Olympus E-330 - Işık değerini önbellekleme

Özgür doğada bir çift tatil fotoğrafı çekmek için mükemmel bir hava var ve koşullar da ideal. Yalnız bir sorun var: çektiğiniz bütün fotoğraflardaki parlak alanlar aşırı ışığa maruz kalıyor.

Olympus E-330 - Işık değerini önbellekleme

Bazı alanlar yüksek ışıktan dolayı aşırı parlak görünürken kimi alanlar gölgelere boğuluyorsa fotoğraf makineniz güçlü parlaklık farkı ile karşı karşıyadır, yani resimler arka aydınlatmalı gibidir.
Böyle bir durumda parlak arka plan'ın ışık değerini ön plana uygulamak gerekir. Nesnenin ön planda eşit ölçüde aydınlık olması için flaşı devreye sokmalısınız. Aydınlık ölçme özelliğini "Spot measurement" ayarından açın ve resmin en parlak kesimini işaretleyin.
Şimdi, deklanşöre yarım basın ve "AEL/AFL" butonuna basarak yaptığınız bu ayarları kaydedin. Butona basılı tutun ve ortadaki nesnenin detaylarını seçin. Deklanşöre şimdi bastığınızda fotoğraf makinenizin artık kaydedilen ışık değerlerini kullandığını göreceksiniz. Eğer bu özelliği pek sık kullanamayacaksanız "AEL/AFL" tuşuna devamlı basarsanız kaydedilen değerleri silebilirsiniz.
Bunun için başka bir basit yol mevcut: Makinenizin menüsüne gidin ve AEL/AFL Memo özelliğini user settings altından devreye sokun. Artık kamera düğmeye basmasanız bile ışık değerlerini hafızaya alacaktır.

Okuyucu Yorumları