Önemli sistem verilerini gözaltına alın

Bir yardım forumundaki yazılar için bazen işlemci, RAM boyutu, IP adresi veya kurulu Service Pack gibi sistem bilgilerine ihtiyaç duyarsınız. Denetim Masası üzerinden bilgileri bulmak çoğunluklazahmetli bir işlemdir.

Önemli sistem verilerini gözaltına alın

Burada en iyisi profesyonel bir araçtan yardım alın: İngilizce bir freeware araç olan Microsoft'un »bginfo«su (www.microsoft.com adresinden indirebilirsiniz), sistem bilgilerini okuyor ve bunları masaüstünde gösteriyor. Programı indirin, ZIP arşivini açın ve »bginfo.exe« programını Windows dizinine kopyalayın. Çalıştırmak
için Başlat menüsünün giriş alanına »bginfo « yazın. Program penceresi açıldığında herhangi bir yerine tıklayın, zira aksi halde program 10 saniye içinde kendiliğinden kapanıyor ve standart ayarları kullanıyor. Metin alanında tüm ön tanımlı değerler seçilive burada biçimlendirilebiliyor. Mesela standart yazıtipi çok büyükse, tüm bileşenleri işaretleyin ve yazıtipi boyutunu kombinasyon alanında »8« punto olarak değiştirin. »Preview«e tıkladığınızda, güncel ayarın masaüstünde nasıl görüneceğini görebiliyorsunuz. Daha sonra »Position«a tıklayın ve ekranın istediğiniz köşesini seçin.
Metin alanı her bir uzun değerden dolayı, mesela bir ağ kartının adı yüzünden çok fazla uzuyorsa, genişliği »Limit lines to«daki değerle genişliği sınırlandırabilirsiniz. Ancak inç olarak ayarlı genişlik ekrandaki büyüklükle tam olarak uymuyor. 5 inçle başlayın ve monitör büyüklüğünüze ve ekran çözünürlüğünüze uygun bir değere ulaşana kadar değeri artırın. Artalan resmini özelleştirmek için »Background«a tıklayın. Standart ayar olan »Copy user's wallpaper settings« Windows'tan ilgili duvar kağıdını alır ve çoğu durumda en iyi ayardır. Sistem bilgileri listesini tam olarak bırakın, zira aksi halde problem durumunda belki de önemli bir değer eksik kalacaktır. »Custom « düğmesiyle ve sonra da »New«e tıklayarak
hatta başka alanlar da tanımlayabilirsiniz. Böylece mesela registry değerlerini ve ortam değişkenlerini okutabilirsiniz. Son olarak »Apply« ve »Tamam«a tıklayın, böylece yapılandırmanız devreye girecek pencere kapanacaktır. Normalde ayarlar sistem kayıt defterine kaydediliyor. Bu bağlamda yapılandırmayı »File | Save as« ile BGI dosyası olarak kaydedebilir ve böylece başka bilgisayarlara aktarabilirsiniz. Otomatik çalıştırma için Başlangıç (Autostart) dizininde »bginfo.exe« dosyasına yeni bir kısayol oluşturun. Çalıştırma komutuna »/ timer:0« parametresini ekleyin, böylece veriler pencere açılmadan ve gecikme olmadan masaüstüne entegre edilecektir. Aracın sistem performansı üzerinde negatif etkisi yok: Sadece artalan resmini bulunan bilgilerle değiştiriyor ve daha sonra kendini kapatıyor.

Okuyucu Yorumları