Klasör içeriğinin görüntüleme hızını arttırma

Windows Gezgini'nin kimi klasörleri açması dakikalar alıyor, özellikle de klasör ağzına kadar video dosyası doluysa. Bu işe bir dur demek gerek.

Klasör içeriğinin görüntüleme hızını arttırma

Gecikmenin sebebi Windows'un her bir dosyanın önizlemesi için gereken bit oranını ve kullanılan codec'leri okumaya çalışması. Bir kayıt defteri ayarıyla bunu iptal edebilirsiniz.

Öncelikle Başlat menüsünden Çalıştır'ı seçin, "regedit" yazıp Tamam'a basın. Sonra "HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations|.avi|shellex\PropertyHandler" anahtarını bulun, Varsayılan'a tıklayıp silin. Size sorulan soruya Evet yanıtı verip kayıt defterini kapayın.

Çoğu durumda bu, sorunu çözmeye yetecektir. Eğer bilgisayarınızda Windows'un standart video biçimlerinden farklı dosyalar da varsa Explorer'ı yavaşlatan bu oluyor. Bu durumda önizlemeyi tümden iptal edebilirsiniz. Bunun için yine Başlat menüsünden Çalıştır'ı açın ve aşağıdakileri yazıp Tamam'a basın:

regsvr32.exe /u shmedia.dll

Artık video dosyalarının meta verilerini okumakla yükümlü DLL dosyasının kaydını silmiş oldunuz. Tekrar önizlemeleri görmek istediğinizde

regsvr32.exe shmedia.dll

komutuyla dosyayı sisteme kaydedebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları