Oluşabilecek veri kayıplarının önüne geçin

Sabit diskiniz görünürde kusursuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Peki yarın bu durumun değişmeyeceğinden emin misiniz? Basit bir araçla önemli dosyalarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Oluşabilecek veri kayıplarının önüne geçin

Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızdaki sabit diskin durumunu iki adımda öğrenebilirsiniz. Bunun için öncelikle PC'nizi çalıştırmalı ve diskin sesini dinlemelisiniz. Bunun için bilgisayarınızın kasasını açın ve çalışır durumdaki sabit diskinizi dikkatli bir şekilde önce üst, sonra alt yüzü yukarı gelecek şekilde çevirin. Alışık olmadığınız sürtünme sesleri duyuluyorsa ciddi bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumda sabit disk tümüyle çalışmaz hale gelmeden önce, en kısa sürede önemli dosyalarınızı yedeklemelisiniz. Dizüstü bilgisayarlarda ise kasayı sistem çalışır haldeyken ters çevirmeniz yeterli.

İkinci adımda sabit diskte herhangi bir sektör hatası olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var. Bunun için CHIP DVD'sinde yer alan HD Tune adlı ücretsiz aracı kullanabilirsiniz. Aracı başlattıktan sonra Error Scan sekmesine geçin ve Start'a tıklayın. Disk yüzeyindeki sorunlu alanlar kırmızı renkle işaretlenecektir. Bu taramada tüm disk yeşil renkle işaretlenmişse, herhangi bir sorun olmadığını ve yeni bir sabit disk gerekmediğini anlayabilirsiniz.
HD Tune'u dört haftalık aralıklarla çalıştırarak kendinize daha fazla güvenlik sağlamanız mümkün. Yine de Windows XP'nin sunduğu ve sabit diske sağ tuşla tıkladıktan sonra Özellikler / Araçlar / Şimdi Denetle seçenekleriyle ulaşabileceğiniz Disk Denetle aracıyla da hata denetimi yapabilirsiniz. Yaptığımız testlerde HD Tune tarafından dizüstü bilgisayarın sabit diskinde bulunan iki hatalı alanın XP'nin Disk Denetle aracı tarafından tespit edilemediğini gördük.

Okuyucu Yorumları