Matematik fonksiyonlarının tekrar ayarlanması

Bir iş üzerinde çalışıyorsunuz ve karmaşık bir değişken fonksiyonun yeniden ayarlanmasını belirlemeniz gerekiyor. Analitik bir çözüm mümkün olmadığına göre sorunu nümerik olarak çözmeniz gerekiyor.

Matematik fonksiyonlarının tekrar ayarlanması

Bu tür sorunlar için bir makro geliştirdik. Makro ilk olarak fonksiyonun görsel olarak gelişimini göstererek bir önizleme sunuyor. Bu makronun temeline dayanarak fonksiyonun bireysel yeniden ayarlanmasını tekrar yoluyla hesaplayabilirsiniz. İçinde gerekli makrolar bulunan "nullstelle.xls" adlı dosyayı CD/DVD'de bulabilirsiniz. İlk olarak "Integral" adındaki çalışma kitabını açın. Üst kısımdaki sarı bölüme aşağıdaki örneğe benzer bir şekilde başlangıca sahip olan kendi fonksiyonunuzu girin.

=2*x*x+sin(x)-5

Çalışma kitabında "x" isim olarak tanımlanmış ve böylece hesap yapmakta kullanılabilir. Şimdi "function count" çalışma sayfasına geçiş yapın ve bütünleşik "Plot function" butonuna tıklayın. Şimdi ilgili makro "Table" altta bulunan mavi tabloyu dolduracak ve fonksiyonun görülmesini sağlayacak. Hangi bölgede sıfır bulunduğuna bakın. Eğer mümkün ise, "G48" ve "J48" etiketli sarı hücrelerdeki alt ve üst değerleri tanımlama için değiştirin ve işlemi tekrar edin.
Aranan sıfırların yaklaşık pozisyonlarını belirleyin ve tekrar "Integral"e dönün. Altta bulunan sarı kısımda, "initial value 1" için bir x-değeri girin, bu değer aradığınız sıfır değerinden küçük bir rakam. Bu sıranın en sonlarında, "zero" butonuna tıklayın, bu, hesaplamayı yeni başlangıç değeri ile yeniden başlatacaktır. Eklenen daha düşük değer sayesinde, makro, işareti değişene kadar fonksiyonların her birini bulacaktır. Bundan sonra, makro eklemeyi düşürecek ve sıfır bulunana kadar işlemi tekrarlayacaktır. Daha sonra sonuç tabloda aktif hale gelecektir.

Not: Eğer fonksiyonun sıfır değeri yoksa veya başlangıç değeri çok yüksek ise, makro sonsuz döngüye girecektir. Böyle bir durumda [Ctrl] [Ctrl]+ [Pause] tuş kombinasyonuna bastıktan sonra karşınıza gelen pencereden "End" seçeneğine tıklayın.

Makroyu isterseniz kişiselleştirebilirsiniz: Bunun için Araçlar / Makro / Visual Basic-Editor yoluna gitmeniz yeterli. "Table" makrosunu "Module1" bölümünde göreceksiniz.

Okuyucu Yorumları