxsize=[boyut]
"sürücü" kısmına ilgili sürücüyü temsil eden harfi ve iki nokta üst üste işaretini koyun. Böylece gölge kopyaların hangi sürücü için, nerede depolanacağını belirtmiş oldunuz.

Örneğin:
/on=C: /for=C: /Maxsize=10GB

G"/Maxsize" seçeneğini kesinlikle belirtin yoksa Windows, depolama alanı sınırı koymaz. "büyüklük" değeri olarak MB veya GB cinsinden bir değer vermelisiniz. Sonrasında güncel durumu vssadmin list shadowstorage komutuyla bir kez daha kontrol edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları