Öğle vakti mükemmel fotoğraflar

Kim demiş öğle vakti iyi fotoğraf çekilmez diye? Eğer neçekeceğinizi bilirseniz sert güneş ışınlarının altında bile harikafotoğraflar çekmeniz mümkün.

Öğle vakti mükemmel fotoğraflar

ÇEKİM SORUNLARI

Öğle saatlerinde belirli bir mesafeden fotoğraf çekmek renklerin solmasına neden olur. Polarize filtrelerle bu olumsuz etkiyi azaltabilirsiniz ama tamamen kurtulamazsınız. Sert ışığın beraberinde getirdiği başka bir sorun da, ışığın yansıdığı alanlarla gölge kısım arasında aşırı kontrast farkı yaşanmasıdır. Gölge alanlarda kalan motiflerse genelde fotoğrafta iyi görünmez. Bu yüzden öğle ışığında çekeceğiniz modele oldukça yakınlaşmanız gerekiyor.

SOYUT MOTİFLERE BAKIN

İster doğada ister insan yapımı bir nesne olsun objektifiniz yakınlaştıkça her şey daha soyut bir hal alır. Bu tarz çekimlerde güçlü gün ışığı çok işe yarar çünkü soyutlamada yüksek kontrast en büyük yardımcınızdır.

ÇEKİME HAZIR

Böylesi çekimlerde güneşin en tepede olduğu saatlerden yararlanmaya çalışın. Tam öğle vaktini kaçırmış olmanız önemli değil. Siesta bitimine kadar bu düzeydeki güneş ışınlarından yararlanabilirsiniz. Ancak süre kısıtlı olduğu için fotoğraf makineniz her an çekim yapabileceğinizden sürekli açık olsun. Manuel ayarlar vakit kaybına neden olacağından diyafram ya da enstantane öncelikli çekim mod'larını (A/ Av, P) tercih edebilirsiniz. Genellikle tercih edilen diyafram değeri 8'dir ve ISO olarak 100 en az kumlanmayı sağlayacaktır. Çekimlerinizde JPEG + RAW mod'unu tercih etmenizde yarar var.

RENK AYARLARI

Güneş ne kadar parlarsa renkler de o kadar solar. Bu yüzden yumuşak renk gölgelerinden mahrum kalırsınız. Dolayısıyla yüksek
kontrast içeren çekimler yapmanız şart. Böylelikle daha sonra düzenleme esnasında renklere daha kolay müdahale edebilirsiniz.

HISTOGRAM'LA ÇALIŞIN

Dijital fotoğraf makinenizin ekranından renkleri tam anlamıyla seçmeniz mümkün olmaz, özellikle de güneş tepenizde parlıyorsa. Eğer pozlama telafisi yeterliyse RAW biçiminde kaydettiğiniz fotoğrafın renklerine PC'de gerekli müdahaleleri yapabilirsiniz. Pozlamanın yeterliliği için çektiğiniz fotoğrafı histogram'la görüntülemeyi ihmal etmeyin.

Okuyucu Yorumları